Naplnila se tak touha několika generací Starého Města, historicky nejstarší lokality Velké Moravy, a podařilo se stavbu kostela připravit k předběžnému užívání. „Biskup Pavel Posád dal dnes pečeť novému kostelu, protože Svatý Duch skrze něj dnes skvěle působil. Zato jsem mu vděčný nejen já, ale stovky věřících, které dnes do nového kostela přišly," řekl staroměstský farář Miroslav Suchomel.

Základní kámen chrámu, kterým byl prostý balvan vyňatý ze základů církevní stavby z velkomoravské doby, posvětil v roce 1997 při své návštěvě Česka Jan Pavel II. O tři roky později bylo papežským nunciem Giovannim Copou požehnáno místo pro stavbu kostela a počátkem roku 2002 se započalo s jeho stavbou.

„Kostel, který má výšku v kupoli 21,5 metru a hranolové věže vysoké 43 metrů nad úrovní přilehlé silnice, je dohotoven pouze v hlavním podlaží a dvou podlažích věžích," sdělil František Křivák, technický dozor stavby. Doplnil, že svatostánek, oltář, ambon a další liturgický mobiliář jsou provizorní. Originální realizace čeká na získání finančních zdrojů. Na dokončení čeká také polyfunkční sál a sedm věžních podlaží. V jižní věži spojuje všechna podlaží schodiště, v severní bude nainstalován výtah.

„Hlavní nosnou konstrukcí kostela je dvanáct do kruhu rozmístěných nakloněných sloupů, které nesou podlahu hlavní lodi. Železobetonový prstenec ve výšce 11,5 metru nad podlahou spojuje nakloněné sloupy," informoval František Křivák. Prstenec podle něj pokračuje železobetonovou kupolí o průměru 17 metrů a tloušťce pouhých 15 centimetrů. „Ve srovnání se slepičím vejcem je tato kupole tenčí než vaječná skořápka. Střecha ve tvaru baldachýnu má plochu půldruhého tenisového hřiště," zdůraznil některé unikáty kostela, jehož hlavní loď pojme 450 sedících.

Dosavadní stavební náklady na stavbu chrámu činí 90 milionů korun. Staré Město se na financování spolupodílelo 24 miliony korun. Další finanční prostředky byly průběžně získávány ze sbírek mezi občany, z kostelních sbírek, sbírek pořádaných dvakrát ročně mezi staroměstskými občany, ale také z darů firem, osobních dárců, Nadace Synot a úvěrem 15 milionů korun.

Slavnostního žehnání kostela se zúčastnila velvyslankyně Slovinské republiky Smiljana Knez a Ivo Goropevšek, slovinský architekt, který chrám projektoval.

„My máme v Praze skvělý kostel Nejsvětějšího srdce Páně, který navrhl slovinský architekt Josip Plečnik. Jsem opravdu ráda, že podle návrhu slovinského architekta byl vybudován kostel ve Starém Městě. Přeji věřícím, aby v něm prožili mnoho krásných momentů," řekla upřímně slovinská velvyslankyně.