Výrobci, distributoři, veterináři, hygienici a lékaři, všichni shodně doporučují čerstvě nadojený nápoj vždy převařit

Veterináři také neobjevili žádné nedostatky při distribuci a výdeji mléka. Odborníci přesto doporučují mléko z automatů vždy převařovat. Mnozí nakupující to ale nedělají.

„V letošním roce jsme nepřijali žádného pacienta, který by měl zdravotní problémy po požití mléka z automatu,“ informovala Zlínský deník mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Karla Havlíková. Ani veterináři letos neobjevili žádnou nesrovnalost při výrobě a distribuci mléka. „Automaty vždy kontrolujeme při zahájení jejich činnosti a poté s frekvencí minimálně dvakrát ročně. Sledujeme hygienické podmínky uchovávání a prodeje mléka, provádíme odběr vzorků a jedenkrát ročně odběry stěrů z úschovných nádob. Kontrolujeme také prvovýrobce, producenta mléka. Kontrolami letos nebylo zjištěno porušení základních hygienických parametrů,“ sdělil ředitel Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj František Mahdalík.

Ve Zlínském kraji funguje od března tohoto roku celkem jedenatřicet nových automatů na mléko, v okrese Zlín je jich pět, přímo ve Zlíně jsou čtyři. „Na Tržnici, u nemocnice, na Čepkově a u Terna,“ vyjmenoval stroje Vladimír Smetana z firmy, která je vyrábí. Podle Petra Slováka ze společnosti Agrodelta Štípa, která do všech zlínských automatů dodává mléko je jejich průměrná spotřeba sto litrů mléka na automat a den. „Zpočátku byl zájem veliký. Nyní se trochu snížil. Jsme tak na šedesáti procentech původních dodávek. Ale věříme, že je to hlavně horkým létem, kdy lidé pijí mléko méně,“ vysvětlil Slovák, který stejně jako Smetana připustil, že si mnozí lidé mléko z automatů nepřevařují, i když jim to doporučují.

Vyhrajte vstupenky na Truck sraz v Březůvkách

Soutěž o lístky na sraz a doprovodný program, který se koná v sobotu 21. srpna.

Více informací o soutěži a samotné akci zde!

„Já mléko piji jen tak. Ale pro syna ho převařuji,“ přiznala jedna z oslovených nakupujících Pavla Žáková Zlína. „Já mléko samozřejmě převařuji, protože je to napsáno v tisku, i když jsem viděl, jak stála u automatu rodina s dětmi a děcko si mléko hned nahlo a pilo,“ přidal osobní zkušenost další nakupující František Kadlec z Malenovic. Tepelně neupravenému mléku dává přednost i Boris Zajíček, majitel specializovaného sýrového obchodu ve Zlíně. „Nepasterizované mléko má lepší chuť. Platí to i o sýrech. Určitě bych se nepřevařeného čerstvého mléka nebál. Nevidím v tom problém,“ pokrčil rameny.

Hygienici a lékaři ale vidí celou věc jinak a nabádají k opatrnosti. „Mléko z automatů je mlékárensky neošetřené, je to čerstvá potravina a takto je třeba s ní zacházet. Je třeba mléko převařit, tato úprava je dostatečná. Pokud není mléko okamžitě spotřebováno, je nutné jej skladovat v chladícím zařízení,“ doporučila vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Marie Horáčková.

Podle zlínské lékařky Kateřiny Hráčkové se lidé, kteří nepřevařují mléko z automatů, mohou vystavit řadě rizik. „V nepřevařeném mléce mohou být infekční zárodky, vyvolávající například campylobacterovou nebo salmonelovou infekci: onemocnění trávicího traktu, které se projevuje bolestmi břicha a průjmem. Mezi další závažná onemocnění patří listerióza, borrelióza nebo klíšťová encefalitida,“ uzavřela lékařka.