Potíže s kapacitou způsobuje v řadě lokalit stěhování z vesnic do měst. To komplikuje i provoz osvětimanské mateřinky. Tu dříve navštěvovalo kolem pětadvaceti dětí. Dnes už jich je jen dvacet. „Počítáme, že v následujících letech počet klesne až na patnáct dětí. Sám jsem ze Bzence a vím, že tam naopak řeší velký příliv dětí. Menší obce ale bojují o každého žáka,“ popsal ředitel osvětimanské základní a mateřské školy Petr Orlický.

Migrace obyvatel se dvou největších měst regionu zatím nedotkla. Potvrzuje to vedoucí hradišťského odboru školství a sportu Dana Stojnová. „Kapacita mateřských škol v Uherském Hradišti je dostatečná. Vděčíme za to i tomu, že jsme všechny ponechali v provozu, i když jinde řadu školek zavírali,“ prozradila Stojnová.

Volná místa by měla zůstat i s pokračujícím nárůstem počtu dětí. „Problém by neměly představovat ani děti z okolních obcí. V případě rapidního nárůstu by ale dostaly přednost děti z Hradiště,“ dodala Stojnová.

Podobná situace panuje i v Uherském Brodě. Tamní mateřské školy jsou ale podle vedoucí brodského odboru školství a kultury Markéty Gajdůškové téměř plné. „Je to dáno i tím, že maminky teď mohou chodit do práce, mít dítě na určitou dobu ve školce a brát příspěvky. Řekla bych, že ale máme v mateřinkách přiměřený stav. Proto ani do budoucna neplánujeme jejich rozšiřování. Pokud dětí ještě o něco přibude, pořád bude kapacita stačit,“ kalkulovala Gajdůšková, jež počítá do dvou let se snížením počtu dětí.

Díky poklesu natality nedělají ukvapené závěry ani jinde. Pokud mateřské školy někde zastupitelé rozšiřují, jedná se zpravidla o zařízení s dlouhodobějším nedostatkem míst. Tak je tomu i v Hluku. „Problémy s kapacitou jsme měli řadu let. Už od září bychom ale měli využívat novou přístavbu pro čtyřiadvacet dětí. Ta doplní stávající třídy, ve kterých je sto dvanáct dětí. K tomu ještě asi přibude provizorní třída pro patnáct dětí, kterou teď využíváme,“ uvedla ředitelka hlucké mateřské školy Lenka Habartová.

Kompletní články najdete pouze v papírovém vydání Slováckého deníku a nově ve službě E-paper.