Marek prozatím nesmí chodit do společnosti a odpustit si musí třeba i své oblíbené kolo. Veškerý svůj volný čas musí společně s rodinou podřídit léčbě, kterou v současnosti prochází.

„Dnes je tomu několik měsíců, co víme, jakou nemocí náš syn trpí. Strach o něj máme dál, ale dnes již víme, že je možnost a věříme v to, že se může uzdravit," konstatovala odhodlaně Markova maminka Petra Víchová.

Marek od té doby, co jej ke konci loňského roku dětská lékařka okamžitě odeslala do Fakultní nemocnice Brno, kde se jej ihned ujali tamější odborníci, podstoupil zhruba desítku nejrůznějších lékařských zákroků. Potýká se údajně s nemocí, která je celkem vzácná.

„Ewingův sarkom se v průměru vyskytuje zhruba u jednoho člověka z milionu obyvatel," přiblížila jeho výskyt mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Aktuálnímu zdravotnímu stavu musel Marek podřídit také svůj soukromý život. Například své školní povinnosti si během roku plní pouze doma. Má stanovený individuální výukový program.

„Učím se doma hlavně matematiku, češtinu a angličtinu, paní učitelka za mnou dochází domů vždycky na jednu hodinu. Má to tu výhodu, že se učím veškerou látku v domácím prostředí, kde to přece jen velice dobře znám," popsal svůj školní režim jedenáctiletý Marek, který v září začne pátý ročník základní školy.

Tato forma výuky si ovšem žádá nejrůznější speciální pomůcky, knížky a školní potřeby, které si Marek musí průběžně zajistit.

Společně se samotnou léčbou se nejedná o nikterak levné záležitosti. Rodina Víchova proto uvítala například pomoc, která se jim dostala od nadačního fondu Dobrý anděl. Ten jim přispěl nezanedbatelnou peněžní částkou.

„Naše pomoc směřovala i rodině Víchových do Uherského Hradiště. Za necelé tři roky naší existence poslali dárci prostřednictvím našeho nadačního fondu celkem 100 milionů korun rodinám s dětmi, které se vlivem vážného onemocnění dostaly do finanční tísně.

Všechny příspěvky Dobrý anděl rozdělil do posledního haléře právě těmto potřebným rodinám," přiblížila fungování fondu jeho manažerka Markéta Křížová.

Rodina Víchových finanční pomoci využila jak na pokrytí nákladů spojených s léčebnými pomůckami či rehabilitačními prostředky, tak také i na zabezpečení školních pomůcek. Marek například dostal svou první tiskárnu či notebook, který bohatě využívá mimo jiné i pro komunikaci se svými spolužáky ze školy.

Ti jej podle Markovi maminky nesmírně podporují. Slovácký deník rodině nabídl možnost uveřejnění jejich čísla účtu, na který by případní zájemci mohli zaslat svou podporu Markovi v jeho boji s nemocí.

„Moc děkujeme, ale ono to není vůbec o penězích, pro nás je prioritní uzdravení našeho syna a zatím se pokusíme s nemocí bojovat sami s našimi vlastními našetřenými prostředky," konstatovala skromně Petra Víchová.