Jen z šedivých mraků vytrvale padal déšť na plachtu stanu zvukaře Tondy Janů, postávajícího u mixážního pultu před Kachlíkárnou i na hlouček nedočkavých diváků, choulících se u kašny pod deštníky.

„Studenti chtějí vyčkat půl hodiny, jestli se počasí nezlepší, až pak se rozhodnou, zda odpolední program uspořádají v omezené podobě, nebo ho úplně zruší," sděluje mi brodský starosta Patrik Kunčar v krytém vstupu do Kachlíkárny. O kousek dál, na schodech, smutně pozoruje provazy deště organizační jádro majálesových oslav v čele se studentem Bedřichem Fridrichem.

„Do akce jsou zapojeny všechny čtyři třídy třeťáků zdejšího gymnázia. Je to něco kolem stovky lidí, plus dva kandidáti na krále Majálesu, Jan Sladký z posledního ročníku osmiletého gymnázia, který se bude prezentovat v roli samotného Jana Amose Komenského a čtvrťák ze čtyřletého studia Filip Hasoň," přibližuje mi Bedřich Fridrich situaci. Mezitím se hustý déšť mění v mrholení. Krátce po půl třetí se z jedné uličky konečně vynořuje majálesový průvod, mířící napříč náměstím k improvizovanému pódiu. Role moderátora se v mžiku ujímá Mikuláš Machala. Mikrofon ale vzápětí předává starostovi.

„Chtěl jsem popřát pěkné odpoledne, ale při pohledu na to počasí by to byla trochu provokace," zdraví Patrik Kunčar přítomné. Program zvolna odsýpá, přestože drobně pršet nepřestává. Napřed vystoupí taneční skupina Street dance NF Beat, a potom Mikuláš Machala začne představovat oba adepty na letošního krále uherskobrodských majálesových oslav. Zatímco Jana Sladkého, který jakoby tomu Komenskému z oka vypadl, přináší na pódium kvarteto pohůnků na nosítkách, jeho konkurent Filip Hasoň se před Kachlíkárnu přiřítí ve voze Daewo Matiz, jehož po efektním smyku zaparkuje přímo před pódiem. Po jejich proslovech následuje třífázová královská volba. První disciplína, vypití půl litru piva, nemá jednoznačného vítěze, neboť oba soupeři jej vyzunknou prakticky zároveň. Ve sběru deštníků dominuje Jan Sladký, jenž jich za minutu posbírá od přihlížejících o tři více, než Filip Hasoň. Královské vítězství nakonec připadne Janu Sladkému, kdy ho v poslední disciplíně svým halasem podpoří větší část lidí přítomných na náměstí.

Symbolický klíč od bran města tak přichází předat starosta Patrik Kunčar postavě Jana Amose Komenského. „Blahopřeji nově zvolenému králi, který je zárukou, že oslavy proběhnou v pořádku. Doufám jen, že to, co pan Komenský drží v ruce je ukazovátko a ne rákoska. Rákosku doporučuji použít na neposlušné oslavující. Králi tedy předávám klíč od bran města po dobu majálesových oslav a vám všem přeji, abyste také dobře odmaturovali," usmívá se starosta, zatímco Jan Sladký si s klíčem pohrává v rukou a nahlas dumá, jak s ním naloží. „Tož, vyměnit klíč za pivo asi nepůjde, tak snad ho neztratím," dodává čerstvý král pobaveně.

Ve večerních hodinách pak majálesová veselice v Brodě vrcholí bigbítovým večírkem ve sportovní hale v Havřicích, kde se o zábavu starají místní kapely Badyán, Non revolver, Street 69 a NoHow. Ti navíc právě slaví deset let existence. Večer uzavíralo Iné kafé revival. „Máme docela dobré ohlasy i na odpolední program na náměstí, kde jsme kvůli dešti museli hodně improvizovat. Zábava dopadla také v klidu a v pohodě, takže díky všem, kteří na tom mají svůj podíl," spokojeně poznamenal na závěr Bedřich Fridrich.