„Už teď se to u nás hodně řeší a moc nás to netěší. Největší strach z toho mají ti, co bydlí přímo u hlavní silnice. Ale přes komunikaci budeme samozřejmě přecházet úplně všichni. Navíc na hlavní silnici máme celkem nový povrch. Už teď je na něm místy vidět nějaké praskliny a dá se předpokládat, že to množství kamionů to ještě zhorší. Na druhou stranu je jasné, že pokud se musí opravit silnice na Luhačovice, někudy se prostě jezdit musí," pokrčil rameny Miroslav Kužela z Pitína.

Zvláště děti na začátku školního roku budou muset dávat zvýšený pozor

Ze začátku příštího školního roku má obavy ředitel základní školy v Šumicích. Ta se totiž nachází přímo u zmíněné objízdné trasy. „Během prázdnin se nás to až tak netýká, protože děti budou samozřejmě různě odjeté pryč. Ale v září to pak pro nás bude velký problém. Známe to i z nejrůznějších místních oprav. Určitě děti i s rodiči poučíme a asi zpřísníme i vnitřní předpisy co se týče přechodů ze školy na hřiště či do tělocvičny," nastínil Petr Vrága.

Příliš nadšení nejsou ani v Bojkovicích. „Zvedne se nám doprava, zhorší se bezpečnost, bude to znamenat zátěž pro naše komunikace. Na druhou stranu silnice se spravovat musí, až se tak bude dít u nás, bude to zase opačně," povzdechl starosta Bojkovic Petr Viceník.

Uzavírka vstoupí v platnost začátkem prázdnin

Stavební dělníci by na frekventovanou silnici mezi Uherským Brodem a Luhačovicemi měli nastoupit 11. července. „Daný úsek nesplňuje požadavky provozní způsobilosti. Týká se to například nevyhovujícího stavu povrchu vozovky, který má hlavní dopad na bezpečnost a plynulost silniční dopravy," vysvětlil Bronislav Malý z Ředitelství silnic Zlínského kraje.

Při opravách dojde ke sjednocení povrchu vozovky, odvodnění komunikace vyřeší obnovené silniční příkopy, stavebními úpravami projdou propustky. Důležitou součástí bude také sjednocení šířky silnice, která bude v budoucnu mít 8,5 metru po celé opravované délce. Větší bezpečí a nižší rychlost navíc při vjezdu do Polichna od Uherského Brodu zajistí nový zpomalovací prvek.

Opraven bude 3 400 metrů dlouhý úsek mezi železničním nadjezdem v obci Polichno a odbočkou k penzionu U Luxů v uherskobrodské místní části Újezdec. Stavba bude stát zhruba 70 milionů korun a potrvá do 30. listopadu 2016.