Uklízecí čety mají, díky bezdomovcům, o poznání méně práce. Pro lidi bez domova jsou totiž čerstvé zbytky potravin vítaným zabezpečením na nejbližší dny.
„No a co, proč bych si to nevzal? Lidí se vždycky zeptám, jestli si to můžu vzít a oni mi ještě často přidají z čerstvých zásob. Nevidím na tom nic divného,“ netajil své nadšení pro snadné získání jídla muž, který se představil jako Vašek.

Pod širákem „bydlí“ už tři roky. Jak přiznává, na filmovku, slavnosti vína a další podobné akce v Uherském Hradišti se vždy těší.

Oslovení návštěvníci LFŠ z přítomnosti bezdomovců už tak velkou radost nemají. „Sedělo nás na dece u kina asi šest. Najednou jsme si všimli, že za našimi zády někdo sbírá naše nápoje a zbytky jídla. Jednalo se o staršího pána, podle vzhledu bezdomovce. Řekli jsme mu, že se mohl alespoň zeptat, jestli mu jídlo dáme. Nakonec se omluvil, a tak jsme ho nechali na pokoji,“ popsala svůj zážitek Marta Hrabalíková ze Zlína.

Zhruba po hodině narazila na dalšího z bezdomovců, který žádal jiné mladé lidi, jestli si s nimi může „potáhnout“ z vodní dýmky.

Pořadatelé festivalu podobné poznatky zatím nemají, žádné stížnosti nezaznamenali. „Nikdo se na nás s takovou připomínkou prozatím neobrátil. Tomu, že bezdomovci podobných příležitostí využívají, bych se ale vůbec nedivila,“ poznamenala mluvčí LFŠ Lenka Zemánková.