„Měli jsme volnou chvilku a mamka tady byla už minulý rok, moc se jí to líbilo, tak jsme se přijeli taky podívat. Ale dovnitř bych asi nevlezla, mám strach z výšek," svěřila se Ivana Možnarová ze Strážnice.

„Hlavně nám vyšlo skvělé počasí, což je základ. Udělali jsme krásný let přes Velkou Javořinu, v neděli budeme startovat z Buchlova, takže zatím spokojenost," neskrýval radost šéf pořádajícího Balon Centra Břestek Libor Staňa.

Během čtyř dnů mohli obyvatelé Slovácka vidět na nebi celkem třináct barevných balonů. Všechny naráz se vznesly k nebi z louky u Balon Centra v sobotu. „Je to organizačně náročné, ale má to být jakási osvěta či propagace tohoto koníčku. Dělali jsme v balonu už i oslavu narozenin nebo několikrát svatbu. Chceme, aby lidi věděli, že nejen ve světě, ale i u nás se mohou podívat na zem z výšky," vysvětlil organizátor.

Děti i dospělí s nadšením sledovali, fotografovali i natáčeli, jak se z velkého kusu schlíplé látky na zemi během pár minut stane obrovské majestátní vzdušné plavidlo. Ten největší byl pro šestnáct lidí, všechny balony k nebi stoupaly i s pasažéry. Jeden šťastlivec mohl let balonem vyhrát i v tombole. „Bolí mě z toho za krkem," třel si zátylek postarší muž, když se do vzduchu vznesl poslední balon.

S největší pravděpodobností si bude moct procvičit krční páteř i za rok. „Toto už je třetí ročník, a i když toho máme vždycky po skončení akce, jak se říká, nad hlavu, myslím, že nás nic neodradí, abychom se do toho vrhli znovu," slibuje Libor Staňa.

Trpělivější ze stovek návštěvníků Balon Centra se v sobotu v noci dočkali ještě i nočního rozsvěcování balonů nazvaného Žárovky. 

PETRA KUČEROVÁ