„Letošní úroda byla ve srovnání s minulým rokem dobrá. I proto můžeme zajistit našim spotřebitelům z devadesáti procent zelí od českých, potažmo moravských zemědělců z oblasti Hodonínska a Slovácka," upřesnil mluvčí firmy Petr Kopáček.

Šlapání v Kunovicích se dodnes obejde bez složitější technologie či chemických přísad. Všechen postup totiž spočívá pouze v očištění a nakrájení zelí, které poté propadává do jednotlivých nádob o objemu patnácti až třiceti tun.

V ní jsou už nachystané šlapací čety, které prosypávají jednotlivé vrstvy solí a kmínem a po našlapání dostatečného množství celý tank zatíží a utěsní tak, aby se zabránilo přístupu vzduchu. Takto uložené zelí zraje šest až osm týdnů.

Během směny našlapou pracovníci v tancích téměř desetikilometrovou trasu.

„Práce je to fyzicky extrémně náročná, takže se snažíme šlapací čety o počtu čtyř až pěti lidí pravidelně střídat. Nyní například šlapou nádobu o objemu šestnácti tun, která se naplní za dvě směny, tedy zhruba za den," podotkla k tradičnímu procesu zrání kysaného zelí vedoucí provozu Hana Milošová.

Výroba kysaného zelí je sezónní záležitostí. Začíná se z kraje října, jakmile se začnou sklízet hlávky z polí, a končí se v březnu až dubnu dalšího roku.

„Celková kapacita tanků je zhruba dvě stě padesát tun a za tu dobu musíme vše naplnit a expedovat třikrát až čtyřikrát, podle prodeje. Současné listopadové šlapání je letos už druhou várkou," dodal Petr Kopáček.