Související články: Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti 2012

Premiéry

Letošní slavnosti mají hned několik „poprvé". Patří mezi ně zařazení zástupců hostitelského Uherského Hradiště do úplného čela průvodu, prezentace města na nově otevřeném nádvoří v jezuitské koleji, nové pásmo Vinobraní z Míkovic (neděle 14.30-16 Masarykovo náměstí) či komponovaný pořad s názvem Vítejte v Uherském Hradišti (sobota 12.30-16 Masarykovo náměstí). Celkový počet programů a vystoupení dosáhne téměř čísla 300.

Průvod opět bez koní

Ozdobou slavností bývá průvod o několika tisících krojovaných účastníků, kteří se budou od rána řadit ve Vinohradské ulici a k Masarykovu náměstí vyrazí v 9 hodin. Stejně jako loni jsou i tentokrát kvůli bezpečnosti zakázány koňské povozy, vyjma čelního jezdce s praporem a uzavírajícího Bakchova vozu. Pokud nestíháte a chcete dobře vidět, stoupněte si dále od městského centra, kde je špalír přihlížejících nejhustější.

Na košt vín

Nedělní výstava vín je každoročně svátkem pro znalce. Letos organizátoři z řad mařatických vinařů nashromáždili tři stovky vzorků ze všech zúčastněných regionů. Koštovat se v Redutě začne v 9.30 ráno. Nejlepší vzorky bílého a červeného vína budou oceněny titulem Šampion Slováckých slavností vína 2012 .

Do Hradiště po železnici

České dráhy v sobotu na slavnosti vypraví speciální vlak tažený parní lokomotivou. Souprava vyjede z Olomouce a přes Uherské Hradiště dorazí až do Uherského Brodu. Odtud absolvuje trasu do Hradiště a zpět, odpoledne se vrátí na Hanou. Kompletní jízdní řád najdete na straně 2.

Otevřené sklepy

Ve Vinohradské ulici na vás bude v sobotu čekat osm otevřených sklepů. U Lisu (muzika Franty Kopeckého), U Marholtů (CM Linda), U Dvořáků (CM Dolina), Včelka (CM Sudovjan), U Pospíšilů (CM Kosár), Jahoda, Synot (CM Čardáš) a U Kieryků. Kulturní program včetně her pro děti zde začne ve 14 hodin, muziky budou vyhrávat až do půlnoci.

Jaké bude počasí

Víkendová předpověď počasí je pro účastníky slavností příznivá. Krojovaní můžou nechat pláštěnky doma, obloha nad Uherským Hradištěm by podle Meteopressu měla být po celou sobotu bez mráčku. Ráno se teplota při řazení průvodu bude pohybovat kolem 12 stupňů, během dopoledne  ystoupá k 19 a odpoledne až ke 24 stupňům. Pokud si poté hodláte užít i noční muzicírování, nezapomeňte si přibalit svetr či mikinu. Teploty klesnou na 14 tupňů. V neděli by se rtuť teploměru, taktéž při vyjasněné obloze, měla vyšplhat až k číslu 26.