To jsou největší investiční záměry Kunovic pro letošní rok. V případě biotopu se jedná o zvelebení území mezi Kunovicemi a Hlukem. Tamní původně nevyužitá a zanedbaná plocha má být v blízkém budoucnu osázena stromy a další zelení.

Pro letošní rok je v plánu také dokončení nového územního plánu města za 750 tisíc korun. „Dalším naším záměrem je vypracování projektu na Energetické úspory Mateřské školy Mládežnická, který byl zařazen do seznamu předpokládaných příjemců dotace. Chceme provést výstavbu inženýrských sítí v zónách pro výstavbu rodinných domů Hrabůvky, Luční a U Štreky. Pustit se chceme také do první etapy opravy místní cesty v ulici Panská. Vše je však odvislé od finančních možností města a vývoje státní ekonomiky," podotkla starostka Ivana Majíčková. Pro obyvatele ulice Panská by měla být oprava „jejich" silnice velkou úlevou. „Tato cesta vede do průmyslové zóny Let. Díky tomu, že v této průmyslové zóně bez jakékoliv investice municipalit našlo sídlo více než padesát firem, z čehož máme radost, ale současně se zde velmi zvýšil provoz. Stav komunikace neodpovídá jejímu zatížení a občané žijící v její blízkosti si stěžují na nadměrnou hlučnost," vysvětlila starostka Majíčková. Město Kunovice požádalo v roce 2010 o dotaci, kterou ale nakonec neobdrželo.

„Budeme se snažit nadále hledat finanční zdroje i možnosti realizace této investice," přislíbila starostka. Přestože má město velké plány se zastřešením a doplněním zázemí a expozic tamního leteckého muzea, letos se neuskuteční ani jedna část těchto oprav. Není totiž ve finančních možnostech města takový projekt realizovat samostatně. Provoz leteckého muzea je založený na spolupráci města Kunovice, Slováckého aeroklubu Kunovice a Slováckého muzea Uherské Hradiště, příspěvkové organizace Zlínského kraje. „Domnívám se, že Letecké muzeum Kunovice má velký význam pro rozvoj cestovního ruchu nejen ve městě Kunovice, v regionu Slovácko, ale i ve Zlínském kraji. Vždyť který kraj v naší republice se může pochlubit takovou historií letecké výroby? Doufám, že se kraj konečně začne také zabývat rozvojem leteckého muzea a společně s firmami, které se věnují letecké výrobě, najdeme způsob financování připravovaného projektu," podotkla první žena kunovické radnice.

Jednou z priorit letošních investic je oprava plochy u kunovické Základní školy Červená cesta. Náklady na tento projekt prozatím zástupci města neznají. Záměr okomentoval ředitel školy Ladislav Michek. Vysvětlil, že v rámci oprav školy, které se konaly v minulém roce, bylo před budovou školy zrušeno oplocení. Staré oplocení již nevyhovovalo jak po estetické, tak po technické stránce. Bylo tedy zrušeno a prostranství před školou se otevřelo.

„Bez oplocení školy jsme ale nuceni upravit prostranství před budovou. Změny by se měly týkat zpevněných ploch, které budou nově vydlážděny, chodníky budou od silnice posunuty blíž ke škole, vzniknou nová parkovací místa pro návštěvníky školy, budou vybudovány nové schody k zastávce autobusů a samozřejmě i nová parková výsadba," vysvětlil ředitel Michek. Opoziční zastupitel Kunovic Milan Stašek považuje investiční záměry, na které klade tamní starostka důraz, za důležité. Tvrdí však, že by vedení města nemělo zapomínat na další nedostatky, které Kunovice trápí. „Stejně důležité je budování místních komunikací, opravy chodníků, rekonstrukce zastaralé kanalizační sítě, budování inženýrských sítí pro výstavbu rodinných domů a v neposlední řadě výstavba smuteční síně," připomněl Milan Stašek.