"Akreditační komise škole mimo jiné vyčetla, že má k dispozici pouze staré učitele. Co je mi známo, vyučuje tam velmi málo kantorů kolem třiceti let, většina z nich má hodně přes padesát. Ti mají navíc malou publikační činnost, která je v tomto případě nezbytná," popsal současnou situace na škole její absolvent, který si nepřál uvést své jméno, protože má s EPI stále platné smluvní dohody (redakce má jeho jméno k dispozici). Navíc o sobě tvrdí, že má stále dostatek kontaktů jak mezi studenty školy, tak i v rámci jejího personálu. Jeho slova potvrzuje zápis z listopadového zasedání akreditační komise v Litomyšli, který má Slovácký deník rovněž k dispozici. Ten hovoří hned o několika konkrétních problémech, které akreditační komise škole vytýká.

„Akreditační komise konstatuje závažné nedostatky v personálním zabezpečení studijního oboru a navrhuje v souladu se zákonem o vysokých školách omezení akreditace. Personální zabezpečení studijního oboru je nedostatečné zejména z hlediska věkové a kvalifikační struktury. Není zajištěna dlouhodobá perspektiva garance studijního oboru vzhledem k vyššímu věku garanta i ostatních habilitovaných vyučujících. Ve studijním oboru zároveň nepůsobí vyučující mladšího a středního věku s reálnou perspektivou habilitace," vyčítá EPI zápis komise. V něm je dále uvedeno, že publikační činnost velké části vyučujících je vydávána převážně v EPI Kunovice nebo ve sbornících z konferencí, u některých vyučujících publikační činnost neodpovídá vyučovaným studijním předmětům. Kunovické škole proto k 31. prosinci 2015 vypršela akreditace tříletého bakalářského studijního programu „Bankovnictví, peněžnictví, pojišťovnictví" se studijním oborem „Finance a daně", stejně jako tříletého bakalářského studijního programu „Management a marketing" se studijním oborem „Management a marketing zahraničního obchodu". Jaké důvody přesné stály za neprodloužením akreditací, pak upřesnila mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Jarmila Balážová.

„Vysoká škola do doby platnosti akreditace neodstranila nedostatky týkající se akreditovaných činností, vytýkaných Akreditační komisí. Proto jí nemohly být akreditace daných studijních programů prodlouženy a došlo tak k zániku akreditace uplynutím zmíněné doby," vysvětlila Jarmila Balážová. Škola má podle ní v současnosti akreditován tříletý bakalářský studijní program „Informatika" se studijním oborem „Ekonomická informatika" a tříletý bakalářský studijní program „Informatika" se studijním oborem „Informační technologie". Ukončení výuky zmíněných dvou oborů Slováckému deníku potvrdil také rektor školy Oldřich Kratochvíl.

„Do těchto studijních oborů jsme již několik posledních let nepřijali žádné studenty pod akreditací MŠMT. Všichni studenti, kteří studovali v těchto studijních oborech pod akreditací MŠMT v minulosti studium dokončili a řádně odpromovali. Dále již tyto obory provozovat nebudeme. Počkáme, jak bude vypadat v této oblasti profesní studijní obor v novele současného vysokoškolského zákona. Stávajících studentů naší vysoké školy, kterých je ve všech formách studia 470, se tato problematika netýká," vyjádřil se pro Slovácký deník rektor školy. Pokud by toto vzdělávací zařízení do budoucna přece jen chtělo oba zrušené obory vyučovat, musí si dle sdělení Jarmily Balážové podat novou žádost o akreditaci.

Evropský polytechnický institut vznikl v roce 1999 jako vůbec první soukromá vysoká škola na Moravě. Její nejstarší součást se nachází v Kunovicích, novější jsou pak v Hodoníně (od roku 2003) a v Kroměříži (2009). Současným rektorem školy je Oldřich Kratochvíl. Pod tuto instituci spadá v Kunovicích také střední škola. Tu do dnešního dne absolvovalo 1.653 maturantů, VOŠ prošlo 965 diplomovaných specialistů, pedagogické studium absolvovalo 1288 uživatelů a vychovatelů, studium pod Irskou akreditací si vyzkoušelo 692 absolventů a 2 964 studentů prošlo pod českou akreditací bakalářskými studijními obory Finance a daně, Management a marketing zahraničního obchodu, Elektronické počítače a Ekonomická informatika. Prostory Evropského polytechnického institutu tak zblízka poznalo celkem 5 055 studentů, celý komplex školy pak odeslal do života 7 673 svých absolventů.