V osm hodin dopoledne se tamní sokolovna zaplnila vyznavači vína, ale teprve úderem deváté hodiny byl košt zahájen. Z rukou starosty městyse Polešovice Michala Zapletala převzali tituly šampionů zkušení místní vinaři. Stanislav Míša za výběr z hroznů Rulandského bílého, ročník 2006 a Jan Šoustek za Cabernet Moravia, ročník 2007.„Diplomy, které šampioni a majitelé nejlepších vzorků vín podle odrůd dostali, jsou replikou těch, jimiž byli v prvním ročníku výstavy vín v roce 1947 poctěni tehdejší vítězové,“ uvedl Zbyněk Vaďura, jeden z pořadatelů koštu.

Šedesát odborně zdatných degustátorů, kvůli objektivnímu hodnocení převážně přespolních, muselo s týdenním předstihem před výstavou ochutnat a posoudit vinné vzorky z vinorodých oblastí Uherskohradišťska a Hodonínska. Tři vzorky tu byly dokonce z Rakouska a dva z nich byly hodnoceny jako nejlepší podle odrůdy.

„S potěšením můžeme konstatovat, že kvalita loňských vín z polešovické oblasti patří k nejlepším za poslední roky,“ nechali se slyšet šampioni, sedmašedesátiletý Stanislav Míša a o třináct let mladší Jan Šoustek. Ten se pochlubil, že dva jeho vzorky vín podle odrůdy získaly titul šampiona na výstavě v sousedních Boršicích. Oba vítězové se věnují vinaření od útlého mládí a pěstování a výrobě se dnes věnují se svými syny.

Zdeněk Skalička