Na devatenáctém ročníku koštu slováckého moku, jednoho z nejstarších na Uherskohradišťsku, který se konal v režii zlechovských sportovců, se kromě klasické slivovice ze švestek objevily pálenky z hodně neobvyklých surovin. Byly to kupříkladu destiláty z bezinek a šípků, mirabelek a durancií, vína, ale i hruškový špiritus z Francie.

„U kolébky koštů slivovice ve Zlechově stáli fotbalisté. Košty pálenek měly být jakousi konkurencí degustacím vín, které tu už tradičně a s velkým úspěchem pořádají místní vinaři,“ vysvětlil předseda sportovního klubu (SK) Bohumil Obdržálek, podle něhož si košty pálenek v obci zachovaly domovskou atmosféru dodnes. „Fotbalisté přijdou na košt až po zápase s Břestkem, který dnes večer hrají v rámci zimního turnaje ve Starém Městě. Ale oni si to pohlazení slivovičkou po jazyku a po duši jistě nenechají ujít,“ řekl Obdržálek, který stojí v čele klubu patnáct let.

U degustace pálenek, které na košt dodali vystavovatelé ze Zlechova a dalších vesnic Slovácka, se sešlo osmnáct komisařů. Ti posuzovali vůni, chuť, jemnost a čistotu destilátů. Letos všechny ceny zůstaly ve Zlechově. „Titul šampiona přiřkli porotci trnkovici z roku 2007 od Vladimíra Maňáska. Jeho směs ze švestek a durancií z roku 2006 skončila na druhém místě. Třetí cenu si odnesl Antonín Klofáč za slivovici ze švestek a durancií z roku 2004. Tradičně se uděluje i cena za nejlepší pálenku z letního ovoce. Tu za loňskou meruňkovici dostal Petr Trnčák,“ objasnil verdikt degustátorů Miroslav Grebeň.

Zdeněk Skalička

FOTOGALERIE se připravuje

Více se dočtete ve středu 11. února ve Slováckém deníku