Skončil novinový stánek u tamního obchodního domu i trafika u Zemků. Sehnat své oblíbené časopisy či noviny by však pro Dolněmčany neměl být problém. Nabízejí je jak tamní prodejny COOP, tak i místní pobočka České pošty.

Podobného scénáře se dočkali například v sousedním Hluku.

Ludmile Zemkové z Dolního Němčí bude osmašedesát let a trafiku v suterénu svého rodinného domu provozovala do loňského Silvestra celá dvě desetiletí. Skončila s tím kvůli věku i přicházející EET.

„Už pár roků cítím, jak mě to s přibývajícím věkem zmáhá a zavádění nových technologií nás starší spíš straší a odrazuje," přiznává s tím, že zpočátku prodávala jen noviny, časopisy, cigarety a tabák.

Postupem času ale musela přibrat drobné zboží.

„To víte, zájem o časopisy a zejména o noviny se rok od roku snižuje. Dlouholetí čtenáři vymírají a dorůstající generace nacházejí cestu do trafik čím dál méně," vysvětluje důvody ukončení své trafikantské živnosti Ludmila Zemková.

Prodej udrží, jako doplněk

Stejný osud čeká rovněž obyvatele Hluku. Bez trafikového prodeje se museli už před časem obejít jak na opraveném centrálním náměstí, tak i na dolním konci.

„Jako hlavní důvod ukončení činnosti trafiky na náměstí bylo městu sděleno, že po opravách okolního prostředí se provozovateli snížil prodej natolik, že musel zavřít. Osobně však nechápu, proč by kvůli upravenému okolí někomu ubývalo zákazníků. Spíše se jednalo o souhru více okolností, přičemž jedna z nich mohlo být zavádění EET," prozradil starosta Hluku Martin Křižan.

Jednu z posledních trafik v Topolné naopak zachraňuje Miroslav Pavelka, který ji provozuje již dvacet let.

„O EET vím a zavádět ji budu, nicméně kdybych měl jenom trafiku, jsou pro mě měsíční poplatky za internet a pořizovací náklady likvidační. Naštěstí trafiku vedu pouze jako doplňkovou službu k dalším mým činnostem, takže se ji pokusím ještě udržet," konstatoval Pavelka.

Osud tuzexu a mléčňáků?

Trafikovému prodeji příliš nenahrává ani obecný trend.

V budoucnu se tak může stát, že na stánky s novinami a tabákem se bude už jenom vzpomínat se stejnou nostalgií, jako na prodejny Tuzex nebo takzvané mléčňáky.

„Trafiky nehodláme v obci nijak nahrazovat. Máme zde poštu, která nabízí tiskoviny nebo obchod, který zastoupí ostatní sortiment trafiky a v neděli dokonce nabízí k prodeji také vybrané noviny," dodal starosta Dolního Němčí František Hajdůch.

Související 

EET má na Slovácku první oběti. Zavírají hospody i bufety

ANKETA: Rozjezd EET na Slovácku s protesty i nervozitou