Dnes již bývalý děkan fakulty Josef Polášek přitom letos na jaře vyjádřil velkou obavu ze současného demografického vývoje, kdy populačně slabé ročníky dozrály do vysokoškolských let. „O studenty se bude bojovat. Zřejmě budeme muset v příštím akademickém roce některým pedagogům snižovat úvazky a možná dojde i k propouštění," předpovídal před několika měsíci.

Jeho prognóza se ale nenaplnila, v nedávno zahájeném semestru škola přivítala tabulkově vyhovující počet nováčků. „Číslo více než 450 prváků odpovídá našim kapacitním možnostem. V této souvislosti musím připomenout nově akreditovaný studijní obor Řízení enviromentálních rizik, který se těší mimořádnému zájmu studentů. I v něm do budoucna existuje záruka poptávky po studiu na naší fakultě," míní současný děkan Ivo Barteček, který v létě nahradil odvolaného Josefa Poláška.

Hradišťskou fakultu zlínské univerzity navštěvuje více než 950 studentů.

Hradišťskou fakultu zlínské univerzity navštěvuje více než 950 studentů. FOTO: DENÍK/Michael Lapčík

Podle něj není jakákoliv redukce řad zaměstnanců na pořadu dne. „Rozpočet fakulty pro finanční rok 2012 je vyrovnaný a počet zaměstnanců obdobný jako dříve. Pro budoucnost je rozhodující posílit tvůrčí výstupy jako vědu a výzkum," uvedl profesor Barteček, jenž označuje současných více než 950 studentů fakulty za optimální počet.

Vysoká škola má navíc jistotu v podobě podepsané smlouvy o spolupráci s městem. Radnice ji, stejně jako v minulých letech, slíbila dotovat osmi set tisíci korun ročně. „Momentálně už lepší podmínky vytvořit nemůžeme," prohlásil před časem starosta města Květoslav Tichavský.

Studenti mohou v Hradišti navštěvovat čtyři obory – Ochrana obyvatelstva, Ovládání rizik, Řízení enviromentálních rizik a Logistika a management. „Je pro mě důležité, že mohu při zaměstnání dálkově studovat zajímavý obor v místě mého bydliště. Kdybych musela dojíždět do Zlína a být odkázaná na autobusy, určitě bych si studium rozmyslela. Pro celý region je moc dobře, že zde vysoká škola funguje," pochvaluje si studentka krizového řízení Pavla Menšíková z Uherského Hradiště.