VYBERTE SI REGION

Kam zamíří Staroměstská flaša a bílá slepecká hůl? Jasno bude 5. března

Staré Město – Ve společensko-kulturním centru ve Starém Městě soudili v pátek večer zkušení degustátoři, komu přiřknou o první březnové sobotě titul šampion koštu slivovic a putovní Staroměstskou flašu, ale také, které z ovocných pálenek přiznali v té či oné kategorii prvenství.

27.2.2016
SDÍLEJ:

O PUTOVNÍ FLAŠU. Kdo se stane šampionem staroměstského koštu slivovic, to soudilo 126 degustátorů.Autor: DENÍK/Zdeněk Skalička

ČTĚTE TAKÉ
Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku, 2015

„Košt pálenek se bude v sobotu konat už pošestnácté. Dnes hodnotí degustátoři každý vzorek na desetibodové stupnici. Čtyři body mohou přiřknout za vůni a šest za chuť destilátu. Každý ze vzorků je hodnocen dvoukolově," okomentoval průběh degustace hlavní pořadatel staroměstského koštu kořalek Stanislav Měrka.O PUTOVNÍ FLAŠU. Kdo se stane šampionem staroměstského koštu slivovic, to soudilo 126 degustátorů.

Ačkoliv sám ochutnal jen několik vzorků, kvalita pálenek se podle něj rok od roku zvyšuje. Zejména ta loňská je prý mimořádně dobrá.

Souhlasně mu přikyvovala Zuzana Holíková, rodačka z Ratiboře u Vsetína, která ve Starém Městě degustuje pálenky se svým přítelem Markem Ingrem už šestým rokem.

„Poprvé jsem tu k hodnocení slivovic usedla v roce 2011, ale chutnat jsem se jí naučila od jednoho doktora stomatologie v Praze. Naučit se degustovat kořalky, to rozhodně není špatná zkušenost," řekla s pousmáním slečna Zuzana, bydlící už u svého nastávajícího Marka Ingra a v průběhu roku si řeknou „ano" společnému životu ve dvou.

Osm set dvacet pět slivovic a jiných destilátů z rozmanitých darů přírody degustovalo v pátek ve Staré Městě 42 tříčlenných komisí odborně zdatných porotců, aby vybrali tu nejlepší pálenku, která se stane šampionem 16. ročníku tradičního koštu slivovice, co do počtu jednoho z největších na Slovácku. V řadách porotců zasedlo jedenáct žen.O PUTOVNÍ FLAŠU. Kdo se stane šampionem staroměstského koštu slivovic, to soudilo 126 degustátorů.

„Kateřina Mokrošová, Magda Šnajdrová a Věra Dobešová degustují ve Staré Městě poprvé, já jsem tu už druhým rokem. Ale degustovat pálenky chodíme do sousedních Kostelan nad Moravou," nechala se slyšet Kateřina Dvouletá z Nedakonic. Její manžel byl v minulosti slivovicovým šampionem na několika koštech v okrese.

„Letos zatím neměl příležitost na žádném koštu zabodovat, protože slivovici z trnek a durancií pálil v době, kdy už v několika dědinách byly košty minulostí," řekla bez okolků Kateřina Dvouletá.

„Kvalitní slivovice mě dodává chuť do života a utužuje zdraví. Zvláště teď v zimě je výborná proti nachlazení. Když jí člověk nevypije mnoho, uškodit rozhodně nemůže," tvrdí sedmasedmdesátiletý Bedřich Kloček, nejstarší z jankovických degustátorů.

Ze vzorků, které v průběhu večera porotci ochutnali, vzešli vítězové v jednotlivých kategoriích, ale i celkový šampion. Kdo v sobotu pozvedne nad hlavu Staroměstskou putovní flašu nebo obdrží věcné ceny za nejlepší vzorek v ostatních druzích ovocných destilátů, to vyhlásí pořadatelé koštu až o první březnové sobotě ve společensko-kulturním centru Staré Město, a to úderem devatenácté hodiny.

Ani letos nebude chybět předání bílé slepecké hole a dárkového balíčku pro majitele pálenky, která dostala od degustátorů nejméně bodů.

Autor: Zdeněk Skalička

27.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

ON-LINE rozhovor o balonovém létání s Tomášem Petrželou

Region - Jaké zážitky přinese 20. Mistrovství v balonovém létání na Slovácku. V čem atraktivní akce konaná 31.8. – 4. 9 v okolí Velehradu, Modré a Břestku spočívá? A jakou máte šanci se také dostat přímo do koše právě vy? Nejen na to vám bude již v pondělí 29. srpna mezi 15 a 16 hodinou odpovídat šéf šampionátu Tomáš Petržela. Dotazy můžete pokládat již nyní do připraveného formuláře.

Sever s Jihem se utkal na Slovácku, americké regimenty dobývaly Boršice

Boršice – Jak to vypadlo ve válce Severu proti Jihu se mohli na vlastní oči přesvědčit všichni, kdo v sobotu odpoledne vyrazili na kopec Čumák nad Boršicemi. Právě do této obce se totiž v pátek sjeli milovníci vojenské historie a členové historických skupin, aby uspořádali první ročník Dobývání Boršic.

Skanzen na Modré provoněl med, medovina a máslo

Modrá – Slavnosti medu a medoviny patří už třináct let k vrcholům kulturního léta v Archeoskanzenu Modrá, který představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště. V sobotu je nezhatilo ani extrémně teplé až tropické počasí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies