Nejlepší verbíři z Uherskobrodska zahájí vlčnovskou jízdu králů

Kdy: pátek 27. května v 19.00 hodin
Kde: areál Klubu sportu a kultury ve Vlčnově

Zpěv, skladba kroků, pomalý a rychlý tanec, výskoky a cifry. Letos už po jedenácté uvítá areál Klubu sportu a kultury ve Vlčnově verbíře z uherskobrodského regionu, aby společně soutěžili o titul nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku v okresním kole. Akce nazvaná O půl metru blíž k nebi konaná 27. května od 19 hodin tak zapálí letošní jízdu králů ve Vlčnově.

„Potupně vystoupí všichni přihlášení účastníci. Vyžadované dovednosti budou jak zpěv, tak pomalý a rychlý tanec. Soutěžící tak budou muset dokázat, že umějí nejenom tančit, ale i zpívat, udržet krok pomalý, či že se umí mrštně pohybovat do rychlejšího tempa," popsala členka pořadatelské organizace Klub sportu a kultury Vlčnov Marcela Ulčíková škálu vlastností, jimiž se musí každý správný verbíř prezentovat. Doprovázet tanečníky bude CM Burčáci a CM Kordulka. Návštěvníci se mohou těšit také na ochutnávku tradičních valašských frgálů, sýrů a kyselice. „Vítěz nejenom, že postoupí do dalšího kola, ale také návdavkem získá zdarma vstup do aquaparku Delfín s pěti nejpěknějšími tanečnicemi z Vlčnova," uvedla k oceněním nejlepšího účastníka Marcela Ulčíková.

Jídza králů ve Vlčnově

Kdy: pátek 27. května - neděle 29. května
Kde: Vlčnov

Na 420 účinkujících folkloristů, 15 jezdců královy družiny, včetně krále, hosté ze Slovenska a Valašska, ale také uzavírky silnic. To vše znamená jízdu králů ve Vlčnově, jejíž program začíná už dnes. Největší zájem vzbuzuje jak samotná nedělní jízda, tak předání vlády králů, kde dvanáctiletý král Ondřej Mikulec postoupí své místo desetiletému Šimonu Pešlovi symbolickým odevzdáním koruny. (více se dočtete ZDE)

Biatlonista Michal Krčmář bude hvězdou Dne dětí

Kdy: sobota 25. května od 10.00 hodin
Kde: sportovní areál Širůch ve Starém Městě

Na Den dětí s Hamé v sobotu ve Starém Městě zavítají také biatlonoví reprezentanti Michal Krčmář a Jessica Jislová. Autogramiáda českých biatlonových reprezentantů bude probíhat ve sportovním areálu Širůch od 14.00 do 15.00 a malí i velcí návštěvníci akce se přitom s biatlonisty budou moci i vyfotit nebo zastřílet si na biatlonové střelnici. Kromě biatlonu se mohou lidé těšit i na další zábavu v duchu cesty kolem světa.

Celá akce začne v 10 hodin a potrvá do 16 hodin. Děti si budou moci mimo jiné zaskákat v nafukovacím hradě Harry Potter, sjet obří skluzavku, vylézt na horolezeckou stěnu, zajezdit na ponících, podívat se na ukázku dravců, vytvořit si vlastnoručně keramiku na hrnčířském kruhu, či hledat cestu v bludišti.

Budou se moci zapojit rovněž do připravených soutěží a vyhrát ceny v tombole, která bude vyhlášena ke konci celého dne dětí. Pro děti a dospělé budou také připraveny ochutnávky výrobků Hamé, včetně dětských výživ a džemů. K dispozici bude i přebalovací pult.

Na vše dohlédnou místní zdravotníci, policisté a hasiči, kteří zájemcům předvedou i své dovednosti, techniku a vybavení.

Celým dnem včetně Cesty kolem světa bude provázet kouzelník Jirka Hadaš, který má také nachystáno vlastní představení pro děti.

Den pro radost v lázeňském duchu

Kdy: sobota 28. května od 14.00 hodin
Kde: kolonáda v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves

Kolonáda v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves bude v sobotu od 14 do 18 hodin patřit dětem i dospělým. Budou to čtyři rušné hodiny plné skvělých kulturních a společenských zážitků.

Ateliér Jára ve spolupráci s ředitelstvím lázní připravil pro návštěvníky módní přehlídku svatebního studia Dany Svozílkové, Ilove Fashion Uherské Hradiště a Miamodels. Především pro dámy by měla být lákadlem kadeřnická show, kosmetika Ivy Vojtkové a Beauty for you Jarmily Hubíkové, ale také výstava Krása ženy.

Na své si na kolonádě přijdou při hrátkách a diskotéce také děti. Možná, že mezi ně zavítá i klaun Brdík.

K dobré pohodě návštěvníků bude zpívat dětský sbor Včelínek, Pomněnka a pěvecký sbor ZŠ z Ostrožské Nové vsi. K tanci a poslechu bude od 18 hodin vyhrávat kapela Mix Band. Výtěžek z akce bude věnován Nadaci Korunka Luhačovice.

Hasiči ve Véskách oslaví 90 let svého fungování

Kdy: sobota 28. května od 9.30 hodin
Kde: Vésky

V roce 1926 se poprvé rozhodli bojovat se záludnými plameny a po dlouhých 90 letech si tuto významnou událost nyní připomenou. Kulaté výročí svého fungování totiž o tomto víkendu oslaví Sbor dobrovolných hasičů ve Véskách. Stane se tak v sobotu 28. května. Vše zahájí v 9.30 hodin mše svatá u kapličky sv. Anny. Na tu o půl hodiny později v hasičské zbrojnici naváže výstava o historii sboru a program vyvrcholí ve 13.30 hodin slavnostním průvodem čtvrtí. Další bohatá nabídka akcí bude na návštěvníky čekat na hřišti u školy, kde se představí mažoretky i záchranáři, včetně ukázek hašení požárů v dřívějších dobách. Po celou dobu oslav bude hrát Boršičanka, sobotní odpoledne pak ve Véskách zakončí zábava s hudební skupinou POOL.

Na zámecké louce v Buchlovicích budou svištět kosy a znít písně ženců

Kdy: sobota 28. května
Kde: Buchlovice

Dvě stě padesát sekáčů a sekáček, zpěváků a zpěvaček, muzikantů a muzikantek z patnácti sborů a folklorních souborů z Moravy a Slovenska přislíbilo účast na XXI. ročníku Koseckých písní, který se uskuteční o poslední květnové neděli v areálu zámeckého parku v Buchlovicích.

Zpěv, hudební nástroje, kutí a svištění kos budou na zámecké louce plné jarních květů znít už třicet minut po čtvrté hodině ranní. Akce bude oficiálně odstartována deset minut před pátou hodinou. Mezi šestou až sedmou hodinou přijde čas na snídani v trávě. „Škvařešinu ze sedmi stovek vajec připraví kuchařky buchlovické základní školy a premiéru v jejím podávání budou mít naše nové tanečnice. Snad se jim nebudou třást ruce trémou," směje se vedoucí Folklorního studia Buchlovice Petra Kropáčová.

Po dobré snídani přijde na řadu soutěž o nejlepšího sekáče a sekáčku Slovácka. Na loňském jubilejním XX. ročníku Koseckých písní si prvenství v kategorii mužů vysekl Miroslav Zemanovič ze Zlína, v kategorii žen zvítězila už podruhé za sebou Emilia Šeligová z Hruštína. „Trofeje pro nejlepšího sekáče a sekáčku, keramické sošky, připravil Jarek Crla z Buchlovic. Pokaždé jde o jedinečná umělecká dílka, protože je Jarek pojme každým rokem trochu jinak," prozradila Petra Kropáčová.

Hrad Buchlov ovládnou pohádkové bytosti

Kdy: sobota 28. května od 9.00 - 16.00 hodin
Kde: hrad Buchlov

Starobylý hrad Buchlov se v rámci blížícího se Dne dětí otevře jako strašidelný hrad především těm nejmenším. Stane se tak v sobotu od devíti do šestnácti hodin. Na kluky a holky se na hradě těší všechny jeho tajemné, roztodivné a strašidelné bytosti, ale také ostatní pohádková havěť. K tomu, aby se s nimi děti mohly setkat, je třeba, aby si za padesátikorunu zakoupily pohádkovou kartu. V hradním nádvoří pro ně budou připraveny tradiční soutěže a hry. U udatných rytířů si třeba mohou vyzkoušet svůj postřeh, čipernost, rychlost a odvahu.

Divadlo Scéna Zlín bude hrát dopoledne dětem pohádku Křemílek a Vochomůrka, odpoledne pak bajku o Rákosníčkovi.

V sobotu se budou na hradě konat pouze speciální hrané prohlídky pro děti. Běžné prohlídky s historickým výkladem nebudou pořádány.

V Kunovicích budou hledat nejlepšího dřevorubce

Kdy: sobota 28. května od 15.00 hodin
Kde: kunovice

V Kunovicích již brzy poznají, kdo je tamějším nejlepším dřevorubcem. Stane se tak v rámci sobotní akce Májový dřevorubec, která se letos uskuteční už popáté. Klání o šampióna, který to umí ze všech nejlépe s nástroji pro zpracování dřeva, se naplno rozjede v 15 hodin. Poté, co bude skácena mája před kunovskou radnicí, se utkají ti největší odvážlivci. „Jejich úkolem bude co nejrychleji rozseknout metrové poleno příčně napůlky. A vůbec poprvé se uskuteční také druhá soutěž, která bude spočívat v hodu šestimetrovým klackem," nastínil program letošního Májového dřevorubce za organizátory Pavel Bartošík. Na pomyslnou startovní čáru se podle jeho slov postaví zástupci sborů a souborů z Kunovic, jako jsou mužský a ženský pěvecký sbor, Handrlák, Lintava či kunovská chasa.

Zahrada Moravy zahájí druhý ročník pod taktovkou města, přijedou i biatlonisté

Kdy: sobota 28. 5. od 10.00 hodin do neděle 29. 5. 16.00 hodin
Kde: sportovní areál Širůch ve Starém Městě

Farmářské trhy, prezentace dechových muzik, regionální kolo o nejlepšího tanečníka verbuňku či jezdecká soutěž parkuru. Zahrada Moravy začínala před přibližně dvaceti lety pouze jako představení staroměstské Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město. Postupně však svojí oblíbeností přerostla do celospolečenské události, až si ji v roce 2015 pod svoje křídla vzalo samotné město. Novými organizátory letos konaný druhý ročník spojí několik akcí dohromady a mimo Dnu dětí s Hamé nabídne návštěvníkům také soutěž o nejlepšího verbíře na Uherskohradišťsku či jezdecká klání v parkuru. Program Zahrady Moravy přitom začíná již od 10 hodin ve Sportovním areálu Širůch v sobotu 28. května a protáhne se až do neděle 16 hodin.

„Snažíme se zachovat zemědělský ráz Zahrady Moravy tak, jak tomu bylo v minulosti. I proto pořádáme farmářské trhy a spolupracujeme s Hamé. Přestože letos nebudou moci nahlédnout návštěvníci do areálu zemědělského družstva, programově chceme na tradiční podobu celé akce navázat," uvedl starosta Starého Města Josef Bazala. Mimo to se pod organizačním vedením města uskuteční na náměstí Velké Moravy také souboj nejlepších verbířů o postup do dopoledního předkola ve Strážnici, kde se odpoledne v ten samý den koná také finále. „Zatím máme nahlášených 9 verbířů, ale zapisovat se ještě mohou, takže počítáme s počtem přes deset soutěžících. Celkově do Strážnice postoupí šest nejlepších," upřesnil Aleš Rada, vedoucí souboru Dolina, která je jedním z pořadatelů soutěže.

O největší novinky tohoto ročníku Zahrady Moravy se podělil Josef Bazala. „Poprvé zde budou prezentovány jak různé dechové muziky, tak sólové mužské taneční vystoupení zastupující různé oblasti. Vzhledem k tomu, že jeden z programů pro děti pořádá Hamé Babice, jsou pozváni i čeští biatlonisté, kteří by až na Gabrielu Soukalovou měli dorazit v plné síle," zdůraznil letošní akce Zahrady Moravy, na nichž by neměl nikdo chybět.