RUSAVA SKI

Ceny: Čtyřhodinové jízdné 330 Kč, bodové 5 bodů 80 Kč Ubytování: Ne Info: „Máme nový bufet s krbem a velmi rychlou obsluhou. Pyšní jsme na lyžařskou školu," konstatuje Jiřina Ludvíková z lyžařského střediska Rusava.

SKIAREÁL TROJÁK

Cena: Jednotlivá jízda za 50 Kč, bodové jízdné 30 bodů = 190 Kč Ubytování: Ne Info: „Profilujeme se zejména lyžařskou a snowboardovou školou. Na našich stránkách jsou vypsané volné hodiny. Máme půjčovnu monoski a biski, učíme a vozíme hendikepované lyžaře s pronájmem bezbariérového zázemí," říká ředitel areálu Jakub Juračka.

SKIAREÁL TESÁK

Cena: Jízdenka na hodinu 130 Kč /platí 75 min/, jízdné celodenní 300 Kč/260 Kč Ubytování: Ubytování nabízí turistické chaty, je nutná předchozí domluva Info: Celková délka sjezdovek: 1000 m „Sjezdovka na Cvičné louce je upravená, při mrazech zasněžovaná a večer osvětlená. Je ideální pro lyžařské kurzy a rodinné lyžování. Bufet i půjčovnu lyží máme přímo na svahu," popsala Jana Odvršová ze Skiareálu Tesák.

LYŽAŘSKÝ AREÁL STUPAVA

Cena: Hodina 160 Kč, 100 bodů 110 Kč Ubytování: Ne Info: „Jsme příměstské lyžařské středisko vhodné jak pro začátečníky, tak pro dobré lyžaře. Návštěvníky potěší i restaurace Akvárko se zoo koutkem. V provozu je i půjčovna se servisem a lyžařská škola," uvedl za středisko Lubomír Orel.

SKIAREÁL REKREAČNÍ STŘEDISKO TRNAVA

Cena: Za 10 jízd 150 Kč 2 hodiny 220 Kč Ubytování: Ano (včetně polopenze, lyžování i wellness jedna osoba max. do 2000 Kč za celý víkend) Info: Dva hlavní vleky a jeden dětský nabízejí takovou kapacitu, že na Trnavě jsou minimální čekací doby. Bezdotykové turnikety zrychlují odbavení. Celý areál je osvětlený pro večerní lyžování. Lyžařská škola pro děti již od 3 let.

SKIAREÁL RAZULA

Cena: Jedna jízda za 45 Kč, 3 hodiny 320 Kč Ubytování: Ano (v hotelu Galik vyjde pobyt pro 2 osoby na 2 noci se snídaní, celodenním skipasem a slevou na vstup do termálních bazénů na 2660 Kč). Info: „Areál tvoří 3 sjezdovky v údolí Léskové. Zkušení lyžaři vyhledávají především 1 km dlouhou FIS sjezdovku Razula, pro rodiny s dětmi je ideální 350 m dlouhá sjezdovka Horal u hotelu Horal s dětským parkem, pojízdným kobercem a kolotočem. Středisko pořádá řadu doprovodných akcí, například v neděli 15. 1. závod O pohár strašidýlka Razuláka," pozvala Martina Žáčková, tisková mluvčí Resortu Valachy.

DĚTSKÝ VLEK U POLIKLINIKY (VAL. KLOBOUKY)

Provozní doba: Víkend 912, 1314 hod. Všední dny 1417 hodin. Cena: zdarma Ubytování: Ne Info: Určeno pro malé lyžaře a začátečníky. V neděli 15. ledna se stane dějištěm dětských lyžařských závodů.

LYŽAŘSKÝ SVAH J. ŠPERKY ZLÍN

Cena: Hodina na svahu za 160 Kč, 22 jízd 270 Kč Ubytování: Ne Info: Svah se servisem, půjčovnou i lyžařskou školou a snowparkem.

SKIAREÁL SOLÁŇ VRCHOL

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 390 Kč, děti 310 Kč Ubytování: Ano (Horská chata Soláňka, Horský hotel Soláň) Info: Areál s více než třicetiletou tradicí patří s necelými 4 km sjezdovek k největším na Valašsku. Součástí areálu jsou 4 vleky a 7 sjezdovek různých obtížností. Dvě sjezdovky nižší obtížnosti, z nichž jedna je dětské lano pro nejmenší, jsou vhodné především pro rodiny s malými dětmi. Pro náročné areál nabízí černou sjezdovku Kamikaze. Ski areálem prochází také běžkařská hřebenová trasa. Novinkou je lyžařská škola.

LYŽAŘSKÝ AREÁL RALIŠKA HORNÍ BEČVA

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 320 Kč, děti 260 Kč Ubytování: Ano (Penzion Rališka) Info: Lyžařský areál Rališka leží v nadmořské výšce 605 až 729 metrů nad mořem. Nachází se asi 1,3 km nad přehradou Horní Bečva. Disponuje čtyřmi sjezdovkami v celkové délce 1850 metrů, které jsou upravovány, osvětleny i zasněžovány. Návštěvníci mohou využít lyžařskou školu i půjčovnu lyžařského vybavení.

LYŽAŘSKÝ AREÁL BŘESTEK

Cena: 10 jízd 120 Kč Ubytování: Ne Info: Lyžařský areál se nachází v nadmořské výšce 340 m v blízkosti chatové oblasti za obcí Břestek. K dispozici jsou dva vleky a svah o délce 450 metrů. Pro začátečníky je připravená také lyžařská škola. LYŽAŘSKÝ AREÁL ÚJEZD

Cena: Jedna hodina 120 Kč, 20 jízd 180 Kč Ubytování: Ne Info: „Na lyžaře čeká moderní poma, k dispozici je pro lyžaře obslužný objekt, jehož součástí je i bufet. Do budoucna se plánuje rozšíření chaty," vysvětlil starosta obce Vladimír Kráčalík. VLEK NA PECHANCOVÝCH LÚKÁCH

Cena: Půldenní pro dospělého 120,- Kč Ubytování: Ne Info: Vlek o délce 350 m.

SKIAREÁL SYNOT KYČERKA

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 390 Kč, děti 290 Kč Ubytování: ANO Info: Kyčerka se nachází v údolí Pluskovec obce Velké Karlovice. Vleky areálu jsou položeny do nadmořské výšky 710 m. Areál nabízí téměř dva a půl kilometru sjezdových tratí s devíti vleky. Hitem se stal dětský park s pohyblivými koberci. Ostatní lyžaři si vyberou některou z modrých či červených sjezdovek. Ve čtvrtek a sobotu večerní lyžování. V areálu je pro lyžaře otevřena půjčovna i servis lyží a snowboardů.

SKIAREÁL KAROLINKA

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 420 Kč, děti 350 Kč Ubytování: ANO (hotel Koník)

Info: Areál se nachází v těsné blízkosti hlavní silnice, která je celou zimu chemicky ošetřována. Lyžařský areál nabízí sjezdovku o délce jednoho kilometru. Jsou na ní mírnější i prudší pasáže. Celá je uměle zasněžovaná a osvětlená. Karolinka má nejdelší snowpark v Beskydech. Je neustále upravovaný strojově i ručně a je vhodný nejen pro snowboard. SKICENTRUM KOHÚTKA V JAVORNÍKÁCH

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 480 Kč, děti 360 Kč Ubytování: ANO Info: Středisko se pyšní čtyřsedačkovou lanovou dráhou v délce 730 metrů. Areál nabízí více než šest a půl kilometru sjezdových tratí, jednu lanovou dráhu, šest vleků a přes dvacet kilometrů běžeckých tratí. Přístupové komunikace na Kohútku jsou přes zimu sjízdné se zimní výbavou.

SKIAREÁL MACHŮZKY VELKÉ KARLOVICE

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 390 Kč, děti 280 Kč Ubytování: ANO Info: Zdejší více než kilometr dlouhý vlek je nejdelším vlekem v okolí a řadí se mezi nejdelší v celých Beskydech a Javorníkách. Severozápadně orientovaná kilometrová sjezdovka s umělým zasněžováním zaručuje příznivé lyžařské podmínky po celou zimní sezonu a je vhodná pro začátečníky i pokročilé lyžaře.

SKIPARK OSVĚTIMANY

Cena: 1 jízda 15 Kč/100 bodů 110 Kč dosp., 80 Kč dítě záloha na čip 50 Kč Ubytování: ano Info: V areálu je k dispozici 400 m dlouhá sjezdovka s převýšením 98 m. Svah je na začátku prudší, od půlky pak středně těžký, vhodný pro začínající i zkušenější lyžaře. Na kopec lyžařům pomůžou dva vleky. Návštěvníci mohou využít také Chřibákovy lyžařské a snowboardové školy nebo půjčovny lyží.

SKIAREÁL PUSTEVNY

Cena: Celodenní lyžování dospělí 440 Kč, děti 290 Kč (lanovka i vleky) Ubytování: ANO Info: Lyžařské středisko se nachází šest kilometrů od Frenštátu pod Radhoštěm. Přístupné je například sedačkovou lanovkou z Trojanovic nebo autem po silnici z Prostřední Bečvy. Lyžařské terény jsou vhodné pro začátečníky i zdatnější lyžaře. V areálu se nachází 2,8 km sjezdových tratí, jedna lanovka a tři vleky. V současné době je v provozu pouze lyžařský vlek na sjezdovce Pod Šumnou, na stejné sjezdovce je v provozu také dětský provazový vlek. V areálu funguje půjčovna lyžařského, snowboardového a běžkařského vybavení a servis.

SKIAREÁL U SACHOVY STUDÁNKY HORNÍ BEČVA

Cena: Celodenní lyžování: dospělí 300 Kč, děti 240 Kč

Ubytování: ANO (hotel Labyrint, hotel Duo, Chata Sachova studánka, Penzion Forman) Info: Svahy jsou vhodné k lyžování rodin s dětmi. Ve skiareálu je v provozu celkem 5 sjezdových tratí s obtížností snadnou až náročnou a čtyři vleky. Na nejmenší čeká lyžařská školka s provazovým vlekem a karuselem. Lyžařská škola je připravená i pro dospělé. SKIAREÁL BÚŘOV VALAŠSKÁ BYSTŘICE

Cena: Celodenní lyžování: dospělí: 330 Kč, děti 220 Kč Ubytování: ANO (Chalupa na kopci, Chalupa Radlica) Info: Ski areál Búřov se nachází ve Valašské Bystřici, 7 km od Rožnova pod Radhoštěm, v nadmořské výšce 500 až 620 metrů nad mořem. Areál je vhodný pro začínající i pokročilé lyžaře i pro lyžařské kurzy. Kromě hlavní sjezdovky je k dispozici i dětská sjezdovka a snowpark.

Běžecké trasy

VE VSETÍNSKÝCH BESKYDECH

 Ve Vsetínských Beskydech je běžkařům k dispozici více než 100 km. Oblíbená je hlavní hřebenovka Beskydská Hornovsacká magistrála dlouhá 43 km, která je v závislosti na sněhových podmínkách upravovaná rolbou. Upravované jsou pravidelně také okruhy kolem Vsackého Cábu či Valašskobystřičský velký okruh o délce 24 km.

VELKÉ KARLOVICE

Milovníci běhu na lyžích mohou ve Velkých Karlovicích využít více než 80 km upravovaných tras s úrovní obtížností nízkou nebo střední. Nejkratší trasa měří 2 km, nejdelší 14 km. Trasy se dají různě kombinovat. 28. 1. se ve Velkých Karlovicích uskuteční závod Karlovská padesátka v běhu na lyžích klasickou technikou na upravených lyžařských tratích. Vhodný pro závodníky i pro turistické lyžaře.

NA VELKOU JAVOŘINU ZE SEVERU I Z JIHU

Jedna z běžkařských tras na Velkou Javořinu začíná u parkoviště v lokalitě Hrabina na odbočce z hlavní silnice mezi Slavkovem a Stráním. 3 km dlouhá trasa vede ke Kamenné búdě. Trasa pak další 4 km kopíruje červenou turistickou značku lesem až na samotný vrchol anebo ještě o necelý kilometr dál k Holubyho chatě. Na Velkou Javořinu lze na běžkách vyrazit také ze skiareálu Nová Lhota. Tam rovněž není strojově upravená stopa, bývá však většinou projetá a terén dobře sjízdný. Cestou po zelené značce se dostanete i k Dibrovovu pomníku, připomínajícímu smrt sovětského partyzánského velitele. Dále cesta vede po hřebeni, kde může silně foukat, a následuje nejtěžší úsek, kterým je strmý svah Durdy. Poslední část výstupu je pozvolná a vede po staré silnici. Je nutné počítat s tím, že na vrcholu Velké Javořiny obvykle vládne nevlídné větrné počasí.