Na burzu krojů do kulturního domu v Popovicích

Kdy: neděle 26. března od 14-17 hodin
Kde: Popovice
Velký sál kulturního domu v Popovicích poskytne v neděli od 14 do 17 hodin zázemí pro třetí ročník burzy krojů, která se uskuteční v režii tamního Spolku pro obnovu tradic (SPOT) Slunéčko. „Pokud patříte mezi obdivovatele lidových krojů, jste jejich sběratelé nebo si potřebujete doplnit vlastní kroj o některé součástky, pak bez váhání zamiřte na burzu krojů do Popovic," láká nejen folkloristy první žena obce Jitka Nováková. Podotkla, že šikovné holky ze SPOTu Slunéčko zasvětí návštěvníky burzy do škrobení a žehlení krojů. Kroje, které lidé na burzu přinesou a nebudou tam s nimi chtít stát, vezmou do komise a prodají je za ně.

Čtěte také: K hrníčkům s nástavcem na ohřev pečiva přivedla studentskou firmu babička

„Máte-li doma ve skříni, truhle nebo na půdě nepotřebný kroj nebo nějakou jeho součást, třeba po rodičích, prarodičích, tetičkách či strýčcích, přineste jej v neděli do popovického kulturáku. Třeba o ně někdo projeví zájem a koupí si je," vzkazuje předsedkyně SPOT Slunéčko Radka Dočkalová. Podotkla, že v předsálí kulturního domu uspořádají „spoťáci" souběžně s burzou krojů takzvaný bleší trh. Pokud tedy máte rádi věci s příběhem, hledáte originální kousky za nejnižší cenu, neradi staré věci vyhazujete, ale je rádi recyklujete, pak tedy přijďte podpořit popovický „blešák".

Výstavu vín doplní degustace novošlechtěných odrůd

Kdy: sobota 25. března
Kde: Uh. Hradiště - Sady
Plno chuťových zážitků nabídne v sobotu milovníkům vín tradiční výstava vín, která se uskuteční v kulturním stánku v Uherském Hradišti-Sadech. K ochutnání nabídnou členové spolku Vinaři Sady od šestnácté hodiny bezmála pět set vzorků bílých, červených a rosé vín. Ani letos nebude při výstavě vín chybět doplňkový program, a to řízená degustace základních vad a nemocí vína a řízená degustace novošlechtěných odrůd. Třeba se mezi nimi objeví nová Pálava, Muškát moravský, Hibernal nebo André. „V minulých ročnících si při výstavě získal velkou oblibu prodej kvalitních sýrů ze specializované prodejny v Babicích a ty nebudou chybět ani letos," informoval za pořadatele Tomáš Bečica. Ke koštování vína, které by mělo skončit úderem půlnoci, bude ve večerních hodinách vyhrávat cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města.

Sledujeme: Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku v sezoně 2017

Signální ohně vzplanou po celém Slovácku

Kdy: sobota 25. března
Kde: Slovácko
Začalo to na Velké Javořině v roce 2010. Keltský telegraf neboli postupné zapalování signálních ohňů, jež jejich účastníky symbolicky spojí, se letos uskuteční už poosmé. Pravidelně se koná o první jarní sobotě, letos to tedy znamená v sobotu 25. března. V předem určený čas postupně zapálí ohně „čerti", jak si skupiny říkají, směrem od Velké Javořiny, kde vše začne, na Slovensko i do zbytku České republiky. Pravidelně se do akce zapojují „čerti" z Bojkovic. Oheň u tamní Skalky zapálí v 19.30. Akci doprovodí šamanské bubny, ohňová show a děti budou hledat keltský poklad.
Ke Keltskému telegrafu se připojí také další obce. Oheň zapálí například na Velkém Lopeníku, v Hostětíně, pod rozhlednou Králov u Bánova, v Uherském Brodě u hvězdárny, ale také u rozhledny na Salaši, na hradě Buchlov nebo v nejvyšším bodě Chřibů – na Brdu. 

Čtěte také: K 60 letům kněžství přáli Josefu Stojaspalovi jeho farníci v krojích

Kouzelný karneval s Jirkou Hadašem

Kdy: neděle 26. března od 14 hodin
Kde: Polešovice
Kouzelník Jirka Hadaš přiveze do Polešovic bál s pohádkovými postavičkami, skládání puzzle s Večerníčkem, Bobem a Bobkem a princeznou Zlatovláskou a na závěr karnevalu každý zdarma obdrží naše kouzelně pohádkové pexeso.

Košt slivovice

Kdy: sobota 25. března od 16.00
Kde: sportovní hala Bánov 
Zazpívá ženský sbor Zpěvule a mužský sbor Kohútek, zvěřinový guláš

Mezinárodní výstava koček

Kdy: 25. a 26. března
Kde: zámek Nový Světlov Bojkovice
Největší tahák: vyhlášení národního vítěze

Nabídka ze sousedního regionu

Lidé nahlédnou do útrob přehrad

Kdy: sobota 25. března 9 - 14 hodin
Kde: přehrada Bystřička na Vsetínsku a Koryčany na Kroměřížsku

Možnost nahlédnout do míst, která jsou veřejnosti běžně zapovězená, nabídnou v sobotu zájemcům pracovníci Povodí Moravy. U příležitosti Světového dne vody pořádají den otevřených dveří na přehradách Bystřička na Vsetínsku a Koryčany na Kroměřížsku. Prohlídky s průvodcem začínají vždy v celou hodinu od 9 do 14 hodin.

Platit bude přísný zákaz fotografování a vstup bude povolený pouze s malými příručními zavazadly na osobní doklady. „Prosíme návštěvníky, aby si na prohlídku brali jen nejnutnější věci," vyzval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na vodních dílech budou na příchozí čekat průvodci. „Návštěvníkům doporučujeme obuv s neklouzavou podrážkou do vlhkého prostředí a vzhledem k nízkým teplotám v přístupových štolách i vhodné oblečení," řekl Chmelař. S dětmi do 15 let věku musí na prohlídku někdo dospělý.

Čtěte také: Stárci z Popovic převzali vítězných 66 litrů vína

V případě Vodního díla Bystřička je sraz zájemců o prohlídku vždy na nádvoří u domku hrázného. Přehrada Bystřička je jednou z nejstarších vodních nádrží v ČR. Stavěla se v letech 1907 až 1912. Soubor původních staveb přehrady je kulturní památkou.

Prohlídky Vodního díla Koryčany začínají na parkovišti před bránou do areálu. Přehradu postavili v 50. letech minulého století. Hráz je sypaná z různých materiálů, což byla tehdy v povodí Moravy dosud nepoužitá konstrukce. V komunikační štole je potrubí, které zásobuje 6 plůdkových rybníků pod hrází, 7 příkopových rybníků na odchov plůdku a 2 nádrže sloužící k odchovu a sádkování tržních ryb a rybí líheň.