Jubilejní XXX. divadelní ples

Kdy: sobota 23. ledna od 20.00 hodin
Kde: Klub kultury v Uherském Hradišti

(více informací ZDE

Kolem Břestecké skály vyrazí turisté už po pětatřicáté

Kdy: sobota 23. ledna od 9.00 hodin
Kde: Sportovní areál Břestek

Břestek Již po pětatřicáté se můžete vydat na Putování okolím Břestecké skály. Oblíbená turistická akce se letos uskuteční v sobotu 23. ledna od 9 hodin, účastníci se jako tradičně mohou těšit na zabijačkové speciality. „Připravovat je budeme z asi jedenácti set kilogramů masa," prozradil za organizátory Petr Stýskal.

Pro milovníky přírody jsou připraveny tři trasy v délce osm, patnáct a třicet kilometrů, start i cíl jsou ve Sportovním areálu Břestek. K tanci i poslechu bude hrát country kapela Telegraf.

Na první ročník pochodu, který založil oddíl kopané TJ Sokol Břestek, před pětatřiceti lety vyrazilo 121 turistů, loni jich bylo 650. Dalších téměř čtyři sta lidí přišlo do břestecké sportovní haly pouze na zabijačku.

Krojový ples se v Boršicích uskuteční už potřinácté

Kdy: sobota 23. ledna
Kdy: KD Boršice

Kulturní dům v Boršicích bude v sobotu plný tance, zpěvu i krojovaných párů. Již 13. krojový ples, na němž se bude prezentovat lidová kultura jedné z významných etnografických oblastí Slovácka, začne o půl osmé večer.

K dobré náladě a tanci budou hrát cimbálová muzika Pentla s dechovou hudbou Boršičanka, v průběhu bálu pak folklorní soubor Pentla a boršická chasa. Krojovaní vstupné platit nebudou, ostatní vytáhnou ze svých kapes 80 korun.

Archivní vína budou v sobotu koštovat Pod Starýma horama

Kdy: Sobota 23. ledna od 14.00 hodin
Kde: vinařský penzion Pod Starýma horama v Boršicích

Pokud si chcete užít čtvrtou lednovou sobotu při ochutnávání kvalitních vín, postačí k tomu velice málo. Zamířit do vinařského penzionu Pod Starýma horama v Boršicích, kde se uskuteční I. ročník koštu archivních vín. Uspořádá jej tam Spolek vinařů BBP, což je zkratka pěstitelů i výrobců vína z Boršic, Buchlovic a Polešovic.

„Podpořte svojí návštěvou tuto akci, která se na Slovácku dvacet let neuskutečnila. K ochutnání 320 vzorků archivních vín ze Slovácka, z oblasti znojemské, mikulovské a slovenské malokarpatské se přece člověk tak často nedostane," láká na košt vinař František Hrňa z Buchlovic. Podotkl, že koštem nechce Spolek vinařů BBP konkurovat renomovaným pořadatelům klasických vinařských akcí na Slovácku. Jen se pokoušejí o drobnou revoluci, naučit vinaře i veřejnost vnímat věk vína a ocenit jeho moudrost. Vína ročníku 2013 až 2010 by bylo vhodné nazývat jako rezerva a vína ročníku 2009 a starší pojmenovávat jako grand rezerva.

„Těší nás, že nad koštem archivních vín převzal záštitu ministr zemědělství České republiky Marian Jurečka a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák," řekl buchlovický vinař Jiří Černý.

Košt Pod Starýma horama začíná v sobotu ve 14 hodin a k ochutnávání vín, mezi nimiž je nejstarší vzorek z roku 1979, a to od boršického Františka Caudra, bude vyhrávat cimbálovka Oskoruša.

Na jedlíky řízků čeká soutěžní klání

Kdy: sobota 23. ledna od 11.00 hodin
Kde: Burger restaurace Rybníček ve Starém Městě

Řízek na sto způsobů. To s mírnou nadsázkou řečeno naleznou v těchto dnech všichni zájemci v Burger restauraci Rybníček ve Starém Městě. Právě toto zařízení v sobotu 23. ledna od 11 do 13 hodin pořádá netradiční soutěž o největšího řízkového jedlíka „Slovácký řízek. Ta je určena všem, kteří se cítí na to, aby do 30 minut snědli dvoukilový řízek, takzvané Sloní ucho. Akce je součástí Slováckého řízkobraní, které se ve zmíněném zařízení koná od 21. do 24. ledna 2016. Zájemci mohou v jeho rámci ochutnat například krůtí asijský řízek Panko, ohnivý řízek Habanero, tradiční vídeňský telecí řízek či degustační talíř, obsahující mix všech připravovaných řízků.