Do Galerie Slováckého muzea za novými obrazy

Kdy: až do 3. dubna
Kde: Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti

Prostory galerie totiž ozdobí díla hned několika autorů. Jedním z nich je Jiří Balcar, který představí svou produkci ze sbírky Galerie Dolmen z oblasti kresby, grafiky a malby. O druhou výstavu se svými obrazy a objekty společně podělí Miroslav a Michal Malinovi. Stane se tak v rámci expozice s názvem Soukromé války. Obě výstavy zahájí slavnostní vernisáž, která se uskuteční ve čtvrtek 28. ledna v 17 hodin. Vystavená díla budou návštěvníci moci zhlédnout až do 3. dubna 2016.

Slovácké Oupn nabídne lezení na obtížnost

Kdy: sobota 30. ledna v 9.30 hodin
Kde: sokolovna v Uherském Brodě

Vyznavači adrenalinového sportu lezení na obtížnost se mohou těšit na 14. ročník Slováckého Oupn, které se bude konat o poslední lednové sobotě v Uherském Brodě. Klání odstartuje v tělocvičně tamní sokolovny v 9.30 hodin a vrcholit má kolem 18. hodiny večer. Hlásit se můžou muži a ženy bez rozdílu věku. Loňský ročník ovládl domácí borec Ondřej Nevělík. Mezi ženami brala první místo Eliška Vlčková.

Budoucí král si zatančí na plese sólo s maminkou

Kdy: sobota 30. ledna v 19 hodin
Kde: Klub sportu a kultury ve Vlčnově

Nového panovníka Vlčnova v sobotu tradičně představí na tamním krojovém plese. Této role se na konci května ujme Šimon Pešl. Jeho první velkou zátěžovou zkouškou bude právě sobotní ples. Společně s ním se na bále bude prezentovat legrutský ročník 1998. Akce začne v Klubu sportu a kultury v 19 hodin. S krojovanými se přítomní poprvé setkají v půl osmé a v osm se už mohou těšit na slavnostní defilé a následně na nastoupenou královskou rodinu. V jedenáct hodin v noci se návštěvníci budou moct pokochat sólem budoucího krále a jeho matky v kolečku všech krojovaných.

Přítomným bude k tanci a poslechu hrát dechová hudba Vlčnovjané a cimbálová muzika Čardáš. Kromě toho se během večera představí folklorní soubor Vlčnovjan a mužský sbor Vlčnov.

Návštěvníci plesu v Korytné věnují výtěžek klientům Pečovatelské služby

Kdy: pátek 29. ledna v 19.30 hodin
Kde: kulturní dům v Korytné

Podpořit Pečovatelskou službu Korytná by měl výtěžek v pořadí devátého charitního plesu v pátek 29. ledna. O hudební doprovod se postarají dechová hudba Straňanka (držitel titulu absolutní mistr Evropy dechových hudeb 2009) a DJ Jan Zámečník. „Součástí plesu bude rovněž ochutnávka přívlastkových vín a zcela výjimečná tombola, kterou můžeme, díky vstřícnosti sponzorů a ostatních dárců potěšit účastníky," poznamenal Petr Houšť, ředitel Oblastní charity Uherský Brod, která ples pořádá od 19.30 hodin v kulturním domě v Korytné, a to v úzké spolupráci s tamní radnicí.

Nabídka ze sousedního regionu

V Rožnově vrcholí Sněhové království

Kdy: do neděle 31. ledna
Kde: Camp Sport, Rožnov pod Radhoštěm

Ještě do neděle 31. ledna mohou zájemci navštívit osmnáctý ročník sochařského sympozia Sněhové království, který se koná v areálu Campu Sport v Rožnově pod Radhoštěm. Na příchozí čeká více než desítka soch vytesaných z ledových bloků a sněhu. Mezinárodní sochařské sympozium se do Rožnova přesunulo v roce 2014 z Pusteven.

„Také letos k nám dorazily více než dvě desítky špičkových výtvarníků, jejichž díla se po celý leden těší velkému zájmu veřejnosti," popsal organizátor akce Miroslav Hrabal. Díky velkokapacitnímu stanu a výrobě ledu v mrazírnách nejsou pořadatelé závislí na počasí. K vidění je nyní celkem šestnáct soch, z toho čtrnáct ledových a dvě ze sněhu. Sněhové sochy vytvářely až čtyřčlenné týmy ze sněhových válců vysokých dva metry o objemu 22 metrů krychlových a hmotnosti 11 tun. „Ledové sochy se tvoří z dvaceti kusů ledových bloků o celkové hmotnosti více než čtrnáct set kilogramů. Tvoří je dvoučlenné týmy," doplnil Miroslav Hrabal.

Sněhové království bude veřejnosti přístupné do 31. ledna. Mimořádně pak bude Sněhové království otevřeno ještě v sobotu 6. 2. v době konání masopustu ve Valašském muzeu v přírodě.

Do zoo v Lešné za vysvědčení zcela zdarma

Kdy: pátek 29. ledna až neděle 31. ledna
Kde: ZOO Lešná

Při příležitosti pololetního vysvědčení nabízí zlínská zoo oblíbenou akci. Každý žák základní nebo střední školy, který předloží letošní pololetní vysvědčení nebo jeho kopii v pokladně zoo, bude mít ve dnech 29. až 31. ledna 2016 (tedy v pátek, v sobotu a v neděli) zajištěn volný vstup do zoo. Navíc na každého školáka čeká malý dárek.

Oslava vysvědčení ve zlínské zoo má dlouholetou tradici a pokaždé se setkává s velkým ohlasem návštěvníků. „V posledních letech nabízíme volný vstup za pololetní vysvědčení bez ohledu na studijní výsledky. Tuto možnost např. během loňské víkendové akce využilo na 470 školáků a studentů," uvedla Romana Bujáčková, vedoucí oddělení marketingu.

Procházku zimním areálem by si návštěvníci neměli nechat ujít. Velkým magnetem je stále Zátoka rejnoků, kde si návštěvníci mohou rejnoky nejen pohladit, ale i nakrmit. Jedinečné zážitky nabídne expozice tygrů ussurijských, ve které kromě samice Tanji a samce Josepha návštěvníci uvidí dovádět hned tři tygří koťata. Do venkovních výběhů však vycházejí také sloni, nosorožci, lachtani, velbloudi, klokani, pandy červené a další exotická zvířata. Naopak teplé příjemné klima nabídne tropická hala Yucatan, pavilon slonů nebo terária. „K dispozici je také restaurace Tyrol poblíž zámku Lešná. Má otevřeno každý den a nabízí občerstvení i teplá jídla," doplnila Bujáčková.