Knihovnou v Hradišti zazní Mozart

Kdy: středa 10. února v 19.00 hodin
Kde: Knihovna BBB v Uh. Hradišti

Netradiční zážitek přinese všem příznivcům vážné hudby Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Ve středu 10. února bude totiž od 19 hodin hostit dýchánek s názvem „Klasické dechové trio a poetická povzdechnutí". Jedná se o další ze série koncertů Pořádné Umění Nemůžeš Krotit hudebního uskupení Umíme Hrát, za kterým stojí houslista Jiří Pospíchal. „Mezi policemi knih se ponesou řeč hudby a hudba slov. Zaznějí skladby F. X. Brixiho, A. Rejchy, jednoho z anonymů českého baroka, W. A. Mozarta a J. Iberta v podání Klasického dechového tria z Hradce Králové. Poezii do večera vnesou v autorském čtení Ivan Petlan a Michal Stránský," vyjmenoval hlavní náplň večera Jiří Pospíchal. Zmíněné Klasické dechové trio vzniklo v Hradci Králové. Členy souboru jsou Jiří Šlégl – klarinet, Bohumír Šlégl – klarinet a David Urban – fagot. Poslech hudby navíc zpříjemní prémiová vína La Botella z respektovaných oblastí Španělska a Itálie.

Vstupenky na středeční večer si mohou zájemci pořídit za 150 korun v Městském informačním centru v Uherském Hradišti (Masarykovo náměstí – budova Jezuitské koleje), či v Knihovně BBB.

Výstava prozradí, jak vzniká Večerníček

Kdy: aktuálně od čtvrtku 11. února od 17.00 hodin
Kde: Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Padesát let usedají ve stejný moment před televizní obrazovky, aby si vyslechly pozdrav: Dobrý večer. Již několik generací dětí v České republice vyrůstá neodmyslitelně s Večerníčkem, který nedávno oslavil 50 let své existence. Ovšem jen málokdo nejspíš ví, jak vůbec takový večerníček vzniká. Zákulisí jeho vzniku se bude v následujících týdnech snažit poodhalit Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Ve čtvrtek 11. února totiž ve své hlavní budově zahájilo expozici Jak se rodí večerníčky. Interaktivní výstava nastíní výrobu kreslených či loutkových filmů. Návštěvníci si sami budou moci vyzkoušet práci animátora, výtvarníka, fázaře, scénáristy, nebo třeba práci v dabingovém studiu. Pro nejmenší organizátoři připravili velké dřevěné pohádkové pexeso, loutky a maňásky, či možnost vlastnoruční výroby večerníčkovské čepice. Expozice potrvá až do 10. dubna 2016, společně se Slováckým muzeem ji připravilo Dětské muzeum Moravského zemského muzea a Ateliéry Bonton Zlín.

Mléčnou dráhu na fotografiích můžete obdivovat v kině Hvězda

Kdy: pátek 12. února v 17.30 hodin
Kde: foyer kina Hvězda v Uherském Hradišti

Mimořádnými osobnostmi z oblasti fotografické i astronomické se bude hemžit zahájení páteční výstavy fotografií s názvem Mléčná dráha, náš vesmírný domov i následná přednáška českého vědce, matematika a astrofotografa Miloslava Druckmüllera ve foyer hradišťského kina Hvězda. Mezi hosty nebude chybět vyhlášený popularizátor astronomie Jiří Grygar, fotografický guru Jindřich Štreit, či šéf prostějovské hvězdárny Karel Trutnovský. Po vernisáži bude následovat beseda, při níž se autor snímků podělí o své zážitky, zkušenosti a postřehy nejen z vědecké práce, ale i cestování a fotografování. Kurátor expozice Marek Malůšek vernisáž odstartuje v 17. 30 hodin.

Benefiční akce pomůže matkám s dětmi

Kdy: sobota 13. února od 14.00 hodin
Kde: Kovosteel Staré Město

Podpořit dům pro ženy a matky s dětmi. To mohou ti, kteří v sobotu 13.února zamíří do kongresového centra společnosti Kovosteel ve Starém Městě. Od 14 hodin se tam totiž uskuteční benefiční odpoledne s názvem Hudební paráda se srdcem. „Návštěvníky bude čekat opravdu bohatý a rozmanitý program plný hudby, kreativity a pohody," zve na akci Lucie Břečková z azylového domu pro ženy a matky s dětmi ve Véskách. Večer pořádá organizace Lidská pouta. Publikum se může těšit na vystoupení souborů F-Dur Jazzband, Viva La Musica, Buchlovská schola, Hradišťánek či Mužský pěvecký sbor Kněžpole. Program doplní také módní přehlídka společnosti LAFRA Safety, ochutnávky vína, ukázky aranžování květin či kreativní dílna pro děti.

Vstupné na akci je dobrovolné. 

V Kunovicích budou děti číst i se svými rodiči

Kdy: sobota 13. února od 14.00 hodin
Kde: Městská knihovna v Kunovicích

Rodiče společně se svými dětmi zahloubaní do napínavé knížky. Takový obrázek by mohl být zcela běžný už zanedlouho v kunovické knihovně. Toto zařízení totiž o víkendu rozjíždí svou novou akci, kterou je projekt „Čte celá rodina aneb čtenáři zastav se". Novinka je určena jak název napovídá, především rodinám s dětmi, nicméně zapojit se může i široká veřejnost. „Budou se promítat pohádky, číst budou celé rodiny, budeme hrát hry, na zájemce čekají nejrůznější soutěže. Jako doplnění jsou pak pro veřejnost v Kunovicích zpřístupněny dvě knihovničky," prozradila náplň chystané novinky Kateřina Bartošová z

Městské knihovny Kunovice. Jedna ze zmíněných knihovniček se nachází v Klubovně Areálu Jízdy králů Kunovice, druhá pak v Komunitním centru Kunovice. „Knihovničky nabídnou možnost bezplatného zapůjčení knih a časopisů. Fungují víceméně na principu vezmi si a dej. Tedy zájemce si může odnést jakoukoliv knihu nebo časopis, a naopak knihy, které sám nepotřebuje, tam může zase nechat. A nebo si může jen tak udělat pohodlí a v klidu se začíst," vysvětlila fungování knihovniček Kateřina Bartošová.

Novinka kunovické knihovny startuje v sobotu 13.února, a to od 14 hodin v tamějším Areálu Jízdy králů. Akci pořádá Městská knihovna Kunovice spolu s městem Kunovice. 

V Babicích budou tančit moravskou besedu

Kdy: sobota 13. února od 19.30 hodin
Kde: Kulturní dům v Babicích

Pokud nevíte, kam si vyrazit v sobotu večer zatancovat a dobře se pobavit, pak tou pravou volbou bude VI. ročník krojového plesu v Babicích. V ráj slováckých krojů se od půl osmé večer promění babický kulturní dům, v němž budou krojovaní tancovat kolem jednadvacáté hodiny moravskou besedu, upravenou jako salonní tanec.

„Z naší obce ji budou tancovat dvě kolečka po osmi krojovaných, účast přislíbily taneční páry z Hluku a věřím, že si besedu přijedou zatancovat Kyjovští a Skoroničtí z Hodonínska," informoval Miroslav Káňa, loňský babický mladší stárek.

Pořadatelem plesu je hodová chasa a záštitu nad ním převzala obec. K tanci a poslechu bude hrát dechová hudba Boršičanka Antonína Koníčka a cimbálová muzika Cifra.

První výstava vín na Slovácku bude v Kudlovicích

Kdy: sobota 13. února od 13.00 hodin
Kde: Kudlovice

Vyznavačům lahodných vinných moků se letos jako první na Uherskohradišťsku otevřou v sobotu ve 13 hodin brány 17. ročníku Valentýnské výstavy vín v Kudlovicích. Vinaři se na ní pochlubí 307 vzorky vín.

„Převážná většina je jich z mimořádného ročníku 2015, takže se návštěvníci mají opravdu na co těšit," nechal se slyšet Michal Hruška, jeden z pořadatelů výstavy. Vzorky, které se na ní budou ochutnávat, s týdenním předstihem degustovali odborně porotci. „Tituly šampionů poputují z Kudlovic přes kopec do Traplic. Mezi bílými víny se bodově nejvýše dostalo Rulandské bílé ročníku 2015 od Jiřího Rozumka a mezi červenými Camembert Moravia, ročník 2015, od Josefa Bičana," prozradil šampiony Michal Hruška.

Podruhé v historii kudlovických výstav vín bude udělena Cena starosty obce. Tou bude poctěn Stanislav Dočkal ze Starého Města. Výstava vín, kterou pořádá tamní organizace zahrádkářského svazu, se uskuteční v sobotu od 13 do 18 hodin, od 19 do 24 hodin se bude při víně besedovat u cimbálu. K tanci a poslechu bude hrát cimbálová muzika Mladí Burčáci.

Za dětmi do Uherského Brodu přijede Michal Nesvadba

Kdy: sobota 13. února od 16 hodin
Kde: Dům kultury v Uherském Brodě

Michal je kvítko. To je název programu pro děti, se kterým přijede do Uherského Brodu Michal Nesvadba. Na oblíbeného showmana se mohou nejmenší těšit v sobotu od 16 hodin v Domě kultury.

Michal Nesvadba v novém pořadu dokáže, že bez ohledu na počasí i roční období během představení rozkvete celé jeviště. Změní nejen scénu, ale i sám sebe. A to ještě nevíte, co se děje za plotem v Michalově zahrádce. Kopretina zpívá, kaktus do všeho mluví, konev má rýmu a umělá kytka z toho má dokonce legraci. Michal Nesvadba v novém představení plně rozvíjí hru s barevnými samolepicími páskami. Vytáčí metry a metry pásek, ze kterých vyrábí květiny jako živé jen si přivonět.