„Šimon byl zvolen v podzimním období minulého roku. Poprvé se představil poslední lednovou sobotu na krojovém plese a v sobotu převezme žezlo po odstupujícím Ondřeji Mikulcovi. Slavnostní převzetí koruny se uskuteční ve 20 hodin v Klubu sportu a kulturu," upřesnila ředitelka Klubu sportu a kultury Olga Florianová.

KONĚ

Jeho družinu bude tvořit ročník 1998, tedy jezdci, kteří by v minulosti museli nastoupit na vojnu. Kromě krojů si musí samozřejmě zajistit i „dopravní prostředek". Koně přitom shánějí individuálně, ačkoliv tradičně nejsilnější zastoupení bude mít stáj Antonína Konečného z Milokošti. „Půjde o koně chladnokrevné, tažné, jejichž původ se různí. Pocházejí například z Jalubí, Starého Města, Prakšic či Ostrožské Lhoty. Převážně tak čerpáme z chovů menších statků. Král, stejně jako jeho pobočníci, budou sedět na bílých koních s největší pravděpodobností ze Starého Města," dodala Olga Florianová.

NOVINKY

Návštěvníky vlčnovské jízdy králů letos čeká také několik novinek a změn. Největší z nich se týká ozdob koní v královské družině. „Sedm jezdců včetně krále a jeho pobočníku se rozhodlo svojí výzdobou navázat na přelom 19. a 20. století, kdy se koně krášlily textilními pentlemi (na snímku). Postupně kvůli finanční nákladnosti tuto dekoraci vystřídal hedvábný papír a nakonec krepový. Letos si tak připomeneme okamžiky, které mohl sledovat před více jak sto lety Joža Uprka, když maloval své dílo zvěčňující vlčnovské oslavy jízdy," poznamenal starosta obce Jan Pijáček. Kromě pentlí bude k vidění i jedinečná výstava známého cestovatele Jiřího Kolbaby, jenž ukáže své fotografie z loňské jízdy králů, a zcela nově bude do programu zařazeno v sobotu o půl desáté večer také promítání archivních videí týkajících se jízdy či krátkých filmů s folklorní tematikou.

HOSTÉ

„Čekáme každoročně významné hosty. Tento rok máme přislíbenou účast místopředsedy poslanecké sněmovny Petra Gazdíka, europoslance Stanislava Polčáka či hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka. Proslýchá se, že bychom mohli také uvítat na sobotním předání vlády králů ministra financí Andreje Babiše, ale to ještě není jisté," doplnil jmenný seznam hostů starosta Vlčnova.

DOPRAVA

Jako obvykle se ti, co plánují trasu přes Vlčnov, budou muset vydat na cestu do jedné z okolních obcí. Z hlediska dopravy bude především v neděli úplná uzavírka tamějších silnic. „Řidiči se mohou vydat objížďkami přes Nivnici či Dolní Němčí. Ve Vlčnově bude průjezd uzavřen v neděli od 6 do 17 hodiny. Z vyhrazených parkovišť, kde návštěvníci odstaví své vozidla, pak budou moci pokračovat na jízdu králů buď pěšky nebo kyvadlovou dopravou, kterou zajistí ze směru od Uherského Brodu dva minibusy. Ze směru od Veletin jeden minibus," poskytl dopravní přehled Jan Pijáček.