Jenom ve Zlíně jich podle mluvčí magistrátu Marie Masaříkové žije 2 244. „V posledních letech ale mezi nejoblíbenější rozhodně nepatří,“ poznamenala.
Přední příčky například letos obsadila jména Jakub a Adam, které si zvolilo pro své narozené dítě celkem osmapadesát maminek. „Jiří se zatím narodili pouze dva,“ dodala.

Za poslední tři roky včetně letošního zlínská matrika eviduje šestadvacet novorozenců, kteří dostali toto jméno, otrokovická pak pouhé čtyři.

Také podle informací ostatních matrik v kraji dávali rodiče svému chlapci toto české jméno spíše v dřívějších letech.

„Již několik let se standardně pohybuje tak na pátém až sedmém místě. Mezi vyhledávané tedy rozhodně nepatří,“ potvrdila mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Dodala, že velmi populární jsou třeba Jan, Martin, Ondřej a podobně jako ve Zlíně také Jakub.

V Kroměříži čítají od roku 2005 dvacet nově narozených Jiří. „Řekla bych, že jsou průměrní, co se oblíbenosti týče,“ zhodnotila pracovnice kroměřížské matriky Olga Albertová.

Nejméně Jiříků se potom narodilo v Uherském Hradišti. „Za poslední tři roky to bylo pouze šest chlapců s tímto jménem,“ upřesnila mluvčí radnice Petra Vaďurová Zemčíková.

A jak jsou Jiří se svým jménem spokojeni? „V zásadě jsem o tom nikdy nepřemýšlel, ale v podstatě se mi mé křestní jméno docela líbí. Problém s ním nemám,“ pousmál se sedmadvacetiletý Jiří Šarman ze Zlína. Jednadvacetiletému Jiřímu Došlovi ze Slavičína se líbí, protože je krátké. „Nikdo mi tak sice neříká, každý přezdívkou, ale dobře se píše,“ zdůvodnil.