Na svět tehdy přichází také Frieda Táborová, která o 107 let později, v pátek 28. listopadu, slaví v domě pro seniory v Buchlovicích své další narozeniny.

Než se však tato pamětnice stává jedním z nejstarších lidí žijících na Slovácku, dotýkají se jí obě světové války a střídá řadu bydlišť v Čechách, v rodném Německu i na Moravě. Ačkoliv jí paměť dnes už příliš neslouží, s láskou vzpomíná na Chožov, kde se seznámila se svým pozdějším manželem.

„Jednou se mě na plese zeptal, jestli spolu budeme chodit. Už si nepamatuji, co jsem mu odpověděla, ale byli jsme pak pár, takže jsem ho asi neodmítla," usmívá se Frieda Táborová v teple buchlovického domova a s kyticí květin v náručí. Sňatek s mužem, jenž musí kvůli práci často měnit bydliště, pro Friedu znamená neustálé stěhování. V paměti jí utkví i Podkarpatská Rus. Tam se z ní stává vášnivá lyžařka.

„Dolů to jelo strašně rychle, ale nahoru? To se hekalo," usmívá se Frieda Táborová. O manžela přichází v roce 1968 a posléze se usazuje se svým synem v Ostrožské Nové Vsi. Později, už jako dáma v letech, se zabydluje v buchlovickém domově pro seniory, kde slaví sté, sto páté a nyní i sto sedmé narozeniny. „Po stovce už to není ono. Ale co přijde, to přijde, a co nepřijde, to nebude," přemítá Frieda Táborová, obklopena gratulanty.