Chceme, aby Jarošov byl samostatný od prvního ledna 2014. Tomu bude ale předcházet řada administrativních úkonů, jednání s občany Jarošova a také referendum. To ukáže, zda většina Jarošovjanů o odtržení stojí,“ říká zmocněnec přípravného výboru pro odtržení Jarošova Stanislav Juriga.

Podle něj se k odtržení přiklání většina obyvatel Jarošova. Ti jsou prý přesvědčeni, že Jarošov je zanedbanou částí města, které hradišťská radnice nevěnuje patřičnou pozornost. „Doposud se nenašel nikdo, kdo by odstartoval nějakou iniciativu. Až teprve nyní se nám podařilo dát dohromady skupinu lidí, se kterými chceme společně hovořit i jednat,“ míní Juriga.

Staré Město si samostatnost chválí

O odtržení se v Jarošově šeptalo dlouho. Poslední kapkou v pověstném poháru trpělivosti byla pro obyvatele této městské části zpráva, podle které Uherské Hradiště získalo mnohamilionovou dotaci od Evropské unie na podporu chudých částí. Jarošov ale z těchto peněz údajně neuvidí ani korunu.

Místostarosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) si ale nemyslí, že by radnice Jarošov přehlížela. „V posledních pěti letech jsme například nechali zbudovat cyklostezku z Mařatic do Jarošova. Investovali jsme do této akce deset milionů. Dalších 8,4 milionu jsme zaplatili při zateplování a přestavbě jídelny tamní základní školy, přispěli jsme i na rekonstrukci kostela,“ vypočítává Blaha.

Pro Uherské Hradiště by ztráta více než dvoutisícového Jarošova nebyla dobrou zprávou, přišlo by totiž o nemalé peníze ze státního rozpočtu. V roce 1990 už se od města odtrhly Kunovice a Staré Město.

„Nám se osamostatnění vyplatilo. Mám na mysli, kromě jiného, například finančně náročné řešení dopravní situace ve městě. Obávám se, že v případě přetrvávajícího spojení s Hradištěm, by se tato věc nepodařila tak rychle a efektivně vyřešit,“ pochvaluje si odtržení starosta Starého Města Josef Bazala. Jeho hlavní výhody vidí především v možnosti stanovení vlastních priorit města a volnosti při rozhodování o investicích.

Uherské Hradiště má v současné době pět příměstských částí. Kromě Jarošova se jedná ještě o Sady, Vésky, Mařatice a Míkovice. Žádná z těchto lokalit ale doposud o osamostatnění nepožádala. „Takový úkon je mimořádně náročný. Jen výměna dokladů u všech obyvatel je časově i technicky nesmírně náročná. Sady sice mají průmyslové podniky a to by ve výsledku mohlo obci přinést ekonomické výhody. Kvůli náročnosti tohoto kroku se ale přikláním spíše pro zachování stávajícího stavu,“ poznamenal místopředseda Místní komise Sady Čestmír Bouda.

Podobný názor má i duše kulturního dění v Míkovicích Pavel Zpěvák. „Kdysi se v Míkovicích o odtržení mluvilo, ale tyto tendence utichly. V obci přibylo v posledních letech velké množství nových lidí a ti vnímají příslušnost k Hradišti jako samozřejmost. Ani já si nemyslím, že by nám odtržení od Hradiště přineslo zásadní výhody,“ poznamenal Zpěvák. Míkovice prý hradišťská radnice nepřehlíží. „Máme tady obchody, pohostinství, kavárny, vlastní kulturní dům, nové hřiště. Míkovice mají i mateřskou školu, praktického lékaře, zubaře, kadeřnici a další možnosti. Nemáme si prakticky na co stěžovat,“ dodal Zpěvák.

Stejně vidí situaci i oslovení lidé v sousedních Véskách. „Vzhledem k tomu, že Hradiště je odsud jen pár kilometrů, se domnívám, že veškeré potřebné služby máme po ruce. K lékaři sice jezdíme do Míkovic, ale to mi nijak nevadí. Mně tady ve Véskách prakticky nic neschází,“ tvrdí Zuzana Hoffmannová.

I přes určité problémy nikdy nehovořili o případném odtržení jejich příměstské části ani obyvatelé Mařatic. Tvrdí to alespoň členka místní komise Ludmila Hanáková. „Bojujeme sice s představiteli hradišťské radnice o každou korunu, kterou by měli do naší městské části investovat, ale je to velmi těžké. Úředníci si vždy najdou argument, proč náš problém nelze vyřešit. Odtržení Mařatic od města by ale zřejmě žádnou výhodu neznamenalo,“ říká Hanáková, která se domnívá, že samostatnost je výhodou pouze pro městské části, ve kterých je možná silná ekonomická podpora ze strany velkých firem. „A takové firmy, které by ekonomicky zabezpečily Mařatice, tam nemáme,“ dodala Hanáková.