VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Balaštík: Svojí profesi se věnuji šedesát let

Ostrožská Nová Ves /FOTOGALERIE/ - Novovešťan Jaroslav Balaštík je uznávaným odborníkem v oblasti konzervování. Svojí profesi se věnuje desítky let. Je autorem několika odborných publikací, včetně školních učebnic.

12.10.2009
SDÍLEJ:

Jaroslav Balaštík podepisuje svoji poslední pulikaci.Foto: DENÍK/Irena Trojková

Jeho poutavé výklady mohou slyšet lidé nejen prostřednictvím přednášek, ale také z radiových vln.

Jak jste se dostal k vaší profesi?

Vystudoval jsem vysokou školu zemědělskou, katedru konzervárenství. Tam jsem ještě za dob svých studií působil jako pomocná vědecká síla a asistent. Po škole jsem zastával různé funkce. Pracoval jsem například v laboratoři jako chemik, jako kontrolor výsledné jakosti výrobků nebo jako vedoucí vývojového pracoviště Slováckých konzerváren. Pak jsem nějaký čas strávil ve výzkumném konzervárenském ústavu. Svoje povolání jsem vykonával nejen na uherskohradišťském okrese nebo v různých společnostech v republice, ale také na Slovensku. Svojí profesi se věnuji už šedesát let.

Jste autorem několika publikací, kolik jich je a komu jsou určeny?

Celkem je jich asi osmnáct. Svoji první knížku jsem vydal v roce 1956 a byla o domácím konzervování masa. V tu dobu byl masa nedostatek, lidé dělali zabíjačky a byla poptávka po tom, aby si mohli při zabíjačce připravit konzervy. Proto jsem napsal tuto publikaci. Následovaly knížky o konzervování ovoce, zeleniny a masa v domácnostech, které v několika upravených vydáních vyšly v nákladu asi tři sta tisíc kusů. Několik mých knih bylo určeno i pro průmysl. Jsem také autorem školních učebnic, konzervárenských, mrazírenských a nápojových, které vycházely v Čechách i na Slovensku. Posledním mým dílem je dva roky stará kniha nazvaná Vaříme rádi, ale ne každý den.

Jak často přednášíte o odborných tématech pro veřejnost?

Dřív jsem hodně přednášel, ale v poslední době spíše výjimečně. Nyní dělám spíš takovou osvětu přes Český rozhlas Brno, ve kterém jsem už téměř deset let hostem Marcely Vandrové. Přes léto, tedy v sezónu ovoce a zeleniny, odvysílám zhruba čtyři až pět relací, ve kterých podávám posluchačům odborný výklad.

Postavou přednášku mohli slyšet o uplynulém víkendu také nivničtí posluchači. Týkala se konzervace ovoce, zeleniny a hub v mikrovlnné troubě a zakládání ovocných kvasů. Dosud poslední autorův výklad si tam vyslechlo několik desítek posluchačů.

Autor: Irena Trojková

12.10.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bruno Bujáček, 16. 8. 2017, 3750 g, 53 cm, Uherský Brod
10

Nově narozená miminka na Slovácku - 33. týden 2017

Stanislav Hofmann

Stanislav Hofmann: Mrzí mě, že ze Sparty jedeme s prázdnou

Amatérští výtvarníci si odskočili na týden malovat na Velehrad

Obrazy se dají prezentovat nejen v tradičních galeriích, ale ledaskde. O tom se mohli přesvědčit obyvatelé i návštěvníci poutního Velehradu.

Novoveští dragoni doma vybojovali sedm medailí

Sedm medailí vybojovaly na Dračím mistrovství Moravy v Ostrožské Nové Vsi domácí posádky ONV Box. Přestože si na Kunovské tabuli brousily zuby i na nejcennější kov, ten jim pokaždé unikl. Postarali se o to famózní přerovští dragoni, kteří ovládli všech devět závodů. Mezi amatérskými posádkami se dařilo slováckému seskupení s názvem Pobřežní hlídka, které slavilo dvě druhá místa.

Slovácko rozesmutnil kanonýr Lafata

Fotbalisté Slovácka se v předehrávce 4. kola HET ligy statečně rvali na hřišti pražské Sparty, další body do tabulky si ale nepřipsali. O výhře domácích rozhodl v 60. minutě David Lafata.

Lukášek z Mařatic bojuje s leukemií. Kostní dření můžete pomoct i vy

FOTOGALERIE / Ještě na začátku roku byl Lukášek z Mařatic bezstarostný kluk, který si užíval dětství, běhal po hřišti a chodil do Hradišťánku. Únor 2017 bude už navždy pro celou rodinu jedním z nejsmutnějších měsíců letošního roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení