„Pořádáme tato neformální setkání už asi čtrnáct let. Hlavním úkolem je především starostům obcí, které jsou zřizovatelem knihoven, ukázat, co by ve svých knihovnách mohli podniknout, co zlepšit, nebo čeho se vyvarovat. Mohou zde načerpat inspiraci, zjistit, jak určité problémy třeba řešili jinde,“ nechal se slyšet Radovan Jančář, ředitel Knihovny BBB v Uherském Hradišti, která má nad akcí metodický dohled.

Účastníci tentokrát mimo jiné zjistili, že v knihovnách nemusí být prach ani nuda či jak tam vytvořit bezpečný prostor, aby se tam lidé cítili dobře.

„Na tuto akci jezdím pravidelně a všude, kde jsem byl, jsem se snažil pozorovat, jak co mají udělané a v rámci možností to přenést k nám. My jsme tady měli dlouho velice omezený prostor, po zvětšení knihovny se nám ale otevřely nové možnosti, vytvořili jsme zde jakési komunitní centrum,“ uvedl starosta Dolního Němčí František Hajdůch.

Hosté si také prohlédli rozšířenou knihovnu sídlící v budově obecního úřadu, kde se lidé vedle půjčování knih mohou i setkávat. Ta začala v obci fungovat na jaře letošního roku.

„Pořádáme zde různé akce, jako je pravidelné interaktivní cvičení maminek s dětmi nebo tvoření a pletení z novinového papíru. Zájem se pořád zvětšuje,“ prozradila vedoucí knihovny Jana Daňková.