Šlo o ukázkovou akci zručných a zkušených tetiček, aby maminky, babičky i ostatní věděli, jak vůbec růže tvořit, do jakých barev a kombinací se pustit, a aby tam nasbíraly zkušenosti. 

Do památkových domků mířím stejně jako desítky dalších zvědavců. Původně připravené dvě místnosti musí pořadatelé rozšířit o další. Nedá se tam totiž hnout. Na ukázku je připraveno dvacet ruliček krepových papírů. Ty jsou ale za necelou hodinu pryč a k nim musí organizátoři této improvizované tvůrčí dílny přidat další dvacítku. Střihat se musejí na deseti až patnácticentimetrové pruhy, které se dál dělí podle typu růžiček. V Hluku jich podle tamních tetiček využívají sedm druhů. Speciální, malé, bílé se žlutým nebo stříbrným středem, se tvoří na ohlávku koně a další na výzdobu boků.

Čtěte také: Hluk chce čistit zamořenou půdu. Chybí mu peníze

Růže v Hluku nemají žádnou tradiční barvu

„Počet růžiček jsme snížili. V Hluku nikdy nebyli koně přezdobení. Každá rodina proto dostala třináct ruliček krepového papíru," nechává se slyšet Miroslav Šuránek, který se na pořádání jízdy králů podílí. Dodává, že z takového množství stejně vznikne víc ozdob, než bude nakonec potřeba. Další „krepák" fasují rodiny jezdců na třepení. Růže v Hluku nemají žádnou tradiční barvu. „Dělajte to ale podle přírody. Tmavě fialové růže neexistujú," upozorňuje jedna z odborných tvůrkyní růžiček za mými zády. 

Podívejte se na VIDEO: Maminky se učily růže na výzdobu koní pro jízdu králů

Škrábané růže jsou prý jednoduché na výrobu

Cpu se k jednomu z přeplněných stolů, abych si také vyzkoušela výrobu tradiční ozdoby koní používaných při jízdě králů. Volím jednodušší variantu. „Jednoduché sú třeba škrábané růže. Chce to jen použít ten správný grif," láká mě paní Kvasničková. Zkouším tedy podle její rady. Z jednoho deset centimetrů širokého pásu, který se ustřihne po celé délce ruličky krepového papíru, vznikne materiál na čtyři škrábané růže. Beru do ruky ostré nůžky na nehty a zlehka projíždím "krepák". Vypadá to sice jednoduše, ale když chci růži podle rad umotat, nedrží mi tvar tak jak má. Asi to bude rukama.

Růže už "umím", teď se správně obléct do kroja

Iveta Remeňová pověřená hlavním přípravou jízdy králů mi ukazuje, jak má jednoduchá růže vypadat. „Nasliň si prst a papír vždy chyť mezi dva prsty a stáhni co nejvíc dolů. Musíš ale hodně slinit," vysvětlujeme mi. A ono to skutečně jde. Tato růžička už vypadá trochu k světu. Stejně jako já si přichází šípkové růže a další ozdoby vyzkoušet vytvořit i mladé děvčice z folklorních souborů a především zmíněné maminky jezdců. 

Čtěte také: Hluk ovládnou Křižani. Příštím králem bude starostův syn

Program nazvaný Šúlání růží nebyl jediným před samotným slavnostním dnem. Vedení města připravilo celou sérii přípravných aktivit. Následovat bude 14. května akce s názvem Obleč sa správně do kroja. Jízda králů v Hluku vyrazí do ulic v neděli 2. července v čele s Tadeášem Křižanem.

Jízda králů se v Hluku jezdí každé tři roky už téměř sedmdesát let. Je spojena se Slováckým festivalem dechových hudeb. Typickým prvkem výzdoby koní je v Hluku srdce na prsou koně, který je dále ozdoben papírovými růžemi a stuhami zapletenými do hřívy. Koně se v Hluku zdobí sedmi druhy růží. Letošním králem je Tadeáš Křižan, kterého 2. července doprovodí 24 jezdců.