VYBERTE SI REGION

FOTO, VIDEO: Hrozny pro slámové víno visely na vánočních háčcích

Polešovice /REPORTÁŽ/ - Jak se rodí slámové víno? To opravdu netuším. Ale rád to zjistím. Takovou možnost využívám uprostřed letošního února, když mířím do Vinařství U Kostela v Polešovicích. A premiéra to nebude jen pro mě. Vinař Walter Schrott se totiž rozhodl vyzkoušet „slámovku" vůbec poprvé v pětileté historii vinařství. Ani on, ani technolog František Dudešek s tímto postupem prozatím nemají zkušenosti.

26.2.2016
SDÍLEJ:

Slámové víno ve vinařství U kostela v Polešovicích.Autor: DENÍK/Jan Karásek

„Každý rok se snažíme udělat nějakou novinku, pro letošek to je právě slámovka. Bude z nějakých 300 kilogramů veltlínu zeleného, které pochází z lokality Nové Hory tady u nás v Polešovicích," informuje mě Walter Schrott po mém příjezdu do Polešovic.

Také se dozvídám, že hrozny před samotnou výrobou musí opravdu ležet na slámě či viset ve větraných prostorách, aby se tak zbavily nadbytečné vody a získaly vyšší cukernatost. Sám Walter Schrott pevně věří, že se jim dnes podaří vylisovat alespoň 50 litrů moštu.

„To budete mít víc, tipuji to tak na pětašedesát až pětasedmdesát litrů, ty hrozny vypadají dobře," přidává svůj názor Bronislav Pavelka z brněnského odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který na místě dohlíží na samotný zrod slámového vína.

„Výrobu ledových a slámových vín běžně kontrolujeme. Musíme zjistit původ hroznů, jejich zdravotní stav, odrůdovou pravost či cukernatost. Hrozny jsem v tomto případě viděl, vypadají výborně a zdravě, jejich původ jsem už také ověřil z dodacího listu," vysvětluje mi svou úlohu Bronislav Pavelka.

Za chvíli již míříme k lisu. „Původně jsme to chtěli dělat v tradičním šroubovém lisu, ale byl nám nakonec doporučen moderní pneumatický. Mysleli jsme si, že na něj máme málo hroznů, ale lis to zvládne. Je fakt, že náš původní záměr by byl daleko pracnější," popisuje přípravy pro výrobu slámového vína Walter Schrott.

Posléze již v hloubi lisu mizí zhruba sedm beden připravených hroznů. Technologický kolos se po naprogramování rozjíždí a jeho buben se roztáčí. Po chvíli už cítíme charakteristickou vůni popraskaných hroznů.

„Zatím nic neteče. Snad to nebudeme muset dávat nakonec přece jen do starého lisu," přemýšlí po několika minutách nahlas František Dudešek. Na černý scénář naštěstí nedochází. Za chvíli totiž ze spodní části lisu začíná vytékat hustý mošt.

„To byl nejdražší produkt, kterého ses zatím napil," směřují s úsměvem jeho slova směrem k Walteru Schrottovi poté, co vinař ze sklenky decentně ochutnává první vylisovaný produkt.

Nato se dozvídám, že náročnosti výroby slámového vína bude odpovídat i jeho cena. „Není to samozřejmě víno ke každodennímu pití. Spíš ke konzumaci při vzácnějších příležitostech, jako jsou významné večeře a podobně," poučuje mě v té souvislosti Walter Schrott. Uběhly hodiny a já se dozvídám, že Vinařství U Kostela se dnes při svém prvním pokusu podařilo vyprodukovat 37 litrů moštu, a to s nadměrnou cukernatostí 51 stupňů. „Množství sice není tak velké, ale cukernatost nám to plně vynahradila. Zatímco minimum je sedmadvacet, my máme skoro dvojnásobek, což je rarita, ze které máme radost," pousměje se Walter Schrott.

Než se ale slámové víno dostane k mlsným jazýčkům milovníků vína, ještě to „chvíli" potrvá. „Mošt jsme odkalili a teď bude kvasit. Předpokládáme, že až rok. Teprve pak půjde slámovka do lahví," dodává na závěr polešovický vinař.

Autor: Jiří Kordovaník

26.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Antonín Přílučík: Příchuť i med musejí být u medoviny vyvážené

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Tisíc dvě stě lidí z různých koutů naší vlasti přišlo poslední srpnovou sobotu do Archeoskanzenu Modrá vzdát už potřinácté hold medu a jeho produktům. Tahákem pro ně bylo i vyhlášení výsledků soutěže o Krále medoviny 2016. Pět titulů a s nimi i zlaté medaile přisoudili degustátoři Vinařství Antonína Přílučíka z Jalubí. Několikanásobný šampion poskytl Slováckému deníku po převzetí ocenění exkluzivní rozhovor.

Azylový dům v blízkosti centra Hradiště: ještě to není definitivní

Uherské Hradiště - Velké emoce vyvolává uvažované umístění nízkoprahového denního centra včetně azylového domu na třídu Maršála Malinovského v Uherském Hradišti. Opoziční zastupitelé straší stovkami zásahů policie u podobného zařízení v Olomouci, zástupci Charity, vedení města i městské policie ale obavy obyvatel ze zhoršení bezpečnostní situace v nedalekých Smetanových sadech mírní.

FOŤTE Slovácké slavnosti vína a VYHRAJTE

Uherské Hradiště - Redakce Slováckého deníku vyhlašuje 6. ročník fotosoutěže ze Slováckých slavností vína a otevřených památek. Soutěž je otevřená všem, zejména ale fotoamatérům z řad návštěvníků slavností. Bavte se, koštujte, foťte!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies