VYBERTE SI REGION

FOTO, VIDEO: Hrozny pro slámové víno visely na vánočních háčcích

Polešovice /REPORTÁŽ/ - Jak se rodí slámové víno? To opravdu netuším. Ale rád to zjistím. Takovou možnost využívám uprostřed letošního února, když mířím do Vinařství U Kostela v Polešovicích. A premiéra to nebude jen pro mě. Vinař Walter Schrott se totiž rozhodl vyzkoušet „slámovku" vůbec poprvé v pětileté historii vinařství. Ani on, ani technolog František Dudešek s tímto postupem prozatím nemají zkušenosti.

26.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Slámové víno ve vinařství U kostela v Polešovicích.

Slámové víno ve vinařství U kostela v Polešovicích.Foto: DENÍK/Jan Karásek

„Každý rok se snažíme udělat nějakou novinku, pro letošek to je právě slámovka. Bude z nějakých 300 kilogramů veltlínu zeleného, které pochází z lokality Nové Hory tady u nás v Polešovicích," informuje mě Walter Schrott po mém příjezdu do Polešovic.

Také se dozvídám, že hrozny před samotnou výrobou musí opravdu ležet na slámě či viset ve větraných prostorách, aby se tak zbavily nadbytečné vody a získaly vyšší cukernatost. Sám Walter Schrott pevně věří, že se jim dnes podaří vylisovat alespoň 50 litrů moštu.

„To budete mít víc, tipuji to tak na pětašedesát až pětasedmdesát litrů, ty hrozny vypadají dobře," přidává svůj názor Bronislav Pavelka z brněnského odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který na místě dohlíží na samotný zrod slámového vína.

„Výrobu ledových a slámových vín běžně kontrolujeme. Musíme zjistit původ hroznů, jejich zdravotní stav, odrůdovou pravost či cukernatost. Hrozny jsem v tomto případě viděl, vypadají výborně a zdravě, jejich původ jsem už také ověřil z dodacího listu," vysvětluje mi svou úlohu Bronislav Pavelka.

Za chvíli již míříme k lisu. „Původně jsme to chtěli dělat v tradičním šroubovém lisu, ale byl nám nakonec doporučen moderní pneumatický. Mysleli jsme si, že na něj máme málo hroznů, ale lis to zvládne. Je fakt, že náš původní záměr by byl daleko pracnější," popisuje přípravy pro výrobu slámového vína Walter Schrott.

Posléze již v hloubi lisu mizí zhruba sedm beden připravených hroznů. Technologický kolos se po naprogramování rozjíždí a jeho buben se roztáčí. Po chvíli už cítíme charakteristickou vůni popraskaných hroznů.

„Zatím nic neteče. Snad to nebudeme muset dávat nakonec přece jen do starého lisu," přemýšlí po několika minutách nahlas František Dudešek. Na černý scénář naštěstí nedochází. Za chvíli totiž ze spodní části lisu začíná vytékat hustý mošt.

„To byl nejdražší produkt, kterého ses zatím napil," směřují s úsměvem jeho slova směrem k Walteru Schrottovi poté, co vinař ze sklenky decentně ochutnává první vylisovaný produkt.

Nato se dozvídám, že náročnosti výroby slámového vína bude odpovídat i jeho cena. „Není to samozřejmě víno ke každodennímu pití. Spíš ke konzumaci při vzácnějších příležitostech, jako jsou významné večeře a podobně," poučuje mě v té souvislosti Walter Schrott. Uběhly hodiny a já se dozvídám, že Vinařství U Kostela se dnes při svém prvním pokusu podařilo vyprodukovat 37 litrů moštu, a to s nadměrnou cukernatostí 51 stupňů. „Množství sice není tak velké, ale cukernatost nám to plně vynahradila. Zatímco minimum je sedmadvacet, my máme skoro dvojnásobek, což je rarita, ze které máme radost," pousměje se Walter Schrott.

Než se ale slámové víno dostane k mlsným jazýčkům milovníků vína, ještě to „chvíli" potrvá. „Mošt jsme odkalili a teď bude kvasit. Předpokládáme, že až rok. Teprve pak půjde slámovka do lahví," dodává na závěr polešovický vinař.

Autor: Jiří Kordovaník

26.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výšlapu okolím Břestecké skály. Ilustrační foto

Kam o víkendu? S turisty kolem Břestecké skály nebo na některý z plesů

Martina Frolková ze Střední školy služeb ve Štěpnicích posbírala s extravagantním účesem několik ocenění z Mistrovství středních škol Koruna kreativity. Jako model jí posloužila její kamarádka a spolužačka Renata Navláčilová.
3

Středoškolská kadeřnice Martina Frolková brala ceny v celostátní soutěži

Nejlepší fotografii poslal do Ohlédnutí 2016 Dušan Kimerr

Uherské Hradiště – Více než sto spokojených návštěvníků první výstavy Městských kin v roce 2017 zavítalo v neděli 8. ledna do kina Hvězda. To si letos připomíná 50 let od svého slavnostního otevření v říjnu 1967. Tento historický mezník v dějinách města a kinematografie bude zmiňován po celý rok, první příležitostí bylo otevření už 11. ročníku kolektivní bilanční přehlídky fotografií s podtitulem „neformální slovácké pressfoto".

Bývalé manželce dal nůž ke krku a vyhrožoval, že ji zabije

Slovácko – Děsivý zážitek má za sebou žena z Uherskobrodska. Napadl ji její bývalý manžel, který jí ke krku přiložil kuchyňský nůž a vyhrožoval, že ji zabije. Ženě se naštěstí podařilo uprchnout a přivolat policii, která opilého útočníka vykázala na deset dní ze společného domu.

Policie pátrá po muži z Medlovic

Medlovice – Pátrání po třiapadesátiletém Milanu Jaroschovi z Medlovic vyhlásili uherskohradišťští kriminalisté. „Okresní soud v Uherském Hradišti na něj vydal příkaz k zatčení pro přečin podvod a maření úředního rozhodnutí a vykázání," vysvětlila policejní mluvčí Milena Šabatová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies