Vysoušeče odvezou hradišťští městští strážníci do Písku možná už koncem tohoto pracovního týdne. O přesném datu se v těchto chvílích ještě rozhoduje.

„Pošleme tam auto naložené pěti průmyslovými vysoušeči v celkové hodnotě 230 tisíc korun. Jedná se výkonná zařízení, která jsou určená k odstraňování vlhkosti z větších budov," vysvětlil starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský, který dodal, že zastupitelstvo města doporučilo vysoušeče Písku darovat.

Obyvatelé Písku ale nedostanou jen vysoušeče. Pro ně, i další obyvatele zaplavených regionů, pořádá Uherské Hradiště finanční sbírku. Ta začíná v těchto dnech a skončí koncem letošního roku. Lidé budou moci přispívat na zvláštní bankovní účet i do pokladniček umístěných v pokladně městského úřadu.

Proč se rozhodla radnice směřovat část své pomoc do Písku, vysvětlil mluvčí Uherského Hradiště Jan Pášma. „Město Písek pomáhalo Slovácké metropoli významnou měrou při stejné události v roce 1997. Tehdy nám nabídli pomoc tamní městští policisté a Písek zaslal do Hradiště i peníze," připomněl Jan Pášma.

Na druhé straně i Písek už se v minulých letech dočkal pomoci od Uherského Hradiště. „V roce 2002 tam naši strážníci hlídali budovy, aby nedocházelo k rabování. Snad jsme se tam tehdy osvědčili. Starosta Uherského Hradiště po našem odjezdu z Písku obdržel poděkování za naši činnost v zaplaveném městě," podotkl velitel uherskohradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Zatímco vzdálenější regiony bojují s velkou vodou, Slovácku aktuálně žádné podobné nebezpečí nehrozí.

„Situace na řece Moravě v Uherském Hradišti a okolí nedosahuje prozatím ani prvního povodňového stupně. Nemůžeme sice vyloučit, že ve vzdálenějších lokalitách oblasti zaprší a toky se mohou mírně zvedat, zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se tak mohlo stát," informovala ve středu 5. června v poledne mluvčí Povodí Moravy a.s. Gabriela Tomíčková.

Další informace budeme postupně aktualizovat.