Podobných nevyužitých míst je přitom v Uherském Hradišti mnohem víc. „Několik let se například hledal nájemce na provozování obchodu, který se nachází naproti Střední uměleckoprůmyslové školy kde sídlí starožitnosti. Po letech, kdy byl objekt uzavřen, si prostor pronajala nová zájemkyně, ovšem ta ho nedávno opět uzavřela," poznamenal opoziční zastupitel města Antonín Seďa (ČSSD). Připomněl, že další objekt, který by mohlo město účelněji využít, je například komplex budov Atrium na Masarykově náměstí. „Velkou část tamních prostorů řadu let využívali stomatologové pro svá pracoviště. Před časem ale z těchto míst odešli, a nyní se uvolněné plochy využívají například jako sklad nebo dočasné pracoviště základní umělecké školy," dodal Seďa. Ten si myslí, že město by mělo také mnohem důrazněji bojovat za získání chátrající budovy bývalé věznice a poté ji efektivně, nejlépe komerčně využít. Před dvěma lety už majitel, kterým je ministerstvo spravedlnosti, kývlo na možný převod budovy na město, pak ale vůle ministerstva ochladla. „Ministerstvo spravedlnosti tu budovu nepotřebuje. Okresní soud by ji chtěl využít jako archiv, ovšem pochybuji o tom, že budova bez vytápění, která je v celkově katastrofálním stavu může efektivně pro tento účel sloužit. Pokud by ji město získalo, pak se mělo snažit ji ve spolupráci se státem a krajem opravit, a využít ji pro potřeby obyvatel města. Takto věznice zřejmě totálně zchátrá a zbudou po ní jen pozemky k využití," míní Antonín Seďa.

Jedním z nejproblema­tičtějších míst, kudy městu utíkají dlouhodobě peníze, jsou prostory pátého patra budovy 123 na Mariánském náměstí. V objektu sice sídli cestovní kancelář, Malá scéna Slováckého divadla s byty herců, ovšem o prostory v posledním patře zájem není. Podrobnosti zná velmi dobře Stanislav Mikula, který kdysi době začal v tomto domě podnikat. Dodnes tam sídlí jeho cestovní kancelář a agentura. „Zhruba v roce 1994 jsem velkou část domu zrekonstruoval a naše kanceláře byly i v pátém patře. Postupně jsme ale naše aktivity přemístili do přízemí a o horní kanceláře přestal být zájem. Důvodem tohoto nezájmu je zřejmě fakt, že do pátého patra nevede výtah," poznamenal Stanislav Mikula. To, že má město s tímto prostorem dlouhodobé problémy, přiznává i mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. „Od roku 1996 se nám tyto prostory daří obsazovat pouze krátkodobými pronájmy.

Kromě prostorů v domě 123 na Mariánském náměstí město v současné době nabízí k pronájmu řadu dalších objektů i pozemků. Jedná se například o hledání zájemce pro dvě místnosti v budově na Studentském náměstí, část nebytových prostor v objektu č.p. 46 na Mariánském náměstí, prázdný je prozatím i prostor kavárny v nově opravené jezuitské koleji na Masarykově náměstí. K pronájmu je také dvanáct volných městských bytů. „Nejdelší dobu, konkrétně od roku 2006, hledáme nájemce právě na prostory v budově na Mariánském náměstí, kde sídlí Malá scéna Slováckého divadla. Největšími plochami k pronájmu jsou pozemky v Jaktářích. Prázdných je zatím zhruba 6,7 hektarů z celkové plochy 21 hektarů. V případě některý tamních ploch již ale existují záměry na výstavbu. Město má také několik budov, které jsou nevyužité a jsou určené k převodu. Jedná se například o dům č.p. 23 v Nádražní ulici, objekt bývalé vojenské správy na Tyršově náměstí či budovy č.p. 611 na Janáčkově ulici. K mání je rekreační chata na Vyškovci. Naopak v rekordně krátkém čase se podařilo obsadit prostory v hradišťském Klubu kultury, odkude se do Reduty odstěhovaly některé provozy „klubu". V uvolněných prostorech sídlí Odbor správních agend. „Za největší prioritu města v případě hledání zájemců, lze v současné době označit prostory kavárny v jezuitské koleji," sdělil mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma.