Rekonstrukce se dočká také kaple svatého Rocha a kostel na hřbitově v městské části Mařatice. V současné době odborníci pracují na restaurování empírového pomníku v městském parku a sochy Jana Nepomuckého v Sadech. „Celkově letos do rekonstrukcí památek investujeme dva miliony korun,“ upřesnila Dagmar Borunská z odboru architektury hradišťského městského úřadu.

Část nákladů na opravu chce město čerpat ze státních fondů. „Žádali jsme o dotace z programu regenerace ministerstva kultury. Město pak musí přičlenit svůj podíl, který bude minimálně tak vysoký jako přidělená dotace,“ vysvětlila Borunská.

Radní také počítají s prostředky z Fondu obnovy historické architektury, jehož vznik město iniciovalo na sklonku loňského roku. Fond radní zřídili za účelem poskytování finančních příspěvků na obnovu objektů, které nejsou prohlášeny za kulturní památku. Musí však prokazatelně disponovat památkovými nebo architektonickými hodnotami. Nacházet se mohou kdekoliv na katastrálním území Uherského Hradiště a příměstských částí. „Bude sloužit také na rekonstrukce objektů, které jsou sice prohlášeny za kulturní památku, ale nachází se mimo území městské památkové zóny,“ upřesnil hradišťský místostarosta Stanislav Blaha.

Radní nechali opravit některé městské památky i v minulém roce. Jednalo se například o sochu svatého Jana Nepomuckého ve Františkánské ulici, část objektu radnice na Masarykově náměstí a hradby v bastionu. Restaurátorských prací se dočkal i památný kříž ve Vinohradské ulici, pomník obětem obou světových válek ve Véskách a socha svaté Rozálie v městské části Mařatice.

 

ZDE>SI TAKÉ PŘEČTETE DALŠÍ AKTUÁLNÍ ZPRÁVY ZTÝDENÍKU SLOVÁCKÉ NOVINY

Chcete reagovat na uvedený článek? Pište nám e-mailem na adresu:oleg.kapinus@denik.cz