VYBERTE SI REGION

Hrabě Berchtold by měl z koštu pálenek radost

Buchlovice – Vyznavači destilátů se v sobotu odpoledne sešli v restaurantu a baru Berchtold Buchlovice, kde pro ně po dvou spíše rodinných koštech pálenek připravil Filip Krystýnek třetí, ale nyní již veřejnou ochutnávku kořalek. Konkrétně tedy 132 vzorků destilátů z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek, špendlíků a dalších druhů ovoce.

22.2.2016
SDÍLEJ:

V buchlovické restauraci mohli v sobotu návštěvníci okoštovat 132 vzorků pálenek od vystavovatelů z různých končin Moravy.Autor: DENÍK/Zdeněk Skalička

ČTĚTE TAKÉ
Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku, 2015

„První koštování pětadvaceti vzorků pálenek se konalo před třemi roky v rodinném kruhu. Když se loni sešlo 47 vzorků kořalek, řekl jsem si, proč nezkusit uspořádat košt pro veřejnost a udělat z něj tradici," svěřil se šéf buchlovického restaurantu Berchtold.

Na sobotní degustaci už nebyly jenom pálenky od rodinných příslušníků a štamgastů restaurace, ale také od vystavovatelů z Buchlovic, Boršic, Stříbrnic, Kunovic, Břestku, Tupes, Nedakonic, Stříbrnic, Ořechova, Brna, Perné a Havířova.

Ti milovníky destilátů potěšili 65 vzorky slivovic ze švestek a durancií, třiceti meruňkovicemi, sedmnácti hruškovicemi, šesti kalvádosy, pěti špendlíkovicemi a devíti pálenkami z různých druhů ovoce. Nejstarší vzorek, švestkovice ročníku 1994, byl od Jaroslava Hrkalíka z Boršic.

Zatímco před čtrnácti dny soudily čtyři čtyřčlenné komise degustátorů, kterému z předložených vzorků kořalek přiřknou nejvíce bodů a tím i titul šampiona, v sobotu se akce přesunula na pole volné zábavy. Přítomní si mohli vzorky podle libosti sami nalévat a hodnotit, zda ocenění přiřkla odborná komise správně.

„Musím upozornit, že bodové hodnocení jednotlivých vzorků pálenek nemusí vždy souhlasit s představami vystavovatelů a hostů koštu. Je výsledkem subjektivního hodnocení jednotlivých členů odborných komisí," uvedl hlavní pořadatel koštu destilátů Filip Kristýnek.

A komu porotci přiřkli prvenství v tom či onom druhu ovocných pálenek? V kategorii švestkových destilátů Pavlu Brzicovi z Boršic, za nejlepší pálenku z meruněk určili vzorek od Jarmily Halové a Karel Pavlík (oba z Boršic) pro změnu zabodoval u degustátorů s hruškovicí.

Tři další prvenství zůstala v Buchlovicích. Kristýnek František senior si odnesl diplom i skleněnou čutoru za vítězný kalvádos, Tomáš Lepka za špendlíkovici a k buchlovickému starostovi Jiřímu Černému zamířilo ocenění za broskvovici ročníku 2005.

„Už roky rokoucí pálí naše rodina destiláty ze švestek a durancií. Ale aby stromy v sadu vydaly své bohatství, je potřeba se o ně dobře starat. A to můj tatínek, jemuž je 79 let, opravdu umí, takže je jeho velkou zásluhou, že se moje pálenka z durancií stala šampionkou koštu," svěřil se boršický Pavel Brzica.

Autor: Pavel Bohun

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jak vidí Němci Čechy: Čerpají unijní peníze, uprchlíky nechtějí

Češi a jejich země nejsou v německém tisku hojným tématem. Kromě sportovních rubrik Česká republika zaujme německá média výjimečně. O Češích pozorný německý čtenář novin ví jen to, že nechtějí přijímat uprchlíky – v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Jejich ministr financí Andrej Babiš je miliardář, který stojí ve střetu zájmů kvůli čerpání dotací pro své firmy, jež by měl zároveň jako ministr kontrolovat.

Barum Rally odstartovala. Favority jsou Kopecký, Kajetanowicz či Lukjaňuk

Zlín – S úderem 16. hodiny byl na náměstí Míru ve před Zlínskou Radnicí slavnostně odstartován 46. ročník automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín.

Šumulikoski: Habancovy pokyny na hřišti plnit nebudeme

UHerské Hradiště - /ROZHOVOR/ Bitva na moravském poli mezi brněnskou Zbojovkou a fotbalisty 1.FC Slovácko bude tentokrát ještě sledovanějším duelem než obvykle. Na lavičku domácího týmu totiž v letní pauze přešel bývalý kouč hradišťského celku Svatopluk Habanec, spolu 
s ním tam po ukončení kariéry zamířil i kanonýr Libor Došek, který se stal vedoucím brněnského mužstva. Rivalitu před vzájemným soubojem vnímá i nejzkušenější hráč Slovácka Veliče Šumulikoski. „Bude to hodně vyhecované," je přesvědčený.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies