VYBERTE SI REGION

Hrabě Berchtold by měl z koštu pálenek radost

Buchlovice – Vyznavači destilátů se v sobotu odpoledne sešli v restaurantu a baru Berchtold Buchlovice, kde pro ně po dvou spíše rodinných koštech pálenek připravil Filip Krystýnek třetí, ale nyní již veřejnou ochutnávku kořalek. Konkrétně tedy 132 vzorků destilátů z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek, špendlíků a dalších druhů ovoce.

22.2.2016
SDÍLEJ:

V buchlovické restauraci mohli v sobotu návštěvníci okoštovat 132 vzorků pálenek od vystavovatelů z různých končin Moravy.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

ČTĚTE TAKÉ
Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku, 2015

„První koštování pětadvaceti vzorků pálenek se konalo před třemi roky v rodinném kruhu. Když se loni sešlo 47 vzorků kořalek, řekl jsem si, proč nezkusit uspořádat košt pro veřejnost a udělat z něj tradici," svěřil se šéf buchlovického restaurantu Berchtold.

Na sobotní degustaci už nebyly jenom pálenky od rodinných příslušníků a štamgastů restaurace, ale také od vystavovatelů z Buchlovic, Boršic, Stříbrnic, Kunovic, Břestku, Tupes, Nedakonic, Stříbrnic, Ořechova, Brna, Perné a Havířova.

Ti milovníky destilátů potěšili 65 vzorky slivovic ze švestek a durancií, třiceti meruňkovicemi, sedmnácti hruškovicemi, šesti kalvádosy, pěti špendlíkovicemi a devíti pálenkami z různých druhů ovoce. Nejstarší vzorek, švestkovice ročníku 1994, byl od Jaroslava Hrkalíka z Boršic.

Zatímco před čtrnácti dny soudily čtyři čtyřčlenné komise degustátorů, kterému z předložených vzorků kořalek přiřknou nejvíce bodů a tím i titul šampiona, v sobotu se akce přesunula na pole volné zábavy. Přítomní si mohli vzorky podle libosti sami nalévat a hodnotit, zda ocenění přiřkla odborná komise správně.

„Musím upozornit, že bodové hodnocení jednotlivých vzorků pálenek nemusí vždy souhlasit s představami vystavovatelů a hostů koštu. Je výsledkem subjektivního hodnocení jednotlivých členů odborných komisí," uvedl hlavní pořadatel koštu destilátů Filip Kristýnek.

A komu porotci přiřkli prvenství v tom či onom druhu ovocných pálenek? V kategorii švestkových destilátů Pavlu Brzicovi z Boršic, za nejlepší pálenku z meruněk určili vzorek od Jarmily Halové a Karel Pavlík (oba z Boršic) pro změnu zabodoval u degustátorů s hruškovicí.

Tři další prvenství zůstala v Buchlovicích. Kristýnek František senior si odnesl diplom i skleněnou čutoru za vítězný kalvádos, Tomáš Lepka za špendlíkovici a k buchlovickému starostovi Jiřímu Černému zamířilo ocenění za broskvovici ročníku 2005.

„Už roky rokoucí pálí naše rodina destiláty ze švestek a durancií. Ale aby stromy v sadu vydaly své bohatství, je potřeba se o ně dobře starat. A to můj tatínek, jemuž je 79 let, opravdu umí, takže je jeho velkou zásluhou, že se moje pálenka z durancií stala šampionkou koštu," svěřil se boršický Pavel Brzica.

Autor: Pavel Bohun

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Po 48 hodinách přivezli Naganský expres do Kunovic

Kunovice /REPORTÁŽ/ – Je slunečné nedělní ráno 25. září a transport někdejšího vládního speciálu TU-154M neodvratně a zatím bez komplikací míří ke svému cíli, do Aeroklubu Kunovice. Na zhruba tříkilometrovém finálním úseku mu zbývá absolvovat už jen několik kritických míst. S kolegou fotografem přijíždíme ke křižovatce u kunovického hypermarketu a ohromeně sledujeme ty davy zvědavců, kterými je obstoupená. A zatímco hledám místo k odstavení vozu, nad hlavou mi přelétají dvě helikoptéry monitorující transport, jejichž přítomnost mi jasně signalizuje, že parkuji přesně včas.

Kandidát koalice Svobodní a Soukromníci na hejtmana Ivo Valenta ON-LINE

Uherské Hradiště  - Proč mladí lidé opouštějí region? Je možné pomoci tomu, aby měli obyvatelé Zlínského kraje vyšší mzdy? A jak je to vlastně se stěhováním senátora Ivo Valenty na Moravu? Na tyto a mnohé další dotazy vám v úterý 27. září mezi 13 a 14 hodinou bude odpovídat právě kandidát na hejtmana Zlínského kraje, podnikatel a senátor Ivo Valenta.

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný pocit neškodnosti a bezpečí. Ve skutečnosti číhá v chabě regulovaných vodách trhu s potravinovými doplňky na konzumenty celá řada nebezpečí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies