VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hrabě Berchtold by měl z koštu pálenek radost

Buchlovice – Vyznavači destilátů se v sobotu odpoledne sešli v restaurantu a baru Berchtold Buchlovice, kde pro ně po dvou spíše rodinných koštech pálenek připravil Filip Krystýnek třetí, ale nyní již veřejnou ochutnávku kořalek. Konkrétně tedy 132 vzorků destilátů z modrého ovoce, meruněk, hrušek, jablek, špendlíků a dalších druhů ovoce.

22.2.2016
SDÍLEJ:

V buchlovické restauraci mohli v sobotu návštěvníci okoštovat 132 vzorků pálenek od vystavovatelů z různých končin Moravy.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

ČTĚTE TAKÉ
Košty pálenek a výstavy vín na Slovácku, 2015

„První koštování pětadvaceti vzorků pálenek se konalo před třemi roky v rodinném kruhu. Když se loni sešlo 47 vzorků kořalek, řekl jsem si, proč nezkusit uspořádat košt pro veřejnost a udělat z něj tradici," svěřil se šéf buchlovického restaurantu Berchtold.

Na sobotní degustaci už nebyly jenom pálenky od rodinných příslušníků a štamgastů restaurace, ale také od vystavovatelů z Buchlovic, Boršic, Stříbrnic, Kunovic, Břestku, Tupes, Nedakonic, Stříbrnic, Ořechova, Brna, Perné a Havířova.

Ti milovníky destilátů potěšili 65 vzorky slivovic ze švestek a durancií, třiceti meruňkovicemi, sedmnácti hruškovicemi, šesti kalvádosy, pěti špendlíkovicemi a devíti pálenkami z různých druhů ovoce. Nejstarší vzorek, švestkovice ročníku 1994, byl od Jaroslava Hrkalíka z Boršic.

Zatímco před čtrnácti dny soudily čtyři čtyřčlenné komise degustátorů, kterému z předložených vzorků kořalek přiřknou nejvíce bodů a tím i titul šampiona, v sobotu se akce přesunula na pole volné zábavy. Přítomní si mohli vzorky podle libosti sami nalévat a hodnotit, zda ocenění přiřkla odborná komise správně.

„Musím upozornit, že bodové hodnocení jednotlivých vzorků pálenek nemusí vždy souhlasit s představami vystavovatelů a hostů koštu. Je výsledkem subjektivního hodnocení jednotlivých členů odborných komisí," uvedl hlavní pořadatel koštu destilátů Filip Kristýnek.

A komu porotci přiřkli prvenství v tom či onom druhu ovocných pálenek? V kategorii švestkových destilátů Pavlu Brzicovi z Boršic, za nejlepší pálenku z meruněk určili vzorek od Jarmily Halové a Karel Pavlík (oba z Boršic) pro změnu zabodoval u degustátorů s hruškovicí.

Tři další prvenství zůstala v Buchlovicích. Kristýnek František senior si odnesl diplom i skleněnou čutoru za vítězný kalvádos, Tomáš Lepka za špendlíkovici a k buchlovickému starostovi Jiřímu Černému zamířilo ocenění za broskvovici ročníku 2005.

„Už roky rokoucí pálí naše rodina destiláty ze švestek a durancií. Ale aby stromy v sadu vydaly své bohatství, je potřeba se o ně dobře starat. A to můj tatínek, jemuž je 79 let, opravdu umí, takže je jeho velkou zásluhou, že se moje pálenka z durancií stala šampionkou koštu," svěřil se boršický Pavel Brzica.

Autor: Pavel Bohun

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Branka bude otevřená ve všední dny.

Lidem ze Štěpnic zkrátí cestu do nemocnice ve všední dny branka

Lidé se mohli při komentované prohlídce dozvědět, jak se knížka Broučci z pohledu výtvarného umění vyvíjela.
16

Karafiátovi Broučci stále oslovují a přitahují čtenáře všech generací

Kunovice jsou investičně atraktivním regionem

Ocenění Investičně atraktivní region v regionálním kole a druhé místo ve stejné kategorii v celostátním si v minulých dnech odneslo město Kunovice. Porotu zaujala efektivní kombinace investic do rozvoje podnikatelského prostředí, otevřenost radnice vůči názorům podnikatelů a rozsáhlá připravenost infrastruktury, včetně úspěšného provozování podnikatelského inkubátoru.

Na most přes Holomňu jen na vlastní nebezpečí

Z důvodu zhoršujícího se stavu mostu přes Holomňu poblíž soutoku s Olšavou u Drslavic umístilo vedení obce z obou stran cedule zákaz vjezdu a vstupu pouze na vlastní nebezpečí. Lidé by měli v těchto místech dbát zvýšené opatrnosti, děti samotné na most rozhodně nepouštět.

Nejdelší rybu na nočních rybářských závodech ulovila Jarmila Sedláčková

V sobotu, v den svátku sv. Petra, patrona rybářů, se uskutečnil u Konventního rybníka a mokřadu Žabince před velehradskou bazilikou 15. ročník nočních závodů v lovu ryb.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies