Po loňské stárkovské krizi se letos nebezpečné předpovědi, směřující k černému scénáři, že zase právoplatně zvolení stárci budou při hodech chybět, nenaplnily.

Hodům letos v rolích starších stárků vládl nýtař v leteckém průmyslu Michal Duda (23) se studentkou posledního ročníku hradišťského gymnázia Alžbětou Vardanovou (18), dcerou místostarosty města Pavla Vardana.

V rolích mladších stárků jim sekundovali Adam Jašek s Babetou Čapkovou a podstárky Adamem Jourou a Kateřinou Poláchovou.

Zatímco Michal Duda si svoji premiéru v hodové chase užil před sedmi roky a v roce 2012 byl kunovickým mladším stárkem, Alžběta Vardanová šla letos v chase počtvrté.

„V kroji, který je pro mě srdcovou záležitostí a je napůl můj a napůl starší sestry, jíž stárkování nelákalo, chodím od svých patnácti let," prozradila Alžbětka. Hodová chasa ji prý nemusela k letošnímu stárkování přemlouvat. K dohodě prý došlo už před dvěma roky.

„Přemlouvat jsem musela spíš rodiče, abych mohla být starší stárkou," řekla s úsměvem Alžběta.

Její tatínek, Pavel Vardan, dal k dobru, že vypravovat z domu hodovou stárku je pro rodinu čest.

„Zabijačku jsme kvůli hodům nedělali, běžné práce, které jsme měli v plánu kolem domu udělat, se těmi hody trochu uspíšily," přiznal se smíchem táta starší stárky.

Tu si starší stárek s chasou došli k Vardanům vyprosit, protože jejich dcera Bětka pěkně tančí a byla zvolena za stárkyni starší.

„Já chasu u nás vítám a slibuji, že svojí dceři povolení dám, aby mohla se stárkem jít a při hodové muzice se s ním veselit," řekl nadšeně Bětčin tatínek.

Stárka pak přijala pozvání na hody bez rozmýšlení a děvčicím připomenula, aby šla každá ke svému šohajovi.

„Děvčice, zapomeňte na všecko, hleďte si jen svého tanečníka. Než odejdeme do hospody, připijeme si na kunovské hody," vyzvala starší stárka hodaře.

Ve velkolepém stylu

Stárci a podstárci, tanečníci a odchovanci folklorního souboru Kunovjan, pojali oslavy a radování se z hodů, které byly otevřeny pro každého, kdo se chtěl dobře bavit a nechtěl přijít o nové zážitky, ve velkolepém stylu.

O zcela netradiční obveselení chasy i davu diváků se v na pódiu Panského dvora postaral v režii tanečníka, choreografa a autora pořadů Miloslava Plachého kunovický ženský sbor Hrou na babské hody.

„Napadlo mě, že když ty loňské hody v Kunovicích neměly právoplatně zvolené stárky, protože si je chasa nedokázala sehnat, tak ženy jsou schopny si ty hody udělat samy. A ony na moji myšlenku kývly a řekly, že do toho půjdou a také šly," dal se slyšet Miloš Plachý, který v říjnu oslaví osmdesátiny.

Když přišla chasa požádat k radnici o povolení ke konání hodů Ivanu Majíčkovou, první ženu města, musela si podle starých hodových artikulí vyslechnout několik rad.

„Užijte si na hodech takového veselí, jaké jsme v Kunovicích ještě neměli. Hody s právem jsou vaše," řekla starostka, na zdar hodů si se stárky připila a sólo se stárky si zatančila.