Autobusová zastávka v Rudicích stojí sice jen pár metrů od opuštěného historického stavení, je ale nebezpečím pro tamní dopravu. „Je na nepřehledném místě v zatáčce. Proto poté, co domek zboříme, zastávku s čekárnou posuneme blíže do obce, mimo tuto zatáčku. Dosavadní zastávka stála také na cizím pozemku, takže jejím přesunem vyřešíme další problém," plánuje starosta Rudic Jiří Gavlas. Dodal, že v nejbližší době nechá obec zpracovat v souvislosti s těmito plány projekt. „Teprve pak budeme moci určit, jaké náklady budou ke stěhování zastávky potřeba a kdy k tomu dojde," informoval starosta.

Plánovaná likvidace stavení vadí řediteli Muzea Bojkovska Tomáši Hamrlíkovi, který v Rudicích bydlí. Byl jedním z těch, kteří usilovali o to, aby v domku vzniklo menší muzeum či prostor pro tradiční kulturní akce.

„Je to velká škoda. Tak zachovalý historický domek už Rudice nemají. Obec přijde o velkou cennost. Rozhodnutí moc nechápu, vždyť památkáři nabízeli, že uhradí až sedmdesát procent nákladů na opravu budovy. Starosta tvrdil, že v tomto případě dá na odborníky, a nakonec rozhodl víceméně jen na základě ankety mezi obyvateli obce," poznamenal Tomáš Hamrlík.

Připomněl, že zboření není pro Rudice výhodné ani z hlediska finančních nákladů. „Do likvidace domku, úpravy plochy a přesunu zastávky bude muset obec investovat mnohem větší náklady než na opravu domku," míní zklamaný ředitel Muzea Bojkovska.

Starosta Jiří Gavlas ovšem připustil, že by památkový domek mohl v Rudicích nakonec přece jen v budoucnu stát. „Máme vyhlédnutou jednu hliněnou chaloupku v obci. Tato budova má ale ten problém, že k ní nenáleží žádný větší prostor nebo hospodářské stavení pro univerzálnější využití. Navíc je v soukromých rukou, a tak je na konkrétní plány brzy," sdělil starosta Gavlas.

Objekt u zastávky pochází z počátku 19. století. Má původní okenní výplně, trámové stropy, černou kuchyň a kotovicové zdi. V perfektním stavu jsou i chlévy. Dům vlastnila rodina Jahodova, která tam provozovala kovárnu. Jejich potomci ale dům odprodali obci, a ten řadu let chátrá.

Hamrlík tvrdí, že podobný objekt v Rudicích neexistuje. Podle jeho mínění, které podporují i někteří památkáři ze zlínského krajského úřadu, by bylo vhodné domek opravit a vytvořit v něm například regionální muzeum. Podle příznivců zachování domu by bylo možné využít i venkovní část za objektem. Mohla by sloužit například jako plocha pro nejrůznější kulturní akce.

Případná oprava objektu by mohla stát zhruba 800 až 900 tisíc korun, další náklady by musela obec vynaložit v souvislosti s udržováním stavby.

Přítomnost památkového domku v Rudicích by ocenil například i milovník folkloru a tradičních vesnických slavností Radim Novosad z Uherského Hradiště.

„Jezdím na podobné akce do památkových domků v Topolné, Hluku a dalších obcích Slovácka. Je to pro mě vždy velký svátek a mám tam příležitost ukázat svým dětem, jak tamní obyvatelé kdysi žili. Myslím, že by si takovou cennost zasloužily i Rudice. Přiznám se, že o zvycích té obce nevím prakticky vůbec nic," říká Radim Novosad.