Na části parkoviště pro osobní vozidla se uskutečnil čtvrtý ročník oblíbeného hasičského SrandaMatche, pořádaného Sborem dobrovolných hasičů Buchlovice.

Legračního klání v požárním útoku se zúčastnila družstva dobrovolných hasičů ze Stupavy, Starých Hutí, Žopů u Holešova a Hoštic u Kroměříže. Protože se jednalo o srandovní soutěž, nikoliv ve své podstatě o požární disciplínu, v níž je nutné v co nejkratším čase propojit zdroj vody v nádrži, motorovou stříkačku, hadice, rozdělovač a proudnice a doběhnout k dvěma terčům vzdáleným 90 metrů a pak se do nich trefit proudem vody, při srandamači bylo všechno jinak.

Interaktivní výstava na téma dinosauři ve zlínském Zlatém jablku.
Zlatým jablkem se o víkendu opět prošel oživlý dinosaurus

„Aby se diváci dobře bavili, musely hasičské týmy v netradičním požárním útoku překonat spoustu překážek. A nešlo při této disciplíně ani tak o boj s časem, ale o nápaditost, s jakou jednotlivá družstva hasičů dokázala bavit publikum,“ stručně okomentovali akci Petr Špalek, majitel pořádající hospody, s Antonínem Zelinkou, starostou buchlovických hasičů.

Vzhledem k tomu, že nešlo při hasičském klání o žádné peklo v plamenech, ale doslova a do písmene o legraci v pohádkových kostýmech, soutěžící hasiči a hasičky se maximálně snažili diváky pobavit. Někteří z nich dokonce chvílemi slzeli smíchy, ale všichni odměňovali soutěžící hasiče potleskem.

V Česku oblíbená putovní výstava Fenomén Igráček bude až do 28. srpna k vidění v Turistickém centru Velehrad.
Svatý Cyril a Metoděj jako Igráčci. PODÍVEJTE SE!

A kdo se stal vítězem IV. ročníku SrandaMatche pod Buchlovem. Prvenství z III. ročníku obhájili stupavští hasiči, kteří na sebe vzali roli hlemýžďů. „Zvítězili velice přesvědčivě s náskokem devíti bodů před sedmičkou trpaslíků a Sněhurkou ze Žopů. Třetí místo patřilo starohuťským hasičům-šohajům a čtvrtí skončili hasiči z Hoštic, kteří se necítili zdrceně, ba právě naopak. „Týmy na prvním až třetím místě dostaly po padesátilitrovém sudu piva a vítězné družstvo ze Stupavy bude zapsáno na piedestal putovní skulptury sv. Floriána, patrona hasičů,“ informoval Petr Špalek.

Zúčastněné hasičské týmy se evidentně dobře bavily a ujišťovaly pořadatele akce, že srandamačové setkávání hasičů mimo rámec služebních povinností je jednou za rok vítané. Příjemná atmosféra a dobrá nálada provázela nejen soutěž, ale i odpolední doprovodný program, při němž si přišli na své děti i dospělí.