Hasičská olympiáda CTIF se odehrávala na území České republiky podruhé v historii. Premiéru na území naší vlasti měla v roce 1973 v Brně, tehdy ještě v Československé socialistické republice. Tenkrát náš okres reprezentovaly ženy Částkova.

Vlčnovští hasiči se pokoušeli na olympiádu probojovat již třikrát, předchozí dva pokusy jim o vlásek nevyšly. „Naše družstva skončila na prvním nepostupovém místě s právem reprezentovat Česko na mezinárodních soutěžích v Rakousku,“ popsal úvodní dva nezdary vedoucí kolektivů Sboru dobrovolných hasičů Vlčnov a jeden z trenérů Stanislav Moštěk. Úspěšně tak dopadl až třetí pokus. „Muži i ženy si postup vybojovali vloni v konkurenci šestnácti nejlepších týmů. Ve Dvoře Králové nad Labem shodně obsadili třetí místo,“ uvedl Moštěk.

Po hasičské olympiádě v Ostravě byla radost jeho i dalších dvou trenérů, Ladislava Botka a Jiřího Poláška, ještě větší. „V absolutním pořadí obsadili naši muži mezi pětasedmdesáti družstvy 28. místo, což je zařadilo do stříbrné skupiny a vybojovali stříbrné medaile. Ženy v konkurenci dvaadvaceti týmů obsadily v absolutním pořadí 11. místo, což jim vyneslo rovněž stříbro,“ pronesl hrdě Moštěk.

Olympijskými vítězi se stali v kategorii mužů Rakušané, druhé místo si odvezli Italové a třetí byli Slovinci. Mezi ženami kralovaly Slovinky, druhé a třetí místo vybojovaly Chorvatky.

Vlčnovské hasiče přijelo vyburcovat k mimořádným úspěchům několik desítek jejich spoluobčanů a fanoušků ze Slovácka. Byl mezi nimi i starosta obce Jan Pijáček a jeho zástupkyně Anna Marta Moštková. „Věřila jsem, že naše družstva nějakou medaili přivezou. Jsem na ně hrdá. V neděli večer jsme o jejich úspěchu informovali občany rozhlasem. Pocty úspěšným olympionikům se od radnice dostane v pátek,“ nechala se slyšet Moštková.

Zdeněk Skalička