Vydatně jim při tom pomáhali dobrovolní hasiči z Kunovic a Záhorovic.

„Pro naše muzeum je pomoc dobrovolníků i hasičů, kteří nám pomohli s povrchovým i vnitřním čistěním letadel, velice významná. Zvládnout to během dvou dnů by nebylo v našich silách. Exponáty jsou celý rok pod širým nebem a je potřeba je čas od času vyčistit a opatřit ochrannou vrstvou,“ uvedl ředitel Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Čtěte také: Kulturní dům v Sadech byl výkladní skříní vína

Byl nadšený, že Akce U se o víkendu zúčastnil rekordní počet dobrovolníků. Prvního ročníku velkého umývání letadel se zúčastnilo 106 dobrovolníků, v roce 2015 sto dvacet a loni se akce kvůli instalaci naganského expresu nekonala. „Protože mám velkou lásku k letadlům, přišel jsem je do muzea nejen umývat, ale také se podívat, jestli se najdou takoví blázni, kteří ještě v té dnešní době něco udělají ve svém volném čase zadarmo,“ líčil své pocity historicky první umývač letounů v muzeu Vlastimil Peška z Hovoran. Ten si vzal do parády speciální akrobatickou verzi L-29 A Delfín, která je světovou raritou.

Čtěte také: Ze zámeckého rybníčku v Bílovicích vytáhli utonulého muže

„Těší mě, že lidem není lhostejné, co se v muzeu s letadly děje, že mají zájem o jejich historii a s chutí se podíleli na jejich očistě,“ neskrývala radost Veronika Mečiarová z Hluku, která byla před dvěma týdny zvolená předsedkyní Slováckého aeroklubu. Brigádníci získali nejen dobrý pocit z potřebné a užitečné práce, ale někteří i zcela nový pohled na svět letounů i do jejich útrob. Vždyť až dosud třeba neměli možnost se do některých letadel nakouknout.

Podívejte se na VIDEO: Účinkování Miroslava Jakeše na Valašské rally ukončila havárie

Čtěte také: Hattrick dokonán. Valašskou rallye opět ovládl Kopecký. Zcela suverénně

„Pro dobrovolníky, kteří se podíleli na umývání letounů zevně i zevnitř, jsme kromě čestných vstupenek do muzea na rok 2017 a 2018 připravili překvapení v podobě prohlídky interiéru letounu TU-154M,“ informoval ředitel Martin Hrabec. Vládním leteckým speciálem Tupolevem přiletěl v únoru 1998 do Prahy nejen zlaty hokejový mančaft, ale celý český tým z olympiády v Naganu. Do areálu Slováckého aeroklubu Kunovice byl letoun přesunut loni v září. Veřejnost se bude do něj moc poprvé nakouknout nejdříve v roce 2018.

„Díky tomu, že jsme dnes v leteckém muzeu přiložili ruce k dílu, jsme získali dobrý pocit z potřebné a užitečné práce, ale velký zážitek si odnášíme z prohlídky interiérů takzvaného naganského expresu,“ radovala se tříčlenná rodina Zamazalových.

Související

Letecké muzeum získalo desetiletý pronájem a investuje do rozvoje areálu

Naganský expres skládají v Kunovicích znovu do kupy

Velký přelet skončil. Naganský expres bude v Kunovicích k vidění nejdříve za rok