Na parkovišti před hotelem a Archeoskanzenem Modrá byla k vidění technika sborů dobrovolných hasičů z Kunovic, Starého Města, Salaše a Velehradu. Velké pozornosti zejména dětí se těšila funkční historická hasičská stříkačka ze Salaše z roku 1927, ale také moderní technika, která neztrácí krok s technickým vývojem. A našlo se tu ještě několik zajímavostí. Třeba při ukázce vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla.

„Hasiči museli zabezpečit životní funkce zraněného a co nejrychleji ho dostat z havarovaného auta ven pomocí vyprošťovacích nůžek a rozpínáku," popsal stručně postup Radek Rychtárek, strojník sboru dobrovolných hasičů Kunovice.

Poté, co hasiči muže se simulovaným zraněním krční páteře a zlomenině stehenní kosti vyprostili, ujali se ho záchranář Jiří Vašica ze Záchranné služby Uherské Hradiště s Rudolfem Vaculou z Dopravní služby Čapek. Ti ale ještě v havarovaném autě zraněného Jakuba Habartu z Kunovic zklidnili léky.

„V sanitě jsme mu pak aplikovali infuzi a odvezli jej k hospitalizaci," informoval záchranář Jiří Vašica.

Velmi atraktivní podívaná se naskytla dětem i dospělým při požárním útoku hasičských žákovských družstev ze Salaše a Starého Města. Tamní hasiči si dobře uvědomují, jak je důležité vychovat si kvalitní nástupce pro další činnost sborů. Mladí hasiči dostali od pořadatelů sladkosti a mohli si za odměnu prohlédnout archeoskanzen a biocentrum Živá voda.

„Akcí Modrý maják jsme chtěli přispět k lepší informovanosti dětí i dospělých o činnosti integrovaného záchranného systému, kterým se rozumí koordinovaný postup jeho složek při provádění záchrany zraněných osob," uvedl Josef Hájek, jeden z hlavních organizátorů akce a ředitel hotelu Skanzen.

„Hasiči i záchranáři zvládli při ukázce rychlé, bezpečné a efektivní vyproštění zaklíněného a zraněného člověka z havarovaného vozidla a poskytli mu první předlékařskou pomoc. Byli perfektní," pochválil je Lukáš Martínek.