VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gulášfest přivítal 24 týmů. Loňský obhájce nakonec skončil druhý

Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.

14.5.2017
SDÍLEJ:

Už druhý ročník Gulášfestu se konal ve venkovním areálu Šumic poblíž místní cyklostezkyFoto: Deník / Trubačík Vojtěch

„Obsadit nejlepší místa mohou jenom ti, kteří dorazí co nejdřív," říká si. Co na tom, že druhý ročník Gulášfestu tam začíná až ve dvě hodiny odpoledne. Vyfasovat dvoukilový příděl masa, ve stejném objemu nakrájet cibuli a začít vše chystat na uvaření speciálního hovězího guláše se musí i několik hodin dopředu.

„To máte jenom tu cibuli. Ono to trvá, než se na sádle pořádně vysmaží," zdůvodňuje Miroslav Kelíšek brzkou přípravu. Nejpracnější část vaření guláše však má již dávno za sebou. Připravit pořádně silný vývar totiž musí i den dopředu. „Někdo to neřeší a hodí tam kostku. Neříkám, že potom guláš není dobrý a šťavnatý, pro mě je ale vývar vývarem. Ten nic nenahradí. A strávníci to ocení," vysvětluje účastník Gulášfestu. Za zakoupené kupony letos mohli návštěvníci akce ochutnat guláše až u čtyřiadvaceti soutěžních týmů, tedy čtyřiadvaceti gulášových variací. Jemné rozdíly přitom i podle Miroslava Kelíška hrají významnou roli.

Někdo zapráší paprikou před masem, někdo až se maso zatáhne. Můj otec zase nejraději krájí vše nahrubo, já mám naopak rád maso i cibuli najemno. Odlišných postupů je celá řada, a proto vznikají vždy originály," objasňuje. To už se ale blíží čtvrtá hodina odpolední a soutěžící netrpělivě vyhlížejí výsledky odborné poroty. Většina gulášových kotlíků je přitom už minimálně hodinu poctivě vylízaná. Na opozdilce tak nezbývá ani sousto. „Pravidla jsou jasná. Každý tým dostane ráno dvě kila masa a adekvátní porci cibule. S nimi pak pracuje dál a vytváří guláš podle svého vlastního receptu či postupu. Nakonec je zde porota složena z řezníků a kuchařů, kteří vyhlašují vítěze Gulášfestu," podává informace Dušan Milička za organizátorský spolek Besedníci.

Letos se stal vítězem tým MAVO z Uherského Brodu. Loňský obhájce HEVOS team se stal vicemistrem. Třetí v pořadí skončil Kovařík team. V závěru programu navíc pořadatelé odměňují nejpilnější dárce krve z regionu. Finanční odměnu z akce se tak snaží vždy rozdělit mezi ty, co si ji nejvíce zaslouží. „Minule jsme například darovali peníze na povodně nebo postižené děti. Tak se vždy snažíme se spolkem utržené finance rozdat a přemýšlíme, kde budou nejvhodnější. Tento rok jsme akci Gulášfest spojili s dárci krve," dodal Dušan Milička.

Hovězí guláš podle Miroslava KelíškaIngredience: cibule 2kg, hovězí kližka nebo krk 3kg, hovězí vývar 2 litry, paprika mletá 120 gramů, česnek 6 stroužků, tymián, kmín, sádlo 400g
Postup: Cibuli nakrájíme s masem najemno a česnek utřeme. V hrnci si rozehřejeme sádlo a necháme na něm osmahnout cibuli až úplně do hněda. Přidáme do hrnce maso a necháme zatáhnout. Zaprášíme červenou paprikou, okořeníme kmínem, tymiánem a dáme polovinu připraveného česneku. Chvíli orestujeme a posléze zalejeme připraveným hovězím vývarem. Pokud se vývar připravoval s jalovcem, bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem, už nepřidáváme do guláše. Pokud něco ve vývaru chybělo, přidáme to do guláše nyní. Takto zalitý guláš vaříme zhruba hodinu a tři čtvrtě podle měkkosti masa. Až je maso měkké přidáme nakonec zbylou polovinu česneku.

Autor: Vojtěch Trubačík

14.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Barbora Špotáková

Špotáková a spol. zamíří do Hradiště, město přivítá atletický šampionát

Zaměstnanci Algeca se vrací do práce, byli na 60 procentech platu doma

V pondělí skončí doba, kdy pobíralo 75 zaměstnanců firmy Algeco ve Starém Městě jen 60 procent svého platu. Vedení společnosti tak bylo nuceno reagovat na zpoždění některých objednávek.

Sobotní rituál císařských hodů si v Babicích v neděli zopakovali

FOTOGALERIE / Nezastupitelné místo v životě lidí na Slovácku má síla císařských hodů. Z nich se o třetím říjnovém víkendu, který se vyznačoval neuvěřitelně slunečným a teplým počasím, těšili také v Babicích, kde se v sobotu hodinu po poledni naplno roztočil už pětašedesátý ročník hodového kolotoče.

U příkopu na střeše skončil u Topolné osmnáctiletý mladík bez řidičáku

Osobní automobil vedle příkopu se střechou sraženou až k sedadlům, s jako papír pomačkanou karoserií, věcmi rozházenými věcmi kolem po poli a uvnitř sténající pasažéři – mladinká spolujezdkyně a za volantem sotva zletilý mladík bez řidičáku.

Straňana Nuzíka vysvětili biskupem. Ceremoniálu přihlížely dva tisíce věřících

VIDEO / FOTOGALERIE / Před dvěma tisíci věřících, kteří zaplnili v sobotu dopoledne olomouckou katedrálu sv. Václava i část náměstí před ní, udělil arcibiskup Jan Graubner biskupské svěcení Antonínu Baslerovi a Josefu Nuzíkovi. Pomocnými biskupy olomoucké arcidiecéze je jmenoval papež František v červenci tohoto roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení