Za Muzeem Jana Amose Komenského vyrostlo v sobotu pódium a dvě řady stánků.

Svůj tábor tam rozbili také vojáci americké občanské války nebo skauti, kteří připravili hry pro nejmenší.

Během osmihodinového programu se na louce vystřídaly tisíce lidí. Ty viděly hned tři kuchařské show. Jako první se představil Petr Erin Kováč z Culinary Clubu České republiky a moderátor a autor pořadu Život z pánve.

Broďané jako první viděli a mohli si koupit jeho novou knihu pojmenovanou podle televizního pořadu Život z pánve & recepty.

"Výtěžek z jejího prodeje stejně jako z našeho stánku půjde na pomoc psychiatrického a neurologického oddělení pražské Thomayerovy nemocnice, kde se léčí děti s příjmem potravy," prozradil Petr Erin Kováč.

Dodal, že sám je zastáncem české kuchyně, rád ji vaří i konzumuje, především pak svíčkovou na smetaně. Sám ale říká, že nejlepší recepty jsou ty, jež vzniknout z produktů, které máte v lednici, za dvacet minut by z nich měla dobrá kuchařka udělat oběd.

AŤ ROSTOU! Mykologové odemkli klíčem horu, připili si štamprličkou slivovice a popřáli hoře, aby jim dala hojnou úrodu hub.
Salašským horám slíbili mykologové věrnost a úctu

Druhou kuchařskou hvězdou byla herečka Markéta Hrubešová, ta divákům ugrilovala krkovičku a krevety s hráškovým krémem.

"Miluju jídlo, takže asi není žádné, které bych nejedla, ale spíš jsou některá, která si dám třeba jen jednou ročně," pousmála se herečka a autorka kuchařek, jež si diváci mohli na gastrofestu koupit a nechat podepsat.

Sama má velmi ráda maso, které ale moc nekoření, aby vynikla jeho chuť.

Program ale nebyl zcela kulinářský, kuchaře na pódiu vystřídali například tanečníci ze skupiny Albanico nebo pistolnice Romanita. Nechyběla ani hudební vložka v podobě vystoupení kapely Redline nebo kytarového souboru DDM.

Americké žebra
sůl, pepř, trochu česneku, trochu zázvoru a coca cola
Maso naložit přes noc do coca coly, budou černá, ale tak mají americká žebra vypadat. Solit až po ugrilování.

U VODY. 15. ročníku jarních závodů se v Kostelanech nad Moravou zúčastnilo 101 dospělých i malých rybářů ze Slovácka, východní a jižní Moravy.
Vítězem rybářských závodů se stal Radek Trnčák ze Zlechova