Čtyři eurozámky pověsili pracovníci na tamních veřejných toaletách. Ty vznikly v roce 2011 nákladem deset a půl milionu korun v bývalé klášterní zahradě, mezi kaplí Cyrilka a zadními vstupy do baziliky Nanebevzetí Panny Marie.

Protože v České republice je hybnou silou projektu Národní rada osob se zdravotním postižením, zúčastnil se nainstalování zámků její předseda Václav Krása. „Cílem projektu je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, jako jsou například výtahy, svislé a schodišťové plošiny," připomněl význam eurozámků a euroklíčů Václav Krása. V objektu atriového typu u baziliky byly tak nainstalovány na čtyřech záchodcích eurozámky. „V informačním středisku Velehradského domu sv. Cyrila a Metoděje je k dispozici deset klíčů. Lidé s tělesným nebo zdravotním hendikepem a rodiče s dětmi do tří let si je mohou v případě potřeby bezplatně zapůjčit, a to na dobu pobytu ve Velehradě," informoval Martin Schreier, správce poutního areálu, který eurozámky instaloval.

„Pro mě je to dobrá zpráva. Na jednáních okresní organizace Svazu tělesně postižených se o euroklíčích hovořilo už před třemi roky. Ale zatím jsem se s nimi v kraji nikde nesetkala. Myslím si, že řadě postižených poutníků euroklíče na Velehradě přijdou vhod," konstatovala Anna Lašáková, předsedkyně místní organizace Svazu tělesně postižených v Uherském Hradišti. Eurozámky ocenil i velehradský farář. „Pokračujeme tak ve snaze usnadnit hlavně zdravotně postiženým poutníkům a návštěvníkům pobyt na Velehradě," prozradil velehradský farář P. Petr Přádka. A kdo může podle Václava Krásy používat euroklíč? Každý držitel průkazu TP, ZTP a ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou nebo Crohnovou chorobou. Euroklíč totiž zajišťuje těmto lidem důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení. Výše uvedené skupiny potřebují ke své hygieně účelově vybavené a čisté prostředí, což prostor uzavřený eurozámkem podle zřizovatelů lépe zajistí.