„Kdyby se tady kouřily elektronické cigarety, to by mi nijak nevadilo. Z takové cigarety vychází pouze pára, takže si nemyslím, že by někoho z hostů obtěžovala. A možná bych tady mohla takové cigarety i prodávat,“ poznamenala Blahová.

O tom, že „zapálit“ si elektronickou napodobeninu cigarety v nekuřáckém prostoru není povoleno, nevěděli ani oslovení kuřáci. „Jsem přesvědčený, že na takovou cigaretu se zákaz kouření nevztahuje. Nevypouští žádné škodliviny, takže nepředstavuje žádná zdravotní rizika pro okolí. A voňavá pára nemůže nikoho obtěžovat, spíše naopak,“ tvrdí dlouholetý kuřák Radek Polášek. Ten před pořízením elektronické náhrady kouřil až čtyřicet cigaret denně. „Každý den si zapálím pouze jednu skutečnou cigaretu a pak už si vystačím s elektronickou. Funguje to výborně, nemám žádné abstinenční příznaky. A mohu s tím jít i do nekuřáckého zařízení,“ míní rozhodně.

Jeho nadšení i optimismus vedoucí cukrárny Blahové ale „zchladili“ odborníci z hygienické stanice. Podle nich totiž elektronická cigareta obsahuje nikotin, a spadá tedy do kategorie tabákových výrobků. Její užití v prostorech, kde je kouření zakázáno, tak není možné povolit.

„Zákon definuje elektronickou cigaretu jako výrobek napodobující funkci tabákového výrobku nebo tabákové potřeby, jehož účelem je vdechování nikotinových výparů, včetně příslušenství takových výrobků. Podle výkladu Ministerstva zdravotnictví ČR se tak zákaz kouření vztahuje i na používání elektronické cigarety,“ vysvětlila Eva Sedláčková, vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Porušit zákaz kouření se nemusí vyplatit ani tolerantnímu provozovateli restaurací či podobných zařízení. „Pokud by provozovatel kouření v takových prostorách umožnil, hrozí mu pokuta od pěti do deseti tisíc korun. Kuřák může za přestupek dostat pokutu jeden tisíc korun,“ připomněla Eva Sedláčková.

Nápad provozovatelky hradišťské cukrárny v pasáži hotelu Slunce, která měla v úmyslu cigarety prodávat, tak nebude možné realizovat. Zákon totiž jasně říká, že tabákové výrobky, tabákové potřeby a elektronické cigarety lze prodávat pouze v prodejnách podle zvláštního právního předpisu, a to na vyčleněném místě. Tedy ve stáncích s prodejem denního a periodického tisku, v zařízeních společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti nebo v ubytovacích zařízeních s výjimkou zařízení určených k ubytování dětí a mládeže.

Velitel hradišťské městské policie Vlastimil Pauřík tvrdí, že prozatím si nikdo z hostů ani provozovatelů nekuřáckých zařízení v Uherském Hradišti na přítomnost „kuřáka“ s elektronickou cigaretou nestěžoval. Zjišťování relevantních informací a hledání možného řešení podobných případů mu nakonec zabralo několik dnů.

„Je možné, že takových případů může v budoucnu přibývat stejnou měrou, jakým se rozšiřují elektronické cigarety. Přestože se stížnosti na osoby s elektronickými cigaretami prozatím neobjevují, tento problém nepodceňujeme. Naopak jsme rádi, že nám diskuze na toto téma pomůže rozšířit obzory našich znalostí a hledání těch správných řešení,“ podotkl Vlastimil Pauřík.