VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dvaačtyřicátý košt slivovice v Jalubí nabídl na dvě stovky vzorků

Vyznavači slováckých pálenek, kteří v sobotním podvečeru zamířili do kulturního domu v Jalubí, si přišli na své při koštu slivovice, destilátů z letních kvasů a likérů. Jeho dvaačtyřicátý ročník obeslali pálenkami převážně pěstitelé modrého a letního ovoce z Jalubí a 13 dalších obcí Slovácka.

20.3.2017
SDÍLEJ:

V Jalubí koštovali v sobotu 206 vzorků slivovic a pálenek z letního ovoce.Foto: Deník / Skalička Zdeněk

„Kde jinde než na Slovácku, Valašsku, na jižní Moravě umí slivovici vypálit, ale také ji s rozumem koštovat. Já za jsem za dvaačtyřicet let nevynechal ani jeden jalubský košt slivovice. Ta léčí a uzdravuje, proto jsem ještě tady,“ řekl s úsměvem čtyřiasedmdesátiletý Petr Rozsypálek. Jako bývalý fotbalista a činovník sportovního klubu v obci stál před dvaačtyřiceti lety u kolébky jalubských koštů slivovice.

„V roce 1975 jsme se po skončení jednoho jarního fotbalového zápasu sešli v šatnách a domluvili jsme se, že zkusíme uspořádat košt slivovice, které bývalo po skončení páleničářské sezony v obci víc než dost,“ zalistoval ve vzpomínkách Petr Rozsypálek. Nadšeně podotkl, že fotbalisté měli mnoho fanoušků, kteří je nejen při prvním i dalších ročnících koštování slivovic podporovali a navíc v zahradách, v sadech a na polích kolem obce bylo tenkrát hodně plodících švestek a durancií.

Čtěte také: Na koštu pálenek v Havřicích obsadila první tři místa rodina Guryčova

Košty průzračných ovocných destilátů v Jalubí by mohly mít podle předsedy SK Jalubí Romana Šilce šanci na zápis do České knihy rekordů.

„V kronice jalubského sportovního klubu jsme objevili oficiální pozvánku na první košt slivovice v obci. Ten se uskutečnil v roce 1975 v hospodě U Burdů a dalších několik ročníků se tam ještě konalo,“ informoval předseda sportovního klubu, který o možnosti ucházet o zápis do České knihy rekordů hovořil na výročním rokování sportovního klubu, které se konalo před zahájením koštu. A jeho návrh, aby o něm jednal s Agenturou Dobrého dne v Pelhřimově, sportovci podpořili.

A kdo si z koštu odnášel domů za svůj vzorek titul šampiona v kategorii slivovic nebo letních kvasů? Absolutním vítězem se stala trnkovice ročníku 2015 od předsedy Jalubských zahrádkářů a šéfa tamní pálenice Jindřicha Zapletala, které degustátoři přisoudili 97 ze sta možných bodů. V kategorii letních kvasů se hodnotitelské jury nejvíce líbila meruňkovice ročníku 2015 od jalubského Petra Šimka.

Vyznavačům tvrdého alkoholu vyhrávala ve večerních hodinách k ochutnávání 163 vzorků slivovice z trnek a durancií, jednačtyřiceti pálenek z letního ovoce a dvou likérů místní skupina W. O. R. M. S.

Čtěte také: Zloděj vypáčil dveře auta a odnesl si 18 tisíc

Autor: Zdeněk Skalička

20.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Návštěva pěveckých sborů na Slovácku se uskutečnila v rámci projektu Česko-německé kulturní dny Uherské Hradiště-Mayen 2017.
27

Na Velehradě zpívalo devadesát zpěváků z pěti pěveckých sborů

30. kolo ePojisteni.cz ligy: 1. FC Slovácko - AC Sparta Praha
AKTUALIZOVÁNO
66

Sparta na Slovácku vedla, bod zachránil kapitán

Gulášový festival ozvláštnil vegetariánský guláš

Třináct vzorků gulášů mohli ochutnat návštěvníci druhého ročníku gulášfestu ve Slavkově. U tamní sportovní haly se pod třinácti kotly vařil guláš z více než 35 kilo hovězího masa, které dodali pořadatelé.

Nově narozená miminka na Slovácku - 21. týden 2017

Slovácko - Díky vstřícnosti uherskohradišťské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

AKTUALIZOVÁNO

FOTO, VIDEO: Ze Zlína chtějí udělat francouzské Saint Tropez

Znovuobjevení filmových ateliérů ve Zlíně, to bude podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka jeden z hlavních kroků v kreativním programu kraje. 

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies