Octavie barvy šedá metalíza zmizela svému majiteli nejdříve v noci ze středy na čtvrtek 12. května v ulici Neradice. Následně zůstalo prázdné parkovací místo po stejném vozidle černé barvy v neděli 29. května, a to jen několik desítek metrů dál – v ulici Močidla. Přitom ze stejných důvodů volal policisty také nešťastný majitel černé octavie už v úterý 12. ledna 2016. Ten o svůj vůz přišel pro změnu na sídlišti Olšava. Alespoň slabou útěchou může pro tyto majitele být policejní statistika. Ta totiž napovídá, že minimálně jeden z nich by se mohl svého vozu, či alespoň nějakého odškodnění v budoucnu dočkat.

„Od roku 2006 policisté v okrese Uherské Hradiště zaznamenali celkem 432 krádeží motorových vozidel. Z toho bylo 137 případů objasněno. Octávií bylo z celkového počtu odcizených aut padesát devět," nastínila aktuální statistiky mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Trojice octávií, které v Uherském Brodě zmizely, letošním statistikám vévodí. Mimo ně letos pachatelé odcizili v lednu ještě Renault Trafic ve Starém Městě, a pak v březnu také vůz BMW v Uherském Hradišti.

Nicméně najít toho, kdo majitele vozů v Uherském Brodě o jejich dvoustopé miláčky připravil, nebude mít policie jednoduché. „Neradice jsou městskými kamerami pokryty jen z části, přesněji pouze ulice Antonína Hrubého. Močidla pak nejsou pod dohledem kamer vůbec. Rozšíření kamerových míst se v tomto roce nezvažuje. Provedeme pouze modernizaci starých kamer," uvedla v souvislosti s posledními krádežemi mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká. Zároveň dodala, že na každou takovou událost tamější strážníci reagují zpravidla kontrolami vytipovaných míst, vše v součinnosti s Policií ČR. Brodská radnice navíc dlouhodobě zvažuje podle slov starosty Patrika Kunčara umístění kamerového bodu na sídliště Olšava.

„Jezdívám s podobným autem občas do Uherského Brodu a je pravda, že přes noc bych si asi netroufl ho tam nechat zaparkované," netají své obavy Marek Křivák, jenž do Uherského Brodu dojíždí za zábavou.

Jaký může být osud naposledy odcizených vozů, vyplývá ze slov policejní mluvčí. „Tato vozidla většinou končí v zahraničí. Starší modely jsou použity na náhradní díly a u nových modelů se z velké části padělají doklady a poté se registrují jako dovoz ze zahraničí," vysvětlila Milena Šabatová. Nicméně ani skutečnost, že se krádež nepodaří objasnit třeba do měsíce, ještě neznamená, že je navěky vše ztraceno. O tom svědčí rozsáhlý případ z loňského roku, který objasnilo několik policejních týmů v čele s policisty z Hodonína. Ti dopadli dvojici pachatelů ze Slovenska ve věku 23 a 25 let, která od června do prosince 2014 odcizila, nebo se pokusila odcizit 33 aut (25 na území ČR a 8 na území SR). „Jednalo se zejména o vozidla Škoda Octavia, ale v menší míře také o jiné značky jako Škoda Superb, Volkswagen nebo Ford. Pole jejich působnosti bylo na území Hodonínska, Břeclavska, Brněnska, Uherskohradišťska a také Slovenska. Auta si vybírali náhodně nebo byly vozy předem objednány podle typu a barvy. Auta odcizená v ČR následně prodávali na Slovensku a naopak," popsala jeden z posledních velkých úspěchů policie Milena Šabatová.