Program podpory Školní mléko, se osvědčil například ve velehradské základní škole, kde se ale musejí obejít bez výdejního automatu. „Bylo by ideální, kdybychom ho tu měli. Jenže Laktea jej instaluje jen ve školách s tři sta a více žáky. My jich máme sto padesát. Ale žákům dotované mléčné výrobky chutnají. Dětem na prvním stupni je vydává asistentka pedagoga Pavla Jurkasová, na druhém stupni vychovatelka Jitka Kavková," sdělil ředitel Základní školy ve Velehradě Radomír Válek.

Prodej dotovaných mléčných výrobků je na některých školách pro učitele prací navíc, takže se jím nezabývají. Mnohde ani nemají vhodné prostory k jejich uložení. „Už druhým rokem naši žáci mléko ani výrobky z něj nedostávají. Při změně dodavatele mléčných výrobků byl ze školy, která má 400 žáků, odvezen jejich výdejní automat. Nemáme vhodné prostory, kde bychom mléčné výrobky uložili a já nemám čas na to, abych je dětem rozdávala," povzdechla si Hana Gabrhelová, vedoucí školní jídelny T. G. Masaryka Bojkovice.

Naopak dobré zkušenosti s dotovaným školním mlékem mají v Základní škole v Traplicích. „Žáci mají předplacené mléčné kreditky a sami si v automatu, který je instalován ve vestibulu školy, vyberou výrobek z mléka, na jaký mají zrovna chuť. Největší zájem mají děti o ochucená mléka, Lipánky nebo cereální tyčinky," sdělila Marcela Pelková, hospodářka traplické školy.

V pětitřídní nedakonické škole si většina z dvaaosmdesáti žáků nejvíce oblíbila čtvrtlitrové ochucené mléko. „Přáním rodičů bylo, aby je děti dostávaly pouze čtyřikrát v týdnu. Školáci mají předplacenu takzvanou mléčenku. S ní si zajdou o přestávce za školnicí a ta jim po jejím předložení mléko denně vydává," vysvětlila ředitelka školy Kateřina Burdová.

Rodiče školáků dotované mléčné výrobky pro školáky vesměs vítají. „Mladší dcera, desetiletá Ivanka, která navštěvuje první stupeň Základní školy v Huštěnovicích, moc mléko nepije, takže si ve škole bere ke svačince raději Lipánky," svěřila se její maminka Táňa Smětáková. Její třináctiletá dcera Anička, žákyně druhého stupně ZŠ Babice si pro změnu pochutnává na ochuceném mléku.

Účelem podpory konzumace levnějšího školního mléka je podle pediatrů především snížení deficitu vápníku u dětí, zlepšení jejich stravovacích návyků a výchova směřující ke spotřebě mléka a mléčných výrobků. „Abych pravdu řekla, vůbec o tom nevím, že školáci dostávají státem i Evropskou unií dotované mléčné výrobky. Díky za to, jde o vskutku záslužný čin. Je důležité, že žákům ochucené i neochucené mléčné výrobky chutnají," poznamenala hradišťská dětská dorostová lékařka Parvine Gricová.

Dotovaný program podpory Školního mléka v České republice má za cíl zlepšit stravovací návyky školáků. „Rozhodně je lepší, když si děti o přestávce dají místo oplatku, čokolády nebo sladké limonády neochucené či ochucené mléko nebo výrobky z něj, a to za zvýhodněné ceny. Je jen třeba pečlivě hlídat dobu jejich trvanlivosti," zdůraznila referentka ministerstva zemědělství Zdeňka Veselá.

„Obecně prospěšná společnost Laktea si vytkla za cíl realizovat v masovém měřítku projekt Školní mléko a podpořit tak zdravou výživu a zdravý vývoj školní mládeže. V roce 2012 bylo na podporu školního mléka vyplaceno 52,7 milionu korun," prozradil Zdeněk Němec, ředitel firmy Laktea, která je hlavním realizátorem programu Školní mléko. Výrobky dotované Evropskou unií a státem jsou z Bohušovické mlékárny a Madety dodávány do 2850 škol v Česku. Čtvrtlitrové neochucené mléko v krabičkách přijde školáka na čtyři koruny, ochucené je o korunu dražší.

Aktuální ceny dotovaných výrobků od září 2013:

neochucené mléko 250 ml. 4,– Kč
ochucené mléko 250 ml. 5,– Kč
školní jogurt Miky 150 g 4,– Kč
smetanoví krém Bobík 80 g 5,– Kč
jogurtové mléko Jovonka 250 ml 6,– Kč
žervé Lipánek 80 g 6,– Kč