Potvrdila to Andrea Kolářová z hradišťského odboru dopravy.

„O svůj řidičský průkaz celkem na Hradišťsku přišlo už třiadvacet řidičů. Jen letos už byli tři. Alespoň jeden bod na Hradišťsku získalo letos více než čtyři a půl tisíce lidí,“ citovala statistické údaje Kolářová. Její slova potvrdil také Zdeněk Kašpařík z hradišťského dopravního inspektorátu. Podle jeho zkušeností šoféři nejčastěji nedodržují předepsanou rychlost v obci. „Nejvíce lidé dostávají dva body, ty jsou právě za překročení povolené rychlosti o méně než dvacet kilometrů v hodině. Dalším častým prohřeškem je použití telefonu při řízení a jízda na červenou. Dost šoférů také jezdí bez použití bezpečnostních pásů či s vypnutými světly,“ poznamenal Kašpařík. Podle něj je bodový systém účinný. „Většinou se řidiči poučí a na to, za co dostanou body, si už většinou dávají pozor. Donutí je k tomu i finanční sankce za přestupky,“ dodal Kašpařík.

Podle statistiky Lukáše Kaduly z ministerstva dopravy se řidiči, kterým byly odečteny body, z osmdesáti procent takových přestupků už nedopustí.

„Nejčastěji mají dvanáct bodů na svém kontě řidiči ve věku jedenadvaceti let. Nejvíce bodovaných je v průměrném věku třiatřiceti let. Mezi časté prohřešky, za které jsou řidičům strhávány body, patří také neřízení se dopravními značkami, nedávání přednosti a jízda bez řidičského průkazu nebo pod vlivem návykové látky, což už jsou trestné činy,“ uvedl ve své statistice Kadula. Podle uherskohradišťské policejní mluvčí Jitky Zámečníkové je třeba, aby si řidiči své prohřešky lépe uvědomovali a všichni účastníci silničního provozu dodržovali pravidla a dávali si pozor. „Nejfrekventovanějším místem dopravních nehod je úsek buchlovských hor a úsek Staré Město – Uherské Hradiště – Kunovice. Tam jsou tedy řidiči také nejčastěji bodováni za přestupky,“ prozradila hradišťská policejní Zámečníková.

Názory řidičů ze Slovácka na bodový systém se různí. „Podle mě měl bodový systém účinnost půl roku po zavedení, kdy měli řidiči strach. Nyní už to ale moc smysl nemá. Nejhorší řidiči jsou ti s čerstvým řidičákem a nedělní řidiči. Těm také nejčastěji hrozí způsobení nějaké dopravní nehody,“ myslí si Tomáš Juřička z Uherského Hradiště.

Tereza Bičanová