Výtěžek bude spravedlivě rozdělen mezi tři neziskové organizace, kterým pomohou rozšířit a zlepšit jejich chvályhodné působení tam, kde je toho nejvíc potřeba.

Finanční prostředky zamíří do obecně prospěšné společnosti Popálky, která vznikla ve spolupráci s klinikou popálenin a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Dále pak do společnosti DEBRA České republiky, jediné organizace, která u nás pečuje o pacienty s vzácným vrozeným onemocněním kůže EB, takzvanou nemocí motýlích křídel. Do třetice půjdou peníze k nadačnímu fondu ADIUVARE, jehož zakladatelem je olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Smyslem zmíněného nadačního fondu je pomáhat těm, kterým vnějším podmínky brání v dosažení stanovených cílů. „Dárcovské SMS mohli posluchači a diváci televize posílat i po skončení koncertu. Za předcházejících pět let se na kontě lidí dobré vůle nashromáždilo 6 milionů 300 tisíc korun. A za tu dobrou vůli, kterou lidé měli, jim patří velký dík," neskrýval radost Josef Kořenek, jeden z hlavních organizátorů Dnů lidí dobré vůle

Ty starobylý Velehrad hostil v pátek 4. července už popatnácté. Ačkoliv loňský čtrnáctý ročník byl zcela ojedinělý a výjimečný, protože ve Velehradě vyvrcholily oslavy 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, ten letošní patnáctý rozhodně nezůstal ve stínu toho minulého. Už od dopoledních hodin patřil jeho program tradičním velehradským akcím pro děti i dospělé. Jeho vlajkovou lodí byl ale generacemi oblíbený večerní benefiční koncert, jehož koferenciérské duo, moderátorka televizních pořadů Barbora Černošková a herec Filip Tomsa, které si tu odbylo svou premiéru, jej mistrně skloubilo slovem.

Na charitativním muzikantském svátku vystoupil Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka, pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad a pěvecký sbor z africké Zambie. Kromě mladých talentovaných zpěvaček Markéty Konvičkové, Elis a Ewy Farné se zde poprvé představil proslulý zpěvák Václav Neckář, který sklidil po dvou zazpívaných písních bouřlivý potlesk diváků a ještě po oficiálním skončení koncertu musel na jejich přání zazpívat.

„Ačkoliv jsem už na Slovácku ledaskde zpíval, třeba i od Velehradu v kilometr vzdáleném skanzenu, na benefičním koncertu jsem tu poprvé. Odnáším si z něj s bráškou a kapelou Bacily nádherné vzpomínky," svěřil se legendární popový zpěvák a herec Václav Neckář.

V závěru koncertu olomoucký arcibiskup a moravský metropolita Jan Graubner zdůraznil, že ve velehradských Dnech lidí dobré vůle se odráží letošní Mezinárodní rok rodiny. „Děkuji všem, kteří dnes přišli a přispěli tak k tomuto krásnému večeru, protože rodina je tak veliký poklad, že stojí za to se pro něj namáhat a chránit ho. Já si přeju, aby se v našem národě podařilo vytvářet stále více stabilní rodin, jenž budou mít potřebu obětavé, věrné a shovívavé lásky," zdůraznil olomoucký arcibiskup.